Spàrgás kenyérke
Remélem még nem unjátok a spárgás recepteket, mert itt van még egy :)
IR-diéta-kompatibilis, laktózmentes és még pár tojássárgáját is 'kispóroltam' belőle, így koleszterinkímélő.
Ezt az egyszerű kenyeret egy piknikre sütöttem meg először, ahol óriási sikere volt. Elronthatatlan recept - élesztő és kelesztés nélkül.
IR-diéta-kompatibilis, laktózmentes és még pár tojássárgáját is 'kispóroltam' belőle, így koleszterinkímélő.
Igazából sajt nélkül is jól működik, de a tetején a parmezánt nem érdemes kihagyni
Egyszerűen túl rövid a spárgaszezon egy évben, így minden alkalmat meg kell ragadni, hogy spárgát ehessünk.
Hozzávalók
- 250g spárga - a fás vége levágva, 3 részre vágva
- 200g zabliszt
- 0.5 tk sütőpor
- csipet só
- 1 teáskanál bazsalikom
- 1 tk kakukkfű
- 100ml olivaolaj
- 1 tojás, 2 tojásfehérje
- 100 ml laktózmentes tej
- pár szem fekete olajbogyó, kimagozva, feldarabolva
- 7-8 db aszalt paradicsom feldarabolva
- 50 g parmezán vagy más sajt + egy kicsi a tetejére
Elkészítés
- 200 fokra előmelegítem a sütőt. Bő olajjal kikenek egy kenyérformát (ha szilikonos, akkor erre nincs szükség)
- Sós, forró vízben 2-3 perc alatt megfőzöm a spárgát. Leszűröm és hideg víz alá teszem. Egy konyhai törlőkendőre borítom száradni. 5 szebb spárgahegyet félreteszek dekorációnak.
- Kimérem a lisztet, hozzáadom a sütőport, sót, fűszereket.
- Egy másik tálba beleöntöm az olívaolajat, tejet, tojást és tojásfehérjéket. Turmixgéppel keverek rajta egyet.
- A tojásos-tejes masszát ráöntöm a lisztre, jól összekeverem.
- Az így kapott tésztába beleszórom a spárgát (kivéve a dekorációnak szánt hegyeket), sajtot, olajbogyót (néhány szem kivételével), aszalt paradicsomot. Fakanállal jól összedolgozom.
- Beletöltöm a tésztát a kiolajozott sütőformába.
- A tetején elhelyezem a félretett spárgahegyeket és olajbogyót, megszórom még parmezán sajttal.
- 200 fokon kezdem sütni a kenyeret, majd 5 perc után csökkentem a hőfokot 175 fokra és még így kb. 25-30 percig sütöm. Jó ropogós lesz a teteje :)
- Ha megsült, hagyd egy kicsit a formában hűlni, csak utána próbáld kifordítani.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése