Medvehagyma-spárga leves, joghurttal - isteni
Ezt a különleges, tavasz-ízű, könnyű levest egy ajándékba kapott lila tulipáncsokorhoz komponáltam.
Vettem egy csokor spárgát és medvehagymát a piacon.
A felét megfőztem levesnek, joghurttal sűrítettem.
A másik felét olívaolajon meggrilleztem és a levesre szórtam. A grillezett medvehagyma furán hangzik, de isteni!
Medvehagymavirággal és tojással díszítettem.
A medvehagyma között mindig találsz néhány bimbócskát. Ezeket mindig vízbe tettem és szépen kinyílnak (lásd a képen a fehér virág a levesben).
Vettem egy csokor spárgát és medvehagymát a piacon.
A felét megfőztem levesnek, joghurttal sűrítettem.
A másik felét olívaolajon meggrilleztem és a levesre szórtam. A grillezett medvehagyma furán hangzik, de isteni!
Medvehagymavirággal és tojással díszítettem.
A medvehagyma között mindig találsz néhány bimbócskát. Ezeket mindig vízbe tettem és szépen kinyílnak (lásd a képen a fehér virág a levesben).
Mit szóltok a medvehagyma virág dekorációhoz? :) |
Hozzávalók 2 tál leveshez:
- 200 ml víz
- fél leveskocka vagy más biolevesízesítő
- 500g spárga
- 1 nagy csokor medvehagyma
- 1+1 evőkanál olívaolaj (vagy vaj)
- 1 kis pohár natúr joghurt (kb 120g)
- 1 evőkanál citromlé
- só, bors
- (opcionális) mentalevelek, főtt tojás
Elkészítés
- 200ml forró vízben feloldom a leveskockát.
- Főzd meg a tojást, ha szeretnéd azzal tálalni.
- Levágom a spárgák csúcsát és a fás végét.
- A fás végeket kidobom, a csúcsokat 1 perc alatt forró vízben megfőzöm, majd gyorsan hideg vízzel leöblítem. (ha ezt nem teszed meg, túl puhára fognak 'főni' a vízből kivéve is) Félreteszem őket, ezek lesznek a 'feltét'.
- A spárgák szárát is megfőzöm forró vízben, 2 perc alatt. A lecsepegtetett spárgaszárakat egy műanyag tálba vagy a turmixgépbe teszem a leveshez.
- A medvehagyma csokorból kiveszek 8-10 nagy levelet és félreteszem őket a spárgahegyek mellé feltétnek.
- 1 evőkanál olívaolajat felhevítek egy serpenyőben és a maradék medvehagymát megpirítom kb. 1 perc alatt, míg megfonnyadnak. Közben sózom, borsozom. A spárgaszárak mellé teszem őket a műanyag tálba/turmixgépbe a leveshez.
- A műanyag tálba/turmixgépbe beleöntöm a joghurtot és a leveskockás forró vizet is. Összeturmixolom az egészet a géppel vagy botmixerrel. Ha kell, adj hozzá még egy kis vizet, amíg el nem éri az általad kívánt krémes-leveses állagot.
- A levest visszaöntöm egy kisebb lábasba és alacsony, lassú tűzön felmelegítem. Ha felmelegedett, pár csepp citromlevet csepegtetek bele.
- Közben a serpenyőben felmelegítek egy evőkanál olívaolajat és a félretett 8-10 medvehagyma levelet és a spárgacsúcsokat 1-2 perc alatt megpirítom. Sózom, borsozom.
- A felmelegített levest tányérokba szedem elhelyezem rajta a megpirított spárgahegyeket, medvehagyma leveleket, (opcionális) főtt tojást és/vagy mentaleveleket esetleg medvehagyma virágot dekorációnak.
- (Ízlés szerint még egy kis olívaolajjal meg lehet locsolni az egészet.)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése