Spàrgás kenyérke

Remélem még nem unjátok a spárgás recepteket, mert itt van még egy :)




Ezt az egyszerű kenyeret egy piknikre sütöttem meg először, ahol óriási sikere volt. Elronthatatlan recept - élesztő és kelesztés nélkül. 

IR-diéta-kompatibilis, laktózmentes és még pár tojássárgáját is 'kispóroltam' belőle, így koleszterinkímélő.


Igazából sajt nélkül is jól működik, de a tetején a parmezánt nem érdemes kihagyni

Egyszerűen túl rövid a spárgaszezon egy évben, így minden alkalmat meg kell ragadni, hogy spárgát ehessünk.




Hozzávalók
  • 250g spárga - a fás vége levágva, 3 részre vágva
  • 200g zabliszt
  • 0.5 tk sütőpor
  • csipet só
  • 1 teáskanál bazsalikom
  • 1 tk kakukkfű
  • 100ml olivaolaj
  • 1 tojás, 2 tojásfehérje
  • 100 ml laktózmentes tej
  • pár szem fekete olajbogyó, kimagozva, feldarabolva
  • 7-8 db aszalt paradicsom feldarabolva
  • 50 g parmezán vagy más sajt + egy kicsi a tetejére


Elkészítés
  1. 200 fokra előmelegítem a sütőt. Bő olajjal kikenek egy kenyérformát (ha szilikonos, akkor erre nincs szükség)
  2. Sós, forró vízben 2-3 perc alatt megfőzöm a spárgát. Leszűröm és hideg víz alá teszem. Egy konyhai törlőkendőre borítom száradni. 5 szebb spárgahegyet félreteszek dekorációnak.
  3. Kimérem a lisztet, hozzáadom a sütőport, sót, fűszereket.
  4. Egy másik tálba beleöntöm az olívaolajat, tejet, tojást és tojásfehérjéket. Turmixgéppel keverek rajta egyet. 
  5. A tojásos-tejes masszát ráöntöm a lisztre, jól összekeverem. 
  6. Az így kapott tésztába beleszórom a spárgát (kivéve a dekorációnak szánt hegyeket), sajtot, olajbogyót (néhány szem kivételével), aszalt paradicsomot. Fakanállal jól összedolgozom.
  7. Beletöltöm a tésztát a kiolajozott sütőformába.
  8. A tetején elhelyezem a félretett spárgahegyeket és olajbogyót, megszórom még parmezán sajttal. 
  9. 200 fokon kezdem sütni a kenyeret, majd 5 perc után csökkentem a hőfokot 175 fokra és még így kb. 25-30 percig sütöm. Jó ropogós lesz a teteje :)
  10. Ha megsült, hagyd egy kicsit a formában hűlni, csak utána próbáld kifordítani.













Megjegyzések