Fekete babos csokis muffin - cukormentes, teljes kiőrlésű, vegán opcióval

Ezt a csokis muffint egy konzerv fekete babbal tettem krémesessé. Így az olaj nagy részét el is lehetett hagyni. 
Arról nem is beszélve, hogy a babban fehérje is van: nem is kevés. 100 g fekete bab fehérjetartalma majdnem megegyezik ugyanennyi csirkehúséval!

Persze ebben a receptben egy muffinba nem jut olyan túl sok fehérje (max. 4-5 gramm), de jó tudni: 
100 g fekete bab = 21 g fehérje
100g csirkehús = 27 g fehérje


Hozzávalók (10 muffinhoz)
1 bögre = 240 ml 
  • 1 tojás (vagy vegán verzió: 1 evőkanál chia mag 3 evőkanál vízbe áztatva)
  • 3/4 bögre konzerv fekete adzuki bab 
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 8 evőkanál erytrit
  • 1 bögre laktózmentes tej (vegán: mandulatej)
  • 1/2 teáskanál vanília aroma
  • 1 és 1/3 bögre teljes kiőrlésű zabliszt
  • 1/4 bögre cukrozatlan kakaópor
  • 2 lapos teáskanál sütőpor
  • 1/4 teáskanál só
  • 4-5 kocka diabetikus étcsoki és/vagy dió apróra törve
Elkészítés

  1. 200C fokra előmelegítem a sütőt.
  2. Egy tálba beleteszem a tojást (vagy chia magot), lecsepegtetett babot, olívaolajat és összeturmixolom. Hozzáadom az erítritet, tejet és vanília aromát is és turmixolok rajta néhányat. 
  3. Egy másik tálban összekeverem a zablisztet a kakaóporral, sütőporral és sóval.
  4. A folyékony hozzávalókat hosszáöntöm a liszthez és simára keverem egy fakanállal. 
  5. A tésztával félig megtöltöm az előkészített szilikonos muffin formákat. 
  6. A muffinok közepét jól megszórom csokidarabokkal (vagy dióval). Majd rákanalazom a maradék tésztát, hogy majdnem megtöltsék a formát. 
  7. A muffinok tetejét is megszórom csokidarabokal. 
  8. Összesen 18-20 percig sütöm a muffinokat. Az első 5 percben 200 fokon, aztán csökkentem a hőfokot 180 fokra (ettől szebben meg fognak emelkedni a muffinok).
Kávéval fogyasztom, kettessével :-)
A mandulavaj is jól illik hozzá!

1 db muffin tápanyagtartalma: 14g CH, amiből 10-11g lassú és 4g gyors
                                                 100kcal

Megjegyzések