Vörösboros-szedres csokitorta (egészségesen)
Érett férfiak születésnapjára készítettem ezt a szedres csokitortát egy kis "férfias csavarral".
Triplán használtam hozzá vörösbort: a tésztába, a krémbe és ...nos, sütés közben is elkortyoltam egy pohárral.
A vörösbor zseniálisan passzol a szederhez és a csokihoz is. A legjobb pedig az, hogy ebben a különleges tortában az erytriten kívül nincs semmi, amit ne tudnál beszerezni egy Aldiból például.
Azt mondják, a (mértékkel fogyasztott) vörösbor jót tesz az egészségnek. Szóval akár szuperfood-nak is elkönyvelhető így ez a torta:
- cukor helyett erytrittel készült
- teljes kiőrlésű lisztből
- tortához képest kevés vajjal (100g) és tojással (2)
- a krém NEM vajkrém, hanem joghurtos-túrókrémes
- egy pohár vörösbor van benne - állítólag napi egy pohárral mindenkinek meg kellene innia :-)
1 kisebb torta mellett még 5 db cupcake-re volt elegendő a tészta.
Ha ajándékba sütök tortát, mindig sütök magamnak pár 'kóstolópéldányt' - hogy tudjam milyen lett. Najó, igazából csak meg akarom kóstolni és kész :-)
Hozzávalók
(1 db kétrétegű 22 cm-es átmérőjű tortához + 5 cupcake-hez, vagy 1 db 3 rétegű 20 cm-eshez, vagy 15 db cupcake-hez)
- 1 bögre (=240ml) erytrit
- 1 és 3/4 bögre teljes kiőrlésű zabliszt
- 3/4 bögre kakaópor
- 1 és 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál sütőpor
- 1/2 tk só
- 2 tojás
- 100g vaj szobahőrmérsékleten
- 1 bögre tej
- pár csepp citromlé
- 1 bögre vörösbor
- 1 teáskanál vanília
- 250g alacsony zsírtartalmú krémtúró (én Aldiból veszem) vagy görög joghurt
- pár evőkanál vörösbor
- egy marék szeder (fagyasztott is jó, szobahőmérsékletűre felengedve)
- kb. 100g por nyírfacukor (vagy ízlés szerint több/kevesebb)
- ha túl folyós, tegyél bele 1-2 evőkanál útifűmaghéjat
- Díszítéshez pár szem szeder és/vagy (cukormentes) szederlekvár
Tippek:
- A cupcake-ek tésztájába tehetsz szedret, de a tortalapba nem ajánlom. Elég vékony tortalapokról van szó és ha van a tésztában szeder, akkor könnyebben fog törni, amikor kiveszed a formából.
- Gyorsabb dolgod lesz, ha van 2 ugyanakkora tortaformád... nekem nincs, így egyesével sütöttem meg a tortalapokat.
Elkészítés
- 175 fokra előmelegítem a sütőt.
Ha nem szilikonos tortaformát használsz, hanem fémből készült kapcsosat, kend ki az oldalukat egy pici vajjal, aljukra pedig tegyél sütőpapírt. - Kimérem a tejet és citromlevet csepegtetek bele. Félreteszem.
- Egy tálban összekeverem az erytritet, lisztet, kakaóport, szódabikarbónát, sütőport és sót.
- Egy másik tálban kézi botmixerrel összekeverem a vajat, 2 tojást, citromlé által picit összehúzott tejet, vörösbor és vaníliát.
- A száraz hozzávalókhoz hozzáöntöm a boros 'turmixot' és eldolgozom.
- A tésztát tortaformákba öntöm és kb 35 percig sütöm.
Míg sül a tészta, elkészítem a krémet: - A krémtúrót összekeverem pár evőkanál vörösborral, nyírfacukor porral és egy marék szederrel.
- Ha túl folyós lett, egy kanál útifűmaghéjat teszek hozzá.
- Ha megsültek a tortalapok, kiveszem őket a sütőből. 10 percig a tortaformában hagyom hűlni, majd óvatosan kiveszem őket.
- Ha kihűltek a tortalapok, az egyiket megkenem kb. ujjnyi vastagon szedres krémmel. Tehetek még rá plusz szedret és/vagy szederlekvárt is.
- Óvatosan ráhelyezem a második tortalapot és azt is megkenem krémmel.
- Ha van 3. tortalap, még egyszer megismétlem a 11. lépést :)
- A tetejét szederrel díszítem.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése