Citromos-levendulás keksz
A citrom és levendula tökéletes párost alkot ebben a már-már egészségesnek mondható kekszben.
A vaj mennyiségét csökkentettem, és olívaolajjal pótoltam, teljes kiőrlésű lisztet, illetve cukor helyett erytritet használtam. Ezáltal 'spóroltam' a telített zsírsavakkal, a gyors felszívódású szénhidráttal és a kalóriákkal.
A vaj mennyiségét csökkentettem, és olívaolajjal pótoltam, teljes kiőrlésű lisztet, illetve cukor helyett erytritet használtam. Ezáltal 'spóroltam' a telített zsírsavakkal, a gyors felszívódású szénhidráttal és a kalóriákkal.
1 db keksz kb. 150 kalória és 11g szénhidrát.
Hozzávalók / 20 kekszhez
- 2.25 bögre teljes kiőrlésű zabliszt
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 0.5 teáskanál sütőpor
- 0.25 kávéskanál só
- 0.5 citromból nyert citromlé
- 1 db tojás
- 2 citromból nyert citromhéj
- 0.5 kávéskanál vanília kivonat
- 100 g vaj
- 100 ml olívaolaj
- 5 db levendula (3 evőkanál levendulavirág)
- 100 g erythritol
- +3 ek erythritol (ebben hempergetem meg a kekszeket sütés előtt)
Elkészítés
- A sütőt előmelegítem 175 fokra.
- Összekeverem a lisztet a szódabikarbónával, sütőporral és a sóval.
- Turmixgépben összekeverem a tojást, vanília kivonatot, erytritet, olvasztott vajat és olívaolajat.
- A citromról csíkokban levágom a héját. Hozzáadom a folyékony hozzávalókhoz, tovább turmixolom kb. 1 percig. Félbevágom az egyik citromot, és belefacsarom az egyik felének a levét.
- Beleszórok a turmixgépben összekevert hozzávalókba 2-3 evőkanál szárított levendula virágot.
- A nedves és száraz hozzávalókat összegyúrom (kézzel valószínűleg könnyebben fog menni).
- A tésztából golyókat formázok a kezemmel, meghempergetem erytritben, majd szétnyomkodom őket.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem a kekszeket, és 175 fokon 8-10 percig sütöm őket. 18-20 keksz lesz belőle.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése