Vörösboros-szedres csokitorta (egészségesen)

Érett férfiak születésnapjára készítettem ezt a szedres csokitortát egy kis "férfias csavarral".
Triplán használtam hozzá vörösbort: a tésztába, a krémbe és ...nos, sütés közben is elkortyoltam egy pohárral. 

A vörösbor zseniálisan passzol a szederhez és a csokihoz is.  A legjobb pedig az, hogy ebben a különleges tortában az erytriten kívül nincs semmi, amit ne tudnál beszerezni egy Aldiból például. 


Azt mondják, a (mértékkel fogyasztott) vörösbor jót tesz az egészségnek. Szóval akár szuperfood-nak is elkönyvelhető így ez a torta: 
  • cukor helyett erytrittel készült
  • teljes kiőrlésű lisztből
  • tortához képest kevés vajjal (100g) és tojással (2)
  • a krém NEM vajkrém, hanem joghurtos-túrókrémes
  • egy pohár vörösbor van benne - állítólag napi egy pohárral mindenkinek meg kellene innia :-) 


1 kisebb torta mellett még 5 db cupcake-re volt elegendő a tészta. 
Ha ajándékba sütök tortát, mindig sütök magamnak pár 'kóstolópéldányt' - hogy tudjam milyen lett. Najó, igazából csak meg akarom kóstolni és kész :-) 





Hozzávalók
(1 db kétrétegű 22 cm-es átmérőjű tortához + 5 cupcake-hez, vagy 1 db 3 rétegű 20 cm-eshez, vagy 15 db cupcake-hez)

  • 1 bögre (=240ml) erytrit
  • 1 és 3/4 bögre teljes kiőrlésű zabliszt
  • 3/4 bögre kakaópor
  • 1 és 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1/2 tk só
  • 2 tojás
  • 100g vaj szobahőrmérsékleten
  • 1 bögre tej
  • pár csepp citromlé
  • 1 bögre vörösbor
  • 1 teáskanál vanília
A krémhez:
  • 250g alacsony zsírtartalmú krémtúró (én Aldiból veszem) vagy görög joghurt
  • pár evőkanál vörösbor
  • egy marék szeder (fagyasztott is jó, szobahőmérsékletűre felengedve)
  • kb. 100g por nyírfacukor (vagy ízlés szerint több/kevesebb)
  • ha túl folyós, tegyél bele 1-2 evőkanál útifűmaghéjat
  • Díszítéshez pár szem szeder és/vagy (cukormentes) szederlekvár
Tippek:
  • A cupcake-ek tésztájába tehetsz szedret, de a tortalapba nem ajánlom. Elég vékony tortalapokról van szó és ha van a tésztában szeder, akkor könnyebben fog törni, amikor kiveszed a formából. 
  • Gyorsabb dolgod lesz, ha van 2 ugyanakkora tortaformád... nekem nincs, így egyesével sütöttem meg a tortalapokat. 

Elkészítés

  1. 175 fokra előmelegítem a sütőt.
    Ha nem szilikonos tortaformát használsz, hanem fémből készült kapcsosat, kend ki az oldalukat egy pici vajjal, aljukra pedig tegyél sütőpapírt.
  2. Kimérem a tejet és citromlevet csepegtetek bele. Félreteszem. 
  3. Egy tálban összekeverem az erytritet, lisztet, kakaóport, szódabikarbónát, sütőport és sót. 
  4. Egy másik tálban kézi botmixerrel összekeverem a vajat, 2 tojást, citromlé által picit összehúzott tejet, vörösbor és vaníliát. 
  5. A száraz hozzávalókhoz hozzáöntöm a boros 'turmixot' és eldolgozom. 
  6. A tésztát tortaformákba öntöm és kb 35 percig sütöm.
    Míg sül a tészta, elkészítem a krémet:
  7. A krémtúrót összekeverem pár evőkanál vörösborral, nyírfacukor porral és egy marék szederrel. 
  8. Ha túl folyós lett, egy kanál útifűmaghéjat teszek hozzá. 
  9. Ha megsültek a tortalapok, kiveszem őket a sütőből. 10 percig a tortaformában hagyom hűlni, majd óvatosan kiveszem őket. 
  10. Ha kihűltek a tortalapok, az egyiket megkenem kb. ujjnyi vastagon szedres krémmel. Tehetek még rá plusz szedret és/vagy szederlekvárt is. 
  11. Óvatosan ráhelyezem a második tortalapot és azt is megkenem krémmel. 
  12. Ha van 3. tortalap, még egyszer megismétlem a 11. lépést :) 
  13. A tetejét szederrel díszítem.




Megjegyzések