Epres-ricottás-mosolygós süti

Volt otthon eper és ricotta... ebből született ez a vidám, mosolygós tavaszi süti :)

Ha ügyesek vagytok, egy mosolyt is kaptok, amikor felvágjátok a sütit. Kell ennél jobb napindító?



Hozzávalók

  • 1.75 bögre teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt (vagy más teljes kiőrlésű liszt)
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1.5 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet só
  • 120 g erythritol
  • 1 citromból nyert citromhéj
  • 2 db tojás
  • 120 ml tej
  • 0.5 citromból nyert citromlé
  • 0.5 teáskanál vanília aroma
  • 100 ml olívaolaj
  • 250 g eper
Töltelék
  • 100 g ricotta
  • 3 ek erythritol
  • 0.5 teáskanál vanília aroma

Elkészítés

  1. A tejbe belecsepegtetjük a citromlevet és félretesszük pihenni, hogy egy kicsit összerántsa, joghurtszerűvé.
  2. Összekeverjük a lisztet, szódabikarbónát, sütőport és sót.
  3. A citromhéjat ráreszeljük az erytritre, és jól összekeverjük őket.
  4. A 2 tojást lazán felverjük (nem habosra, csak éppen hogy), hozzáadjuk a citromhéjas erytritet, az olívaolajat (vagy más zsiradékot), a tejet és a vanília aromát.
  5. A száraz és nedves hozzávalókat összedolgozzuk - ez könnyebb lesz, ha a lisztet szép apránként szórjuk bele a tojásos masszába.
  6. Viszonylag sűrű tésztát kapunk. Ha nem így van, akkor még pár kanál lisztet szórjunk bele. Ha a lisztet nem akarja felvenni, akkor még folyadékot adjunk hozzá (inkább tejet, mint zsiradékot).
  7. 8-10 szem kivételével beleszórjuk a felszeletelt epret a már összeállt tésztába és párszor keverünk rajta.
    Töltelék
  8. Elkészítjük a tölteléket: jól összekeverjük a ricottát, vaníliát és 3 kanál erytritet.
  9. A tészta felét beleöntjük a sütőformába.
  10. A formában levő tésztára egy hosszú csíkban rákanalazzuk a ricottás tölteléket.
  11. A ricottára tegyünk pár szem vagy pár szelet epret.
  12. Ezután öntsük a formába a maradék tésztát is. A tetejére díszítésként még tegyünk pár epret, illetve szórjuk meg egy kis erytrittel.
    Sütés
  13. 220 fokra előmelegített sütőben kezdjük sütni.
  14. 4-5 perc után csökkentsük a hőmérsékletet kb. 180 fokra és süssük így 45 percig.
  15. Ellenőrizzük egy hústűvel vagy villával, hogy készen van-e. Ha nem ragad rá tészta, akkor készen van - egy kis ricotta természetesen okés. Remélhetőleg a tietek is olyan szépen meg fog emelkedni, mint az enyém.

Megjegyzések