Kakiszilvás gyömbéres süti
Ismeritek a kakiszilvát? =datolyaszilva, sharonfruit, hurma, kákó, persimon... vagy egyszerűen csak kaki! :-)
Kb 25 perc alatt dobtam össze ezt a kakiszilvás gyümölcskenyeret. Utána csak várnom kellett, hogy megsüljön, miközben a konyhát téli fűszerek illata lengte be.
Ne tévesszen meg, hogy a blogbejegyzésben 14x szerepel a kaki szó. Ez a süti nagyon finom!
Kb 25 perc alatt dobtam össze ezt a kakiszilvás gyümölcskenyeret. Utána csak várnom kellett, hogy megsüljön, miközben a konyhát téli fűszerek illata lengte be.
Ne tévesszen meg, hogy a blogbejegyzésben 14x szerepel a kaki szó. Ez a süti nagyon finom!
2012-ben Argentínában újdonságként csodálkoztam rá a kaki gyümölcsre. Emlékszem, le is fotóztam, de sehol nem találom a fotót (ennyit a cloud előnyeiről...)
A paradicsomra hasonlít leginkább, ám növénytanilag a bogyós gyümölcsök közé tartozik. A kakiszilva gyümölcse nagyon nagyon édes, így hasonlóan viselkedik mint a banánpüré egy banánkenyérben. Én tettem a receptbe erytritet, de ki fogom próbálni édesítőszer nélkül is.
A paradicsomra hasonlít leginkább, ám növénytanilag a bogyós gyümölcsök közé tartozik. A kakiszilva gyümölcse nagyon nagyon édes, így hasonlóan viselkedik mint a banánpüré egy banánkenyérben. Én tettem a receptbe erytritet, de ki fogom próbálni édesítőszer nélkül is.
Mostanában már itthon is mindenhol lehet kapni. Ilyen recepttel azért még nincs tele a magyar internet, eddig én is mindig csak nyersen ettem.
De mindenből lehet sütit sütni, miért a kaki lenne kivétel? :)
Hozzávalók (1 db 23 cm-es kenyérformához vagy ~10-12 muffinhoz)
- 1 db datolyaszilva (kakiszilva)
- kb. 2/3-át pürésítem - ebből fél bögre püré lesz, a tésztába kerül
- a maradékot apró kockákra vágom és a tésztába szórom
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1/2 bögre erytrit
- 1/2 bögre lenmagolaj
- 2 tojás
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1/2 teáskanál őrölt szerecsendió
- 1 és 1/2 teáskanál őrölt gyömbér (vagy friss is lehet)
- 60 ml víz
- 1 és 1/2 bögre teljes kiőrlésű zabliszt
- 3/4 teáskanál só
- Opcionális: egy marék apróra tört dió, 1 marék friss vagy aszalt vörösáfonya, esetleg mazsola
Elkészítés
- A sütőt 190 fokra előmelegítem. Ha nem szilikonos a sütőforma, akkor kikenem olajjal/vajjal.
- A kakiszilva 2/3-ából kézi turmixgéppel pürét készítek. Beleszórom a szódabikarbónát.
Ez hamarosan kásaszerűvé teszi majd a gyümölcspürét (nos, igen, a kakipürét...). Félreteszem. - A maradék kakit felkockázom és félreteszem.
- Egy nagy tálban összekeverem a lisztet a sóval.
- Egy másik tálban összekeverem az erytritet, olajat, tojást és a fűszereket. Ehhez a keverékhez hozzáadom a kakipürét is és eldolgozom.
- A folyékony hozzávalókat végül ráöntöm a lisztre és addig keverem, amíg nem marad száraz lisztes rész a tálban. Ekkor a tészta elég sűrű lesz, hozzáadok apránként kb. 50-60 ml vizet, hígítani.
- Beleszórom az extrákat a tésztába: a kakiszilva darabokat, diót, aszalt gyümölcsöket.
- A tésztát a kenyérformába öntöm és a sütőbe teszem.
- 5 percig 190 fokon, majd további 45 percig 175 fokon sütöm a kenyeret.
- Mielőtt kivenném a formából (főleg, ha az nem szilikonos), 10 percig hűlni hagyom.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése