Húsmentes, zöldséges bolognai spagetti

A mindenki által kedvelt bolognai spagettit hús helyett padlizsánnal és cukkinivel is elkészíthetjük, hogy mentes, de ugyanolyan finom legyen. Persze a nagy adag sajtról a tetején ne mondjatok le! Max helyettesítsétek vegán sajttal, ha 'muszáj' :)

    Hozzávalók (2 nagy adaghoz)

  • teljes kiörlésű spagetti vagy más tészta
  • 1 padlizsán
  • 1/2 közepes méretű cukkini
  • 1 kisebb fej hagyma
  • 5 gerezd fokhagyma - még a héjával együtt is beledobhatod. Nem, nem túl sok, ettől lesz jó!
  • 1 konzerv paradicsom
  • 2 babérlevél
  • 1 tk rozmaring
  • 1 tk római kömény
  • 1 tk kakukkfű
  • egy pici csipet fahéj (ettől minden csak jobb lesz)
  • 5 ek sűrített paradicsom 
  • só, bors izlés szerint
  • reszelt sajt (a parmezán pl. laktózmentes) vagy vegán sajt

    Elkészítés

  1. A hagymát egy lábasban olajon megpirítom, rádobom a kicsi kockákra aprított padlizsánt, majd hagyom pirulni pár percig. 
  2. Amikor a padlizsán aranybarna színű, hozzá öntöm a kockákra vágott cukkinit is. Megszórom rozmaringgal, római köménnyel, kakukkfűvel, kb. fél teáskanálnyival mindből és a pici csipet fahéjjal. Párszor megkevergetem. 
  3. Hozzáadom a sűrített paradicsomot és a apróra vágott konzervparadicsomot levestül. A konzervparadicsom üres konzervjét megtöltöm vízzel és hozzáöntöm a rotyogó padlizsánszószhoz ezt is. A lábasba rakom az 5 hámozatlan gerezd fokhagymát és a babérlevelet is.
  4. Lefedem a lábast és kis lángon fél óráig hagyom a padlizsánszószt főni. Közben sós vízben megfőzöm a spagettit.
  5. Fél óra elteltével kiszedem az ekkorra puhára főtt fokhagymákat, majd lehámozom őket. A főtt fokhagyma íze nagyon finom, nem olyan erős mint a nyers fokhagymáé. 
  6. A főtt fokhagymagerezdeket összepépesítem egy villával és visszakeverem a szószba. 
  7. Még egyszer megszórom a szószt rozmaringgal, római köménnyel és kakukkfűvel mindből kb fél teáskanálnyival. A padlizsánszószt sózom borsozom. 
  8. A leszűrt spagettit a padlizsánszósszal tálalom és megszórom reszelt sajttal. És kész.

Megjegyzések