Húsmentes, zöldséges bolognai spagetti
A mindenki által kedvelt bolognai spagettit hús helyett padlizsánnal és cukkinivel is elkészíthetjük, hogy mentes, de ugyanolyan finom legyen. Persze a nagy adag sajtról a tetején ne mondjatok le! Max helyettesítsétek vegán sajttal, ha 'muszáj' :)
Hozzávalók (2 nagy adaghoz)
- teljes kiörlésű spagetti vagy más tészta
- 1 padlizsán
- 1/2 közepes méretű cukkini
- 1 kisebb fej hagyma
- 5 gerezd fokhagyma - még a héjával együtt is beledobhatod. Nem, nem túl sok, ettől lesz jó!
- 1 konzerv paradicsom
- 2 babérlevél
- 1 tk rozmaring
- 1 tk római kömény
- 1 tk kakukkfű
- egy pici csipet fahéj (ettől minden csak jobb lesz)
- 5 ek sűrített paradicsom
- só, bors izlés szerint
- reszelt sajt (a parmezán pl. laktózmentes) vagy vegán sajt
Elkészítés
- A hagymát egy lábasban olajon megpirítom, rádobom a kicsi kockákra aprított padlizsánt, majd hagyom pirulni pár percig.
- Amikor a padlizsán aranybarna színű, hozzá öntöm a kockákra vágott cukkinit is. Megszórom rozmaringgal, római köménnyel, kakukkfűvel, kb. fél teáskanálnyival mindből és a pici csipet fahéjjal. Párszor megkevergetem.
- Hozzáadom a sűrített paradicsomot és a apróra vágott konzervparadicsomot levestül. A konzervparadicsom üres konzervjét megtöltöm vízzel és hozzáöntöm a rotyogó padlizsánszószhoz ezt is. A lábasba rakom az 5 hámozatlan gerezd fokhagymát és a babérlevelet is.
- Lefedem a lábast és kis lángon fél óráig hagyom a padlizsánszószt főni. Közben sós vízben megfőzöm a spagettit.
- Fél óra elteltével kiszedem az ekkorra puhára főtt fokhagymákat, majd lehámozom őket. A főtt fokhagyma íze nagyon finom, nem olyan erős mint a nyers fokhagymáé.
- A főtt fokhagymagerezdeket összepépesítem egy villával és visszakeverem a szószba.
- Még egyszer megszórom a szószt rozmaringgal, római köménnyel és kakukkfűvel mindből kb fél teáskanálnyival. A padlizsánszószt sózom borsozom.
- A leszűrt spagettit a padlizsánszósszal tálalom és megszórom reszelt sajttal. És kész.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése