Nutellával töltött cukormentes muffin - majdnem egészséges ;-)

Köszönöm, hogy a Facebookon már 3000-en követitek a Mentesen kérem-et :)

Egy olyan sütivel akartam ezt megünnepelni, ami tükrözi a blog mentalitását. Így született a cukormentes és teljes kiőrlésű, Nutellával töltött muffin.

A belsejében az olvadós, még langyos mogyorókrém függőséget okoz, de nem baj, mert ez a süti szinte már egészséges* :)

*Se cukorból, se édesítőszerből nem ajánlott túl sokat enni, szóval azért csak óvatosan :)



Nutella helyett:
Sok helyen lehet kapni ezt az édesítőszeres mogyorókrémet - akár a Tescoból is megrendelheted. Hogy ez egészségesebb-e, mint a Nutella, arról inkább nem foglalnék állást, de kíváncsi voltam, hogy Nutella íze van-e. Jelentem, igen.

Cukor helyett maltitol van benne. Mindenki döntse el, hogy egy kis cukrot eszik hagyományos Nutella formájában, vagy inkább maltitolt. Egyiket sem ajánlott nagy mennyiségben fogyasztani, de ha amúgy egészségesen étkezel, akkor hetente 1-1 kiskanálnyi Nutella legtöbbünknek belefér.

A maltitol ugyan egy nullkalóriás mesterséges édesítőszer, de mivel a kalóriák nagy része a zsiradékban van, nem a cukorban, az édesítőszeres mogyorókrém sem éppen diétás: sima Nutella 546 kcal/100g, cukormentes mogyorókrém 460kcal/100g.

Laktózmentesen szeretnéd?
Maga a muffin tésztája laktózmentes, de a bolti mogyorókrémben van tejpor.
Kipróbálhatsz egy vegán, tejmentes nutella receptet:
http://www.hemsleyandhemsley.com/recipe/bbtella-spread/
https://minimalistbaker.com/4-ingredient-nutella-vegan-gf/

Hozzávalók (7 db muffinhoz)

  • 1 és 1/2 bögre teljes kiőrlésű zabliszt
  • 1 és 1/2 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál fahéj
  • 1/4 teáskanál szerecsendió
  • 1/2 teáskanál só
  • 1/2 bögre (laktózmentes tej)
  • 1/4 bögre erytrit
  • 1/4 bögre olívaolaj
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • tetejére: 1/2 evőkanál erytrit, 1/2 teáskanál fahéj, 1/2 evőkanál zabpehely, puffasztott köles vagy mandulaszeletek

Elkészítés

  1. A sütőt előmelegítem 200 C fokra.
  2. Összekeverem a tálban a lisztet, sütőport, fahéjat, szerecsendiót, sót. 
  3. Egy másik tálban villával összedolgozom a tejet, erytritet, olívaolajat, tojást és a vanília aromát.
  4. Beleöntöm a tejes keveréket a lisztes tálba és jól összedolgozom. 
  5. A (szilikonos) muffin formákat egy tepsire rakom. Egy evőkanál tésztát teszek mindegyik muffinformába.
  6. Erre teszek 1-1 teáskanál mogyorókrémet, majd "betakarom" kb. fél evőkanálnyi tésztával.
  7. Megszórom mindet még egy kis fahéjas erytrittel - ettől lesz ropogós a teteje.
  8. 5-10 percig 200 fokon, utána még 10-15 percig 180 fokon sütöm a muffinokat. A kezdeti magasabb hőmérséklet segít abban, hogy a muffinok szépen megemelkedjene

Megjegyzések