Szilvatorta csokival és mogyoróval (teljes kiőrlésű, cukormentes)

Ma van a húgom születésnapja!
Gyerekkorunkban Anya mindig szőlős tortát készített neki így augusztus végén. Ettől most elrugaszkodtam és egy másik nyárvégi gyümölcsöt kerestem. Így alkottam meg ezt a szuper szilvatortát.

Omlós vajas tészta, puhára sült szilva, ropogós mogyoró és a szádban elolvadó étcsoki darabok.

Hidegen és melegen is isteni, és elég egyszerű, tehát nem kell feltétlenül ünnepi ürügy az elkészítéséhez :)


Hozzávalók (kisebb méretű tortaformához, kb. 12 szelet)

  • 290 g teljes kiőrlésű zabliszt 
  • 50g őrölt törökmogyoró vagy mandula (mandulaliszt is jó)
  • 80g erytrit
  • 1 tk sütőpor
  • 0.5 tk szódabikarbóna
  • egy csipet fahéj
  • egy csipet só
  • 150 g vaj, megolvasztva
  • néhány evőkanál tej (kb. 50 ml)
  • 2 tojásfehérje
  • 1 tojás

  • kb. 400 g szilva (6-8 darab)
  • egy marék törökmogyoró
  • 8-10 kocka diabetikus étcsoki apróra törve

  • + kapcsos tortaforma
Elkészítés:
  1. Előmelegítem a sütőt 180 fokra. Kikenem vajjal a tortaformát.
  2. 2 db szilvát félreteszek, a többit kimagozom és kisebb darabokra vágom fel. 
  3. Egy nagy keverőtálban összekeverem a száraz hozzávalókat: lisztet, őrölt mandulát/mogyorót, erytritet, sütőport, szódabikarbónát, fahéjat, sót.
  4. Egy botmixerrel egy másik tálban összedolgozom a kihűlt (!) vajat, tejet, tojásokat.
    !Ha forró a vaj, akkor 'megsül' benne a tojás, vigyázz :-)
  5. A folyékony vajas masszát ráöntöm a száraz hozzávalókra és jól összedolgozom fakanállal. Ha maradnak száraz, lisztes részek, akkor még egy kis tejet löttyintek hozzá. 
  6. Beleszórom a szilva- és csokidarabokat a tésztába és jól összekverem. 
  7. A tésztát a kivajazott formába öntöm és elsimítom a tetejét. 
  8. A félretett 2 db szilvát vékony szeletekre vágom. Ezzel és az egész/összetört törökmogyoróval díszítem a torta tetejét.  Egy kanál erytrittel megszórom mielőtt beteszem a sütőbe.
  9. Kb. 45 percig sütöm 180 fokon. Hagyom kihűlni nagyjából a tortaformában. 

Megjegyzések