Sűrű spárga- és zöldborsókrémleves

Ez a kedvenc tavaszi krémlevesem. Vagy nevezzük inkább főzeléknek? :) 
A sok zöldségtől lett ilyen sűrű: nem volt szükség tejszínre, lisztre, krumplira és a hagyományos főzelékkészítés egyéb fura elemeire. Egy kis (laktózmentes) tej viszont kell, hogy krémes legyen.

A spárga és a borsó is minimális főzést igényel, így nagyon gyorsan megvan. 

Egy adagban kb. 10g "számolandó" szénhidrát található (a zöldborsóból), ezért IR diétában (is) fogyassz mellé 1 szelet teljes kiőrlésű kenyeret. A krémsajtos vagy olvasztott parmezános pirítós például szuperül illik hozzá!



Hozzávalók (1 tálhoz)

  • 1 ek olaj
  • 0.5 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 0.5 bögre zöldborsó (mirelit)
  • 8-10 nagy szál spárga
  • 100ml víz
  • 0.5 zöldségleves kocka
  • 100ml laktózmentes tej (apránként add hozzá, amíg eléri a neked megfelelő sűrűséget)
  • pár csepp citromlé
  • 1 tk parmezán (elhagyható)
  • só, bors
  • feltét: 1 tojás vagy 50g füstölt lazac/makréla a sütőben megpirítva
Elkészítés
  1. A spárgákat megmosom. Levágom és eldobom a fás végeket.
  2. Kiválogatom azokat a spárgákat, amiknek a legszebb a hegye .A szép spárgahegyeket levágom és 3-4 perc alatt puhára főzöm. Hideg víz alá tartom, lecsepegtetem és félreteszem. -Ez lesz a dekoráció, hiszen az esztétikum is fontos :-) 
  3. A hagymát és a fokhagymát az olajon pár perc alatt megpirítom. Ha elkezd odakozmálni, hozzáöntök egy pici vizet.
  4. A hagymához adom a (nem dekorációs célú) spárgákat. Öntök rá egy fél pohár vizet és beledobom a leveskockát. 
  5. 10 percig lefedve közepes tűzön főzöm.
  6. Ezután hozzáadom a borsót is és még 2-3 percig főzöm. 
  7. Leveszem a tűzről és botmixerrel összepépesítem az egészet. A tejet turmixolás közben, apránként adom hozzá, amíg el nem éri a kívánt sűrűséget. 
  8. Sózom, borsozom.
  9. Elkészítem a posírozott/főtt tojást vagy a lazacot sütőben 10 perc alatt meggrillezem.
  10. Tálalás előtt a levest visszateszem a tűzre és felmelegítem. Ha levettem a tűzről, citromlevet csepegtetek bele és keverek hozzá egy pici parmezán sajtot.
  11. A tojással, a dekorációs spárgahegyekkel és borssal tálalom. 

Megjegyzések