Lencsés-mogyorós-gombás egytál

Lencsét az év bármely napján érdemes enni, nemcsak újévkor.

Ebben a kiadós egytálételben a lencse mellé ropogós mogyoró, szaftos gomba, olajos aszalt paradicsom, sült tofu, friss bazsalikom és spenót került.

Egy barátnőm újévi lencsesalátáját gondoltam tovább. Köszi az inspirációt, Szilvi! :)



Hozzávalók 

1 főre (ezt szorozd fel)
- 100g lencse (megfőzve 1 babérlevéllel, 1 gerezd fokhagymával... vagy konzerv)
- 200g szeletelt csiperkegomba
- 4 db olajban eltett aszalt paradicsom
- kb. 10 db törökmogyoró összetörve
- 1 ek olivaolaj
- fél ek balzsamecet
- néhány spenótlevél
- 1 marék friss bazsalikom (vagy szárított bazsalikom)
- 1 ek dijoni mustár
- só, bors,  pár csepp citromlé
- 100g tofu vagy halloumi sajt

Elkészítés

  1. Megfőzöm a lencsét. Ezt kb. 2-szer annyi vízben teszem. A vizet gyorsan felforralom, egy babérlevelet és egy szétnyomott gerezd fokhagymát (vagy egy teáskanál fokhagymagranulátumot) teszek bele. A tüzet lejjebb veszem alatta és 20-30 percig főzöm. 
  2. Jöhet a sajt/tofu: egy serpenyőben kis olajjal megsütöm a halloumi sajt darabokat VAGY a tofut kis kockákra vágom és 180 fokra előmelegített sütőben ropogósra grillezem 10 perc alatt. 
  3. Ha kész a lencse, egy lábasban 1 ek olívaolajon 3 perc alatt megpárolom a gombát. 
  4. Hozzáadom a balzsamecetet, aszalt paradicsomot, mogyorót, spenót- és bazsalikom leveleket, mustárt, sót és borsot. 
  5. A gombás keverékbe beleönötm a lecsepegtetett lencsét is. Sózom, borsozom.
  6. Az egészet jól összekeverem és 1-2 percig még a tűzön hagyom. 
  7. A tofut/sajtot csak tálaláskor adom hozzá a lencsés egytálhoz. Melegen fogyasztom. 
Kb. 25-26g fehérje és 30g szénhidrát van egy adagban.

Megjegyzések