Narancstorta kukoricakásából

Szakácsikonom, a londoni Ottolenghi egyik receptjét alakítottam át egy kicsit ehhez a tortához.

Érdekessége, hogy kukoricakásából és mandulával készül a tésztája, ami így sűrű, linzeres lesz. Egy pici liszt is került bele, de gluténmentes lisztet használva könnyen gluténmentesíthető a recept.

A vendégeimnek nagyon tetszett. Vittem belőle kóstolót a kozmetikusomnak, neki is :) 



HOZZÁVALÓK
(22 cm-es átmérőjű tortaformához)

Karamellizált narancshoz:

  • 4 evőkanál erytrit
  • 2 tevőkanál víz
  • 2 evőkanál vaj
  • 1-1.5 nagyobb narancs


Tortához:

  • 120g puha vaj
  • 1 cup superfine granulated sugar
  • 2 tojás 
  • 1,5 teáskanál narancsvirágvíz (ázsiai boltokban lehet venni)
  • 1 bögre teljes kiőrlésű zabliszt vagy tönkölyliszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál só
  • 2/3 bögre őrölt mandula 
  • 1/2 bögre instant polenta (kukoricakása) 



ELKÉSZÍTÉS

  1. Előmelegítem a sütőt 180 C fokra. Kivajazom a tortaformát és beleteszek egy sütőpapírt úgy, hogy az oldalaira is jusson. 
  2. Lereszelem a narancs héját. Félreteszem a torta tésztájához. 
  3. Meghámozom a narancsot, majd keresztben ujjnyi vastag szeletekre vágom. Félreteszem a narancsokat. 
  4. A karamell következik: egy kis lábasban felforralom a 2 evőkanál vizet benne a 4 evőkanál erytrittel. Közben kevergetem, amíg az erytrit fel nem olvad teljesen. Óvatosan addig forralom, míg elkezd karamellizálódni (világosbarna lesz).
  5. Ekkor leveszem a tűzről és beleteszem a 2 evőkanál vajat. Körbeforgatom párszor a lábast, míg a vaj el nem olvad teljesen. Ekkor gyorsan beleöntöm az így kapott karamellt a tortaforma aljába. Megpróbálom egyenletesen elosztani a sütőpapíron.
  6. A narancsszeleteket elhelyezem a tortaforma alján, a forró karamellrétegen. 
  7. A tésztához kézi botmixerrel összekeverem a puha vajat az erytrittel. Egyenként hozzáadom a tojást. Belecseppentem a narancsvirágvizet és a korábban félretett narancshéjat. 
  8. Egy másik tálban összekeverem a lisztet, sütőport, sót, mandulát és a száraz kukoricakását.
  9. A lisztes keveréket apránként beleszórom a vajas-tojásos keverékhez. És addig dolgozom össze, amíg egységes tészta lesz belőle. Ha nem akarja felvenni az összes szárazanyagot, egy kávéscsésze tejet öntök hozzá. 
  10. A tésztát a narancsokra kanalazom és egyenletesen elosztom. A tészta nagyon sűrű lesz, nem folyik. Ez normális, ne aggódj. 
  11. Kb 1 óráig sütöm 180 fokon. Akkor van kész, ha a közepébe szúrt hurkapálcika szárazon jön ki. 
  12. 5 percig hagyom a formában kihűlni. Ezután is csak óvatosan, mert a karamell nagyon forró lesz még mindig.
    Ez a süti melegen és hidegen is fincsi.





Forrás: http://smarterfitter.com/orange-polenta-cake/

Megjegyzések