Sűrű spárga- és zöldborsókrémleves
Ez a kedvenc tavaszi krémlevesem. Vagy nevezzük inkább főzeléknek? :)
A sok zöldségtől lett ilyen sűrű: nem volt szükség tejszínre, lisztre, krumplira és a hagyományos főzelékkészítés egyéb fura elemeire. Egy kis (laktózmentes) tej viszont kell, hogy krémes legyen.
A spárga és a borsó is minimális főzést igényel, így nagyon gyorsan megvan.
Egy adagban kb. 10g "számolandó" szénhidrát található (a zöldborsóból), ezért IR diétában (is) fogyassz mellé 1 szelet teljes kiőrlésű kenyeret. A krémsajtos vagy olvasztott parmezános pirítós például szuperül illik hozzá!
Hozzávalók (1 tálhoz)
- 1 ek olaj
- 0.5 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 0.5 bögre zöldborsó (mirelit)
- 8-10 nagy szál spárga
- 100ml víz
- 0.5 zöldségleves kocka
- 100ml laktózmentes tej (apránként add hozzá, amíg eléri a neked megfelelő sűrűséget)
- pár csepp citromlé
- 1 tk parmezán (elhagyható)
- só, bors
- feltét: 1 tojás vagy 50g füstölt lazac/makréla a sütőben megpirítva
Elkészítés
- A spárgákat megmosom. Levágom és eldobom a fás végeket.
- Kiválogatom azokat a spárgákat, amiknek a legszebb a hegye .A szép spárgahegyeket levágom és 3-4 perc alatt puhára főzöm. Hideg víz alá tartom, lecsepegtetem és félreteszem. -Ez lesz a dekoráció, hiszen az esztétikum is fontos :-)
- A hagymát és a fokhagymát az olajon pár perc alatt megpirítom. Ha elkezd odakozmálni, hozzáöntök egy pici vizet.
- A hagymához adom a (nem dekorációs célú) spárgákat. Öntök rá egy fél pohár vizet és beledobom a leveskockát.
- 10 percig lefedve közepes tűzön főzöm.
- Ezután hozzáadom a borsót is és még 2-3 percig főzöm.
- Leveszem a tűzről és botmixerrel összepépesítem az egészet. A tejet turmixolás közben, apránként adom hozzá, amíg el nem éri a kívánt sűrűséget.
- Sózom, borsozom.
- Elkészítem a posírozott/főtt tojást vagy a lazacot sütőben 10 perc alatt meggrillezem.
- Tálalás előtt a levest visszateszem a tűzre és felmelegítem. Ha levettem a tűzről, citromlevet csepegtetek bele és keverek hozzá egy pici parmezán sajtot.
- A tojással, a dekorációs spárgahegyekkel és borssal tálalom.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése