Fekete babos csokis muffin - cukormentes, teljes kiőrlésű, vegán opcióval
Ezt a csokis muffint egy konzerv fekete babbal tettem krémesessé. Így az olaj nagy részét el is lehetett hagyni.
Arról nem is beszélve, hogy a babban fehérje is van: nem is kevés. 100 g fekete bab fehérjetartalma majdnem megegyezik ugyanennyi csirkehúséval!
Persze ebben a receptben egy muffinba nem jut olyan túl sok fehérje (max. 4-5 gramm), de jó tudni:
100 g fekete bab = 21 g fehérje
100g csirkehús = 27 g fehérje
Hozzávalók (10 muffinhoz)
1 bögre = 240 ml
- 1 tojás (vagy vegán verzió: 1 evőkanál chia mag 3 evőkanál vízbe áztatva)
- 3/4 bögre konzerv fekete adzuki bab
- 2 evőkanál olívaolaj
- 8 evőkanál erytrit
- 1 bögre laktózmentes tej (vegán: mandulatej)
- 1/2 teáskanál vanília aroma
- 1 és 1/3 bögre teljes kiőrlésű zabliszt
- 1/4 bögre cukrozatlan kakaópor
- 2 lapos teáskanál sütőpor
- 1/4 teáskanál só
- 4-5 kocka diabetikus étcsoki és/vagy dió apróra törve
Elkészítés
A mandulavaj is jól illik hozzá!
- 200C fokra előmelegítem a sütőt.
- Egy tálba beleteszem a tojást (vagy chia magot), lecsepegtetett babot, olívaolajat és összeturmixolom. Hozzáadom az erítritet, tejet és vanília aromát is és turmixolok rajta néhányat.
- Egy másik tálban összekeverem a zablisztet a kakaóporral, sütőporral és sóval.
- A folyékony hozzávalókat hosszáöntöm a liszthez és simára keverem egy fakanállal.
- A tésztával félig megtöltöm az előkészített szilikonos muffin formákat.
- A muffinok közepét jól megszórom csokidarabokkal (vagy dióval). Majd rákanalazom a maradék tésztát, hogy majdnem megtöltsék a formát.
- A muffinok tetejét is megszórom csokidarabokal.
- Összesen 18-20 percig sütöm a muffinokat. Az első 5 percben 200 fokon, aztán csökkentem a hőfokot 180 fokra (ettől szebben meg fognak emelkedni a muffinok).
A mandulavaj is jól illik hozzá!
1 db muffin tápanyagtartalma: 14g CH, amiből 10-11g lassú és 4g gyors
100kcal
Megjegyzések
Megjegyzés küldése