Szilvalekváros muffin (teljeskiőrlésű, cukormentes, vegán és nem-vegán opcióval)

Áll otthon a hűtőben pár hónapja egy megkezdett üveg 100%-os szilvalekvár. Isteni, de nem nagyon találtuk a helyét a napi étrendünkben.

Így született ez muffin: tökéletes borongós őszi-téli délutánokra vagy reggelekre. Adventet idéző fűszerekkel készült, közepében sűrű szilvamassza vár, amihez remekül passzol a tésztába csempészett dió.
ÉS HIHETETLENÜL FINOM! 

Nem viccelek, másnap újabb adagot kellett sütni belőle, férjem kérésére.

muffin szilvalekvár dió teljes kiőrlésű vegán


Tápértékét illetően IR-diéta kompatibilis, tejmentes, hozzáadott cukrot és fehérlisztet nem tartalmaz. 

Vegán verzió: Kipróbáltam tojás nélkül is, összességében az a tapasztalatom, hogy ez a muffin az átlagnál jobban tolerálja a tojás elhagyását. Ugyan almaecettel szárazabb lett a tészta, mint tojással, de mivel bőségesen van a muffin közepében szilvalekvár, ez egyáltalán nem volt számomra zavaró.

Egyszer a büki füvesembertől azt hallottam, hogy annyi antioxidáns van a 'csakszilva' lekvárban, hogy még gyógyíthat is. Nem tudom, ebből mi igaz (a Ködpiszkáló blog szerint semmi), de az biztos, hogy segíti az emésztést és finom :)

SZILVALEKVÁROS MUFFIN
(10-12 muffinhoz, a formák méretétől függően)
  • 1,5 bögre teljes kiőrlésű liszt (nekem a zabliszt a kedvencem) 
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál só
  • 2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
    (vagy 1 teáskanál fahéj, 1teáskanál őrölt gyömbér, 1/2 teáskanál szerecsendió/kardamom, 1 csipet csillagánizs -  vagy ezek valamilyen kombinációja)
  • 1/2 bögre (=120ml) zabtej vagy más növényi tej
  • 1/2 bögre (=120ml) olívaolaj
  • 1 tojás (vagy vegán opcióként a tojást helyettesítheted 1 evőkanál almaborecet és 1 teáskanál szódabikarbóna keverékével)
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 1/4 bögre agavé szirup
    (helyettesítheted erytrittel is, de ez esetben növeld meg az olaj és a tej mennyiségét 20-20ml-rel)
  • kb. fél üveg 100%-os szilvalekvár
  • + 1-2 marék aprított dió a tetejére vagy akár a tésztába

Elkészítés

  1. A sütőt előmelegítem 200 C fokra és előkészítem a muffin formákat.
  2. Összekeverem a tálban a lisztet, sütőport, sót és fűszereket. 
  3. Egy másik tálban villával összedolgozom a tejet, olívaolajat, a tojást és a vanília aromát és az agavé szirupot (erytritet).
  4. Beleöntöm a tejes keveréket a lisztes tálba és jól összedolgozom. (Opció: hozzáadom az aprított dió felét).
  5. Mindegyik muffin forma aljára teszek 2 evőkanál tésztát.
  6. Erre teszek kb. 2 teáskanál szilvalekvárt, majd "betakarom" a maradék tésztával, hogy szinte tele legyen a muffin forma.
  7. Megszórom mindegyik muffint az aprított dióval. 
  8. 5 percig 200 fokon, utána még 15-20 percig 180 fokon sütöm a muffinokat. A kezdeti magasabb hőmérséklet segít abban, hogy a muffinok szépen megemelkedjenek. 
  9. Ha elkészültek, várok 10-15 percet, amíg kicsit kihűlnek a formában.
    Vigyázz, ha nem vársz eleget, a szilvalekvár még forró lehet!
Update 2022: a receptet újra elkészítettem hosszú kihagyás után és megdöbbentem, mennyire finom lett! A párom által szervezett bringás eseményre, a Bike Jam-re készült szilvalekvár közel egy évig várta sorsát a kamrapolcon. Jelentem, ennél jobb végzete nem is lehetett volna. 😋  



Megjegyzések