Sós muffin: sütőtökös-parmezános

A sok édes sütőtökös muffin után most itt van egy sós.

A sütőtöktől nagyon krémes lesz, ám a teteje ropogós. Egy nagy tál leves mellé tökéletes kenyér/ zsemle helyett.


Hozzávalók (6-8 közepes méretű muffinhoz)

  • 200g sült sütőtök püré
  • 1 bögre teljes kiőrlésű búza- vagy zabliszt
  • 1/2 tk sütőpor
  • csipet só & bors 
  • 3 ek szárított bazsalikom (vagy 2 marék friss bazsalikomlevél összeaprítva)
  • 160ml tejföl vagy sűrű görög joghurt
  • 1/2 bögre reszelt parmezán
  • 1 tojás
  • 60g vaj, megolvasztva, szobahőmérsékleten (vagy ugyanennyi növényi olaj)
  • 1 teáskanál lenmag/szezámmag/tökmag a tetejére

Elkészítés

  1. A tököt előre megsütöm, és turmixgéppel pürét készítek belőle. Hagyom kihűlni
  2. A sütőt előmelegítem 200 fokra.
  3. Összekeverem a lisztet, sütőport, sót, fűszereket.
  4. A sütőtök püréhez hozzáadom a tejfölt, parmezánt, tojást és a vajat. 
  5. Ráöntöm a folyékony hozzávalókat a lisztre és jól összedolgozom. 
  6. A muffin formákat a muffintésztával. A tetejükre magvakat szórok.
  7. 5 percig 200 fokon sütöm a muffinokat, majd lejjebb veszem a hőfokot 180 fokra és további 10-15 percig sütöm őket. Ha a beleszúrt hurkapálcika szárazon jön ki, akkor készen vannak.

Megjegyzések