Gránátalmás-pisztáciás torta joghurtmázzal (cukor- és fehérlisztmentes)
Közel-keleti élmények inspirálták ezt a tortát, amit egy barátnőmnek sütöttem. Fantasztikus lett!
A titka a joghurt:
Ehhez 150g-os kiszerelésű natúr joghurtokat vegyél.
Pár szót ejtenem kell a gránátalmáról, mert annyira izgi gyümölcs! Egyrészt kihívás úgy megennem, hogy ne kerüljön kimoshatatlan folt a ruhámra. Ezért általában feketében vagyok ilyenkor ;-)
Másrészt szerepel a Bibliában, a görög mitológiában, sőt, az egyiptomi papiruszokon is.
Először talán akkor találkoztam vele, amikor először jártam Isztambulban és az utcákon mindenfele gránátalmalé-árusokba botlottam. A közel-keleti desszertekben gyakran felbukkan pisztácia és/vagy rózsavíz társaságában.
És akkor jöjjön a recept:
Hozzávalók (egy 22 cm-s tortaformához)
(20 perc előkészület, 50 perc sütés)
A titka a joghurt:
- A tésztát tömörré és szaftossá tette.
Nem túl édes, szépen, egyenletesen laposra sült. - A mázat viszont könnyeddé. Össze sem lehet hasonlítani egy hagyományos vaj- vagy sajtkrémmel: az egész torta bekenéséhez mindössze 50g natúr joghurt és null-kalóriás por-eryitritet használtam.
Ehhez 150g-os kiszerelésű natúr joghurtokat vegyél.
Pár szót ejtenem kell a gránátalmáról, mert annyira izgi gyümölcs! Egyrészt kihívás úgy megennem, hogy ne kerüljön kimoshatatlan folt a ruhámra. Ezért általában feketében vagyok ilyenkor ;-)
Másrészt szerepel a Bibliában, a görög mitológiában, sőt, az egyiptomi papiruszokon is.
És akkor jöjjön a recept:
Hozzávalók (egy 22 cm-s tortaformához)
(20 perc előkészület, 50 perc sütés)
Piskóta
- 2 x 150g-os doboz natúrjoghurt - a joghurtok dobozát használom mérőedénynek alább
- 1 nagy marék natúr pisztácia - vagy mandulaforgács is megteszi
- ½ joghurtos pohárnyi erytrit
- 1 joghurtos pohár lenmagolaj - más növényi olaj is jó, én most használtam először lenmagolajat és nagyon tetszik az eredmény!
- 2 tojás - én az egyik sárgáját elhagytam, koleszterin miatt
- 1 teáskanál vanília aroma
- 2 joghurtos pohár teljes kiőrlésű zabliszt
- 2 teáskanál sütőpor baking powder
- ½ teáskanál só
A joghurtos mázhoz
- ½ gránátalma magjai
- 150g porXukor = por állagú erytrit
- 50g natúrjoghurt
Elkészítés
- Előmelegítem a sütőt 160°C-ra. Kikenem olajjal a tortaforma alját és oldalát.
- A 2 joghurtot kiöntöm a dobozukból egy tálba, majd elmosom és szárazra törlöm a műanyag dobozukat - ezek lesznek a mérőedényeim :)
- A pisztáciát kisebb darabokra töröm/szeletelem.
- Kimérem a lisztet, hozzáadom a pisztáciát, sütőport és sót.
- Egy másik edényben kimérem az olajat és az erytritet. Kézi turmixgéppel összekeverem őket.
- Hozzáadom a folyékony hozzávalókhoz a tojásokat és a vanília aromát, majd a 300g natúr joghurtot is.
- Beleöntöm a folyékony masszát a lisztes tálba. Jól eldolgozom.
- A tésztát beleöntöm a tortaformába.
- 50-55 percig sütöm 160 fokon.
Közben van időm meghámozni a gránátalmát. - Amikor kiveszem a sütőből, legalább 5 percet hagyom hűlni, mielőtt leveszem róla a tortaformát.
- A mázhoz összekeverek 50g natúr joghurtot kb. 150g por erytrittel (vagy nyírfacukorral). Addig add hozzá a porxukrot, míg jó sűrű nem lesz az állaga, de még kenhető.
- Ha kihűlt a piskóta, megkenem a mázzal - a tetejét és az oldalát is.
- A gránátalma magokat rányomkodom az oldalára - ha elég sűrű a mázad, oda fog tapadni neked is, mint nekem :)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése