Főtt tojás spenótos muffinba rejtve

Nem csak húsvétra ajánlom ezt a reggeli sós muffint, amibe egy egész főtt tojást rejettem :) 
A tészta ropogós teteje és a lenmag szuperül kiegészíti a főtt tojást és a muffin belsejének lágyságát.

Laktózmentes, teljes kiőrlésű és inzulinrezisztancia-kompatibilis reggeli: 1 óriás muffinban kb. 30g lassú felszívódású szénhidrát van.

Mindenképp próbáljátok ki!!



Hozzávalók (4 óriásmuffinhoz) 
  • 4 kisebb méretű tojás (a muffinok közepébe)
  • 2 tojásfehérje (a tésztába)
  • 200g teljes kiőrlésű zabliszt
  • 150 g friss spenót
  • 2 teáskanál szerecsendió
  • 2 evőkanál natúr joghurt
  • 1teáskanál szódabikarbóna
  • 1teáskanál sütőpor
  • 2 teáskanál só
  • 50g olivaolaj + 1 ek a zöldségek sütéséhez
  • 1 vöröshagyma
  • 2-3 evőkanál lenmag

Elkészítés
  1. 4 tojást forró vízben kb. 5-6 perc alatt megfőzök, majd rögtön hideg vízbe teszem és megpucolom őket.
  2. Előmelegítem a sütőt 210°C-ra, a muffinformákba papírt teszek.
  3. Egy serpenyőben felforrósítok egy kanál olívaolajat, hozzáadom az apróra vágott vöröshagymát és a friss spenótot. Kb. 1 percig pirítom, majd leveszem a tűzről. 
  4. Egy tálban összekeverem a lisztet, szódabikarbónát, sütőport, szerecsendiót és 2 evőkanál lenmagot.
  5. Egy másik tálban összekeverem a tojásfehérjéket a joghurttal és az olívaolajjal. 
  6. A liszthez hozzákeverem a folyékony hozzávalókat, plusz a spenótot és a hagymát is. Jól összedolgozom. Sűrű, de puha tészta kell, mert majd a tojást körbe kell vele venni a muffinformában. Ha túl kemény, akkor egy kis (laktózmentes) tejet öntök hozzá.
  7. A muffinformák aljába 1-1 evőkanál tésztát teszek. Ráhelyzek egy főtt tojást és befedem a tésztával. Fontos, hogy a tészta körbevegye a tojást, ha kell az ujjammal benyomkodom a tojás és a muffinpapír közé. A tojásra is kerüljön legalább 1 ujjnyi tészta.
  8. A muffinok tetejét is megszórom lenmaggal.
  9. 5 percig 210 °C-on, majd 15 percig 200°C-on sütöm. 

Megjegyzések