Strapabíró, egyszerű sajttorta - cukor- és fehérliszt nélkül

89. szülinapot ünnepeltünk a hétvégén ezzel a cukor, fehérliszt-, tojás- és maceramentes sajttortával.

Meglepően strapabíró: 4 órát utazott a kánikulában és mégis ilyen szép maradt.

"Kvázi sütés nélküli": max. 20 perc aktív idő, 10 perc sütés + pihentetés
  • A ropogós alap Korpovit kekszből készül: 5 perc aktív idő 10 perc sütés
    Plusz pár óra pihentetés a hűtőben 
  • A sajtkrémes tölteléket nem kell sütni: csak keverd össze és ezt is hagyd pihenni 
A strapabíróság titka néhány kanál útifűmaghéjban rejlik, amit a krémbe tettem. Ettől kicsit tejbegríz-szerű állaga lett.
Szerintem enélkül is működik, de egy 4 órás autóutat nem vállalnék be nélküle :-)

Na és nagyon finom! Az intenzív csokis kekszalap egészen különlegessé teszi.

Elhanyagolható a szénhidráttartalma: eritrittel kb. 5g lassú CH + a gyümölcs, nyírfacukorral kicsit több.


HOZZÁVALÓK (kisebb, 23 cm átmérőjű, 8-10 szeletes tortához)

Keksz alap:
  • 1 bögrényi Korpovit keksz (8-10db keksz)
  • 8 ek szobahőmérsékletű vaj
  • 3 ek erytrit vagy nyírfacukor
  • 3 ek cukrozatlan kakaópor
Krém
  • 250 g tejföl
  • 2 tégely krémsajt (200 grammosak)
  • kb. 6-8 evőkanál porXukor (nyírfa porcukor)
  • 1 tk vanília aroma
  • 1-2 ek citromlé
  • 2 ek útifűmaghéj
    (opcionális: + 1 ek kakaópor, ha kakaós réteget is szeretnél) 
Málna, vagy más bogyós gyümölcs

ELKÉSZÍTÉS
  1. Először elkészítem a keksz alapot. A sütőt előmelegítem 190 fokra.
  2. A Korpovit kekszet robotgépben morzsává aprítom az édesítőszerrel és a kakaóporral együtt. 
  3. Hozzáadom a vajat is és pár perc alatt összedolgozom a robotgépben. 
  4. Kézzel belenyomkodom a nedves-vajas masszát egy 23 cm átmérőjű tortaforma aljába.
  5. A tortaformát 8-10 percre beteszem sülni a sütőbe. Majd kiveszem és hagyom kihűlni (én egész éjszakára betettem a hűtőbe)
  6. Közben összekeverem a sajtkrém hozzávalóit egy tálban és beteszem a hűtőbe (pár órára vagy egy éjszakára). 
  7. Mikor kihűlt és megkeményedett a kekszes alap, rákenem a sajtkrémet.
    (!Ha túl sok útifűmaghéjat használtál, akkor lehet, hogy nagyon megszilárdult a krémed. Nyugodtan hígítsd fel néhány evőkanál plusz tejföllel)
  8. Plusz dekor ötlet (opcionális): a sajtkrém 1/4 részét tedd külön és keverd össze 1 evőkanál kakaóporral. Ezzel dekorálhatod a tortát.
  9. Jöhet a sok bogyós gyümölcs a tetejre :-) 

Megjegyzések