Csicseriborsós bonbon

EZEK ISTENI FINOMAK! 

Tudjátok, a legjobb sütikben van zöldség... ezt az állítást ezennel kiterjesztem a csokikra is :)

A csicseriborsóban rengeteg fehérje van. Mondjuk egy bonbonra nem jut belőle valami sok, így egyelőre nem tudod bonbonból fedezni a napi fehérje szükségletedet. De rajta leszek az ügyön :)



A mandulavaj kalória- és zsírtartalma viszonylag magas. Viszont ez 'jó' (telítetlen) zsír, amire szüksége van a szervezetnek. 
Ha a készen kapható diabetikus csoki helyett saját csokiöntetet készítesz kakaóporból, erytritből és kókuszzsírból, akkor 100%-ban jótékony (azaz telítetlen) zsírok lesznek a bonbonjaidban :)

A szénhidrát nagyrésze is 'jó', azaz lassan felszívódó szénhidrát, elsősorban a zabpehelyből.



Hozzávalók (10-12 bonbonhoz)




  • 0.25 bögre csicseriborsó (konzerv, lecsöpögtetve)
  • 0.5 bögre zabpehely
  • 0.25 bögre mandulavaj
  • 1 evőkanál agavé szirup
  • 2 evőkanál erytrit
  • csipet só
  • opcionális: pár csepp vanília aroma és pár csepp mandula eszencia
  • 25-30g diabetikus csoki - ehelyett saját vegán, laktóz- és cukormentes csokimártásodat is elkészítheted kókuszzsírral, erytrittel és kakaóporral
  • mandulapehely, kókuszreszelék, tört mandula, stb a díszítéshez


  • Elkészítés
    1. Egy robotgépben összeaprítom a zabpelyhet és a lecsepegtetett csicseriborsót.
    2. Egyesével hozzáadom a mandulavajat, az agavé szirupot, erytritet, sót, a vaníliát és mandula aromát.
    3. Addig aprítom a hozzávalókat a gépben, míg gyúrhatóvá össze nem áll a massza.
    4. Ekkor kis diónyi golyókat gyúrok belőle kézzel és 10-15 percre a mélyhűtőbe teszem őket egy tálcán.
    5. Közben egy kis lábosban alacsony tűzön felolvasztom a csokit 1 ek. olivaolajjal vagy kókuszzsírral együtt.
    6. Ha megszilárdultak a hűtőben a bonbon golyók, akkor mindegyik golyót megmártom az olvadt csokiban. 
    7. Az így kapott bonbonok tetejét megszórom összetört mandulával, kókuszreszelékkel (stb.)
    8. Újabb 15-20 percre a fagyasztóba teszem a bonbonokat, ezalatt megkeményedik rajtuk a csoki.
    9. Ha marad belőlük, hűtőben tárolom a bonbonokat :)

    Tápanyagtartalom 1 bonbonban:
    kb. 80-90 kalória, 9g CH, 3g fehérje és 5g zsír

    Megjegyzések