Főzés nélküli zabkása - az egészséges napindító
A főzés nélküli zabkása a hétfő reggelek megmentője! 😄 😴
Lefekvés előtt 2 percet kell rászánnod és ébredés után csak ki kell venned a hűtőből.
Hozzávalók (1 adaghoz)
- 250g natúr joghurt (vagy laktózmentes vagy kókuszjoghurt)
- 10 evőkanál zabpehely
- 1/2 evőkanál chia mag
- 1/2 citrom leve*
- Erytrit, agavé szirup vagy méz ízlés szerint
- Friss gyümölcs
- 1 evőkanál kókuszchips vagy magvak a tetejére
Elkészítés
- Este: a zabpelyhet és a chia magot összekeverem a joghurttal egy nagyobb pohárban vagy tálkában. Ízlés és diéta szerint édesítem és beteszem a hűtőbe.
- Reggel: friss gyümölcsöket keverek a zabkásába és megszórom kókuszchips-szel vagy más ropogós finomsággal (pl. magvak, banánchips)
Tápanyag (a gyümölcsök nélkül)
Kalória: kb. 280-300
Szénhidrát: 20g lassú (zabpehely) és 10g (joghurt)
Fehérje: 12g
*A citromlé savassága semlegesíti a zabpehelyben található, úgynevezett fitinsavakat.
A fitinsavak meggátolják a tápanyagok (cink, kálcium, vas) felszívódását és hosszú távon egészségkárosító hatásúak lehetnek. Sajnos szinte minden teljes kiőrlésű gabonában, a magvakban és a babfélékben is van fitinsav. Sakk-matt. Kiegyensúlyozott étrenddel** és megfelelő előkészítéssel viszont nem jelentenek problémát a felnőttek egészségére nézve.
**Fitinsavak további semlegesítői: a jótékony baktériumokat tartalmazó joghurtok, állati eredetű zsírok (pl. sajt, tejszín, vaj) és a hosszas áztatás.
Bővebb info itt: https://www.westonaprice.org/health-topics/vegetarianism-and-plant-foods/living-with-phytic-acid/
*A citromlé savassága semlegesíti a zabpehelyben található, úgynevezett fitinsavakat.
A fitinsavak meggátolják a tápanyagok (cink, kálcium, vas) felszívódását és hosszú távon egészségkárosító hatásúak lehetnek. Sajnos szinte minden teljes kiőrlésű gabonában, a magvakban és a babfélékben is van fitinsav. Sakk-matt. Kiegyensúlyozott étrenddel** és megfelelő előkészítéssel viszont nem jelentenek problémát a felnőttek egészségére nézve.
**Fitinsavak további semlegesítői: a jótékony baktériumokat tartalmazó joghurtok, állati eredetű zsírok (pl. sajt, tejszín, vaj) és a hosszas áztatás.
Bővebb info itt: https://www.westonaprice.org/health-topics/vegetarianism-and-plant-foods/living-with-phytic-acid/
Megjegyzések
Megjegyzés küldése