Sós muffin: sütőtökös-parmezános
A sütőtöktől nagyon krémes lesz, ám a teteje ropogós. Egy nagy tál leves mellé tökéletes kenyér/ zsemle helyett.
Hozzávalók (6-8 közepes méretű muffinhoz)
- 200g sült sütőtök püré
- 1 bögre teljes kiőrlésű búza- vagy zabliszt
- 1/2 tk sütőpor
- csipet só & bors
- 3 ek szárított bazsalikom (vagy 2 marék friss bazsalikomlevél összeaprítva)
- 160ml tejföl vagy sűrű görög joghurt
- 1/2 bögre reszelt parmezán
- 1 tojás
- 60g vaj, megolvasztva, szobahőmérsékleten (vagy ugyanennyi növényi olaj)
- 1 teáskanál lenmag/szezámmag/tökmag a tetejére
Elkészítés
- A tököt előre megsütöm, és turmixgéppel pürét készítek belőle. Hagyom kihűlni
- A sütőt előmelegítem 200 fokra.
- Összekeverem a lisztet, sütőport, sót, fűszereket.
- A sütőtök püréhez hozzáadom a tejfölt, parmezánt, tojást és a vajat.
- Ráöntöm a folyékony hozzávalókat a lisztre és jól összedolgozom.
- A muffin formákat a muffintésztával. A tetejükre magvakat szórok.
- 5 percig 200 fokon sütöm a muffinokat, majd lejjebb veszem a hőfokot 180 fokra és további 10-15 percig sütöm őket. Ha a beleszúrt hurkapálcika szárazon jön ki, akkor készen vannak.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése