Narancstorta kukoricakásából
Szakácsikonom, a londoni Ottolenghi egyik receptjét alakítottam át egy kicsit ehhez a tortához.
Érdekessége, hogy kukoricakásából és mandulával készül a tésztája, ami így sűrű, linzeres lesz. Egy pici liszt is került bele, de gluténmentes lisztet használva könnyen gluténmentesíthető a recept.
A vendégeimnek nagyon tetszett. Vittem belőle kóstolót a kozmetikusomnak, neki is :)
HOZZÁVALÓK
(22 cm-es átmérőjű tortaformához)
Karamellizált narancshoz:
Tortához:
ELKÉSZÍTÉS
Forrás: http://smarterfitter.com/orange-polenta-cake/
Érdekessége, hogy kukoricakásából és mandulával készül a tésztája, ami így sűrű, linzeres lesz. Egy pici liszt is került bele, de gluténmentes lisztet használva könnyen gluténmentesíthető a recept.
A vendégeimnek nagyon tetszett. Vittem belőle kóstolót a kozmetikusomnak, neki is :)
HOZZÁVALÓK
(22 cm-es átmérőjű tortaformához)
Karamellizált narancshoz:
- 4 evőkanál erytrit
- 2 tevőkanál víz
- 2 evőkanál vaj
- 1-1.5 nagyobb narancs
Tortához:
- 120g puha vaj
- 1 cup superfine granulated sugar
- 2 tojás
- 1,5 teáskanál narancsvirágvíz (ázsiai boltokban lehet venni)
- 1 bögre teljes kiőrlésű zabliszt vagy tönkölyliszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál só
- 2/3 bögre őrölt mandula
- 1/2 bögre instant polenta (kukoricakása)
ELKÉSZÍTÉS
- Előmelegítem a sütőt 180 C fokra. Kivajazom a tortaformát és beleteszek egy sütőpapírt úgy, hogy az oldalaira is jusson.
- Lereszelem a narancs héját. Félreteszem a torta tésztájához.
- Meghámozom a narancsot, majd keresztben ujjnyi vastag szeletekre vágom. Félreteszem a narancsokat.
- A karamell következik: egy kis lábasban felforralom a 2 evőkanál vizet benne a 4 evőkanál erytrittel. Közben kevergetem, amíg az erytrit fel nem olvad teljesen. Óvatosan addig forralom, míg elkezd karamellizálódni (világosbarna lesz).
- Ekkor leveszem a tűzről és beleteszem a 2 evőkanál vajat. Körbeforgatom párszor a lábast, míg a vaj el nem olvad teljesen. Ekkor gyorsan beleöntöm az így kapott karamellt a tortaforma aljába. Megpróbálom egyenletesen elosztani a sütőpapíron.
- A narancsszeleteket elhelyezem a tortaforma alján, a forró karamellrétegen.
- A tésztához kézi botmixerrel összekeverem a puha vajat az erytrittel. Egyenként hozzáadom a tojást. Belecseppentem a narancsvirágvizet és a korábban félretett narancshéjat.
- Egy másik tálban összekeverem a lisztet, sütőport, sót, mandulát és a száraz kukoricakását.
- A lisztes keveréket apránként beleszórom a vajas-tojásos keverékhez. És addig dolgozom össze, amíg egységes tészta lesz belőle. Ha nem akarja felvenni az összes szárazanyagot, egy kávéscsésze tejet öntök hozzá.
- A tésztát a narancsokra kanalazom és egyenletesen elosztom. A tészta nagyon sűrű lesz, nem folyik. Ez normális, ne aggódj.
- Kb 1 óráig sütöm 180 fokon. Akkor van kész, ha a közepébe szúrt hurkapálcika szárazon jön ki.
- 5 percig hagyom a formában kihűlni. Ezután is csak óvatosan, mert a karamell nagyon forró lesz még mindig.
Ez a süti melegen és hidegen is fincsi.
Forrás: http://smarterfitter.com/orange-polenta-cake/
Megjegyzések
Megjegyzés küldése