Köleses - sütőtökös (márvány)-muffin
Nagyon hasonlít ugyan az alap sütőtökös muffin receptemre, de ebben a változatban több csavar is van :)
- Ropogós nyers kölest kevertem a tésztába- olyan mintha olajos magvak lennének, de mégse
- Sütőtök- és almapürét használtam, így a mesterséges édesítőszereket teljesen el tudtam hagyni. Alább leírtam a csak sütőtökös és az almás-sütőtökös változatot is.
- Utolsó pillanatban úgy döntöttem, márványos lesz. Nagyon mutatós, csak egy plusz lépés kell hozzá a 'sima' muffinhoz képest.
! Figyelem, attól, hogy köles is van benne, még nem lesz gluténmentes a recept. Én magyar zablisztet használtam és a zab hiába lenne gluténmentes, a Magyarországon termesztett zab sajnos a vetésforgó miatt szennyeződik búzával.
Bioboltokban van gluténmentes német zabliszt is, de ez kb. 3x drágább, mint a sima magyar teljes kiőrlésű zabliszt :-(
Hozzávalók
10-12 db muffinhoz
(1 bögre = 240ml)
- 1 és 3/4 bögre teljes kiőrlésű zabliszt
- 1/2 tesáskanál só
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék VAGY 1 tk őrölt fahéj, 1/2 tk őrölt gyömbér, 1/4 tk őrölt szerecsendió
- 1/2 bögre nyers köles - NEM kell megfőzni
- 1/2 bögre sült sütőtök püré
- 1/2 bögre sült alma püré* - 1 közepes almából
- 80ml növényi olaj vagy olvasztott vaj
- 2 tojás - az egyik sárgája elhagyható
- 2 teáskanál vanília aroma
- 60ml bögre (laktózmentes) tej
- pár csepp citromlé
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- tetejére pár evőkanál fahéjjal összekevert erytrit
Elkészítés
- A tököt és az almát előre megsütöm, és turmixgéppel pürét készítek belőle.
- A tejbe cseppentek egy kis citromlevet, és pár percre félreteszem, hogy összerántsa.
- A sütőt előmelegítem 200 fokra.
- Összekeverem a lisztet, sót, fűszereket, a szódabikarbónát és a nyers kölest.
- Egy másik edényben összeturmixolom a sütőtököt, almát, tejet, olajat, tojásokat.
- Ráöntöm a folyékony hozzávalókat a lisztre és jól összedolgozom.
- Egy tálba kiveszek néhány evőkanállal a tésztából (kb. 1/4-ét-1/3-át). Ehhez hozzákeverek 2 evőkanál kakaóport.
- A muffin formákat vegyesen megtöltöm a kakaós és a natúr tésztával.
- Összekeverek egy kis fahéjat és eritritet. Ezzel megszórom a nyers muffinok tetejét. Ettől ropogósabb lesz a tetejük
- Mehetnek a sütőbe! 5 percig 200 fokon sütöm őket, majd lejjebb veszem a hőfokot 180 fokra és további 10-15 percig sütöm a muffinokat. Ha a beleszúrt hurkapálcika szárazon jön ki, akkor készen vannak.
*Készítheted alma-sütőtök helyett csak sütőtökkel is!
- Ekkor 1/2 helyett 1 egész bögre sütőtök pürét használj
- A folyadék mennyiségét növeld meg 60 ml-rel, pl. 120ml olaj és 80ml tej
- Ne hagyd ki az édesítőszert: pl. 1/4 bögre (60ml) agavé szirup vagy erytrit.
Joy the Baker receptjét alakítottam át. A nyers köles ötletet tőle merítettem.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése