Izlandi füszeres kenyèr - teljes kiőrlésű, cukormentes, laktózmentes
Nemrég vendégségbe mentem kedves barátaimhoz, akik Izlandon határozták el, hogy összeházasodnak.
Történetük által megihletve, egy izlandi fűszeres-diós kenyeret sütöttem az alkalomra.
A receptet az interneten találtam, de kicsit inzulin- és koleszterinkímélőbbé és laktózmentessé tettem: a fehérlisztet teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztre, a cukrot erytritre, a vajat pedig olívaolajra cseréltem.
(utóbbival semmi bajom, csak nem volt otthon vaj :-D)
Adtam hozzá néhány marék diót, mert szerintem minden sütinek jót tesz, ha van valami izgalom a textúrájában.
Történetük által megihletve, egy izlandi fűszeres-diós kenyeret sütöttem az alkalomra.
A receptet az interneten találtam, de kicsit inzulin- és koleszterinkímélőbbé és laktózmentessé tettem: a fehérlisztet teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztre, a cukrot erytritre, a vajat pedig olívaolajra cseréltem.
(utóbbival semmi bajom, csak nem volt otthon vaj :-D)
Adtam hozzá néhány marék diót, mert szerintem minden sütinek jót tesz, ha van valami izgalom a textúrájában.
Hozzávalók
(1 db 28 cm-es püspökkenyér formához, amiből kb. 14-15 szelet lesz)
- 1 és 1/2 bögre (azaz 360 ml) laktózmentes tej
- pár csepp citromlé
- 2 bögre teljes kiőrlésű liszt (240ml-es bögrét használok mérőedénynek)
- Tipp: ha van otthon zabpehely, a liszt mennyiségéből vegyél el 4 evőkanálnyit és helyettesítsd zabpehellyel (opcionális)
- 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 1 teáskanál őrölt kardamommag
- 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 2 teáskanál sütőpor
- 3/4 bögre (azaz 180 ml) olívaolaj
- 1/2 bögre (azaz 100g) erytrit vagy nyírfacukor
- 2 tojás
- 1 teáskanál vanília őrlemény
- 2-3 marék dió kisebb darabokra törve
- tetejére 2 evőkanál erytrit + 1/2 teáskanál fahéj
Elkészítés
- A sütőt előmelegítem 190 fokra. Előkészítek egy 28-30 cm-es szilikonos püspökkenyér formát.
- Kimérem a 1,5 bögre tejet és belecsepegtetem a citromlevet.
- Egy nagy tálban összekeverem a lisztet, (zabpelyhet), kakaóport, fűszereket, szódabikarbónát és a sütőport.
- Egy másik tálban összedolgozom az olívaolajat, erytritet, tojásokat és a vaníliát. Hozzáadom a citromlé által kicsit "összehúzott" tejet is.
- A folyékony hozzávalókat ráöntöm a lisztre és jól összekeverem. Beleszórom a diót.
- A tésztát a sütőformába öntöm. Megszórom egy kis fahéjas erytrittel a tetejét (ettől ropogósabb lesz)
- A sütőben 5 percig 190 fokon sütöm, majd csökkentem a sütő hőmérsékletét 175 fokra és további 60 percig sütöm. Az első 45-50 perc után már érdemes időnként benézni a sütőbe, hogy meg ne égjen a teteje. Mielőtt kiveszed, ellenőrizd egy hurkapálcikával, hogy a közepe is megsült-e.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése