Szilvalekváros muffin (teljeskiőrlésű, cukormentes, vegán és nem-vegán opcióval)
Áll otthon a hűtőben pár hónapja egy megkezdett üveg 100%-os szilvalekvár. Isteni, de nem nagyon találtuk a helyét a napi étrendünkben.
Így született ez muffin: tökéletes borongós őszi-téli délutánokra vagy reggelekre. Adventet idéző fűszerekkel készült, közepében sűrű szilvamassza vár, amihez remekül passzol a tésztába csempészett dió.
ÉS HIHETETLENÜL FINOM!
Nem viccelek, másnap újabb adagot kellett sütni belőle, férjem kérésére.
Tápértékét illetően IR-diéta kompatibilis, tejmentes, hozzáadott cukrot és fehérlisztet nem tartalmaz.
Vegán verzió: Kipróbáltam tojás nélkül is, összességében az a tapasztalatom, hogy ez a muffin az átlagnál jobban tolerálja a tojás elhagyását. Ugyan almaecettel szárazabb lett a tészta, mint tojással, de mivel bőségesen van a muffin közepében szilvalekvár, ez egyáltalán nem volt számomra zavaró.
Egyszer a büki füvesembertől azt hallottam, hogy annyi antioxidáns van a 'csakszilva' lekvárban, hogy még gyógyíthat is. Nem tudom, ebből mi igaz (a Ködpiszkáló blog szerint semmi), de az biztos, hogy segíti az emésztést és finom :)
SZILVALEKVÁROS MUFFIN
(10-12 muffinhoz, a formák méretétől függően)
SZILVALEKVÁROS MUFFIN
(10-12 muffinhoz, a formák méretétől függően)
- 1,5 bögre teljes kiőrlésű liszt (nekem a zabliszt a kedvencem)
- 2 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál só
- 2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
(vagy 1 teáskanál fahéj, 1teáskanál őrölt gyömbér, 1/2 teáskanál szerecsendió/kardamom, 1 csipet csillagánizs - vagy ezek valamilyen kombinációja) - 1/2 bögre (=120ml) zabtej vagy más növényi tej
- 1/2 bögre (=120ml) olívaolaj
- 1 tojás (vagy vegán opcióként a tojást helyettesítheted 1 evőkanál almaborecet és 1 teáskanál szódabikarbóna keverékével)
- 1 teáskanál vanília aroma
- 1/4 bögre agavé szirup
(helyettesítheted erytrittel is, de ez esetben növeld meg az olaj és a tej mennyiségét 20-20ml-rel) - kb. fél üveg 100%-os szilvalekvár
- + 1-2 marék aprított dió a tetejére vagy akár a tésztába
Elkészítés
- A sütőt előmelegítem 200 C fokra és előkészítem a muffin formákat.
- Összekeverem a tálban a lisztet, sütőport, sót és fűszereket.
- Egy másik tálban villával összedolgozom a tejet, olívaolajat, a tojást és a vanília aromát és az agavé szirupot (erytritet).
- Beleöntöm a tejes keveréket a lisztes tálba és jól összedolgozom. (Opció: hozzáadom az aprított dió felét).
- Mindegyik muffin forma aljára teszek 2 evőkanál tésztát.
- Erre teszek kb. 2 teáskanál szilvalekvárt, majd "betakarom" a maradék tésztával, hogy szinte tele legyen a muffin forma.
- Megszórom mindegyik muffint az aprított dióval.
- 5 percig 200 fokon, utána még 15-20 percig 180 fokon sütöm a muffinokat. A kezdeti magasabb hőmérséklet segít abban, hogy a muffinok szépen megemelkedjenek.
- Ha elkészültek, várok 10-15 percet, amíg kicsit kihűlnek a formában.
Vigyázz, ha nem vársz eleget, a szilvalekvár még forró lehet!
Update 2022: a receptet újra elkészítettem hosszú kihagyás után és megdöbbentem, mennyire finom lett! A párom által szervezett bringás eseményre, a Bike Jam-re készült szilvalekvár közel egy évig várta sorsát a kamrapolcon. Jelentem, ennél jobb végzete nem is lehetett volna. 😋
Megjegyzések
Megjegyzés küldése