Húsvéti nyuszi zsemle - avagy nyúlcipó :-)
Nyuszi-zsemlét készítettem a húsvéti asztalra :)
Teljes kiőrlésű, olívaolajjal készült zsemle, amit egy nagyon egyszerű trükk és egy olló segítségével alakítottam nyuszi-formájúvá.
A trükköt a recept-leírásban árulom el, alább.
Kellemes ünnepeket!
Kellemes ünnepeket!
Az ötletet innen vettem és teljes kiőrlésűvé alakítottam. Több receptet is teszteltem, de a fenti működött a legjobban. Szépen megkelt a tészta nagyon.
Hozzávalók (16 db-hoz)
- 240ml tejföl
- 60ml víz
- 2 evőkanál olívaolaj (vagy vaj)
- 1 zacskó instant élesztő
- 2,5 bögre zabliszt
- 2 evőkanál agavé
- 1 teáskanál só
- (opcionális: lenmag, zabpehely, napraforgómag)
- (opcionális: 1 tojás a kenéshez - nekem enélkül is jól sikerült)
- A tejfölt, vizet, olívaolajat összekeverem egy kis lábasban és fellangyosítom.
- A langyos hozzávalókat átöntöm egy keverőtálba.
- Hozzáadom az élesztőt, lisztet, agavé szirupot és a sót.
- Jól összedolgozom a tésztát kézzel. Eleinte kicsit ragadós lesz.
- Kiöntöm egy belisztezett felületre és kézzel kb. 5 percig gyúrom. Közben időnként megszórom még egy kis liszttel. Így a tésztának egyre kevésbé kell ragadnia, de azért maradjon puha.
- Meleg helyre teszem kelni (pl. előmelegített, kikapcsolt sütőbe) kb. 25-30 percre. Remélhetőleg ennyi idő alatt kb. 2x-esére dagad.
- 16 egyforma gombócot gyúrok a tésztából és egy sütőlapra teszem őket.
- További 10-15 percre letakarva visszateszem a zsemléket a langyos sütőbe, vagy más meleg helyre, hogy tovább dagadjanak.
- Ezután ollóval bevagdosom a zsemléket a képen látható módon - ezek lesznek a nyuszifülek :)
Ha kell, az ujjammal picit megigazgatom a 'füleket', hogy kerekek legyenek. - Szemnek egész borsot használtam.
- Előmelegítem a sütőt 200 fokra.
- 5 percig 200 fokon, majd 20 percig 180 fokon sütöm a 'nyulakat'.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése