"Antidepresszánsok" a tányéron :)
Vannak olyan ételek, amik nagyon jót tesznek a hangulatunknak (és az agyunknak) - télen fokozottan oda kell figyelni, hogy ezekből sokat együnk :)
Ebben a szuper gyorsvacsiba a jókedv-növelő lazac és spenót mellett rengeteg immunerősítő fokhagymát is tettem, ami télen szintén jól jön.
A következő ételek mind gazdagok B12, D vitaminokban és omega-3 zsírsavakban, ami mind segít a téli depresszió vagy a stressz leküzdéséhez:
- Halak, pl. lazac, makréla, szardínia, tonhal (a konzerv is oké!)
- Sötétzöld levelesek, pl. spenót
- Tojás
- Chia és lenmag
- Étcsoki/kakaó (bizony!)
Hozzávalók (2 főre):
- 250g lazac filé
- 2+2 gerezd fokhagyma
- 1 ek kapri bogyó
- 2+2 gerezd fokhagyma
- 1 ek kapri bogyó
- 1+1 ek olivaolaj
- 1 vöröshagyma
- 100g sütötök vagy répa (megsütve előre és leturmixolva)
- 50-100 ml víz
- 50-100 ml laktózmentes tej
- 450 g parajpüré (készen vett, fagyasztott)
- kb. 100g leveles spenót
- 1 db zöldségleves kocka
- fél citrom leve & héja
- csipet szerecsendió, só, bors
- 100g sütötök vagy répa (megsütve előre és leturmixolva)
- 50-100 ml víz
- 50-100 ml laktózmentes tej
- 450 g parajpüré (készen vett, fagyasztott)
- kb. 100g leveles spenót
- 1 db zöldségleves kocka
- fél citrom leve & héja
- csipet szerecsendió, só, bors
Elkészítés:
- 1 lábasra és egy serpenyőre lesz szükségem.
- A lábasban felmelegítek 1 evőkanál olajat. Felszeletelem a vöröshagymát és 2 gerezd fokhagymát és 2 perc alatt megpirítom őket az olajon.
- Öntök a hagymákhoz 50 ml vizet és 50 ml tejet. Beledobom a leveskockát.
- Beleteszem a parajpürét a lábasba. Lefedem és lassú tűzön főzöm - kb. 10 perc alatt felenged a fagyott tömb is.
- Hozzákeverem a spenóthoz a sütőtök- vagy répapürét és hozzáadom a leveles spenótot is.
- Lefedve, alacsony lángon főzöm, míg elkészítem a halat:
- A nyers lazacot megsózom-borsozom. Felforrósítok 1 kanál olajat egy serpenyőben.
- A lazacszeletek mindkét oldalát 3-3 percig sütöm magas hőfokon a serpenyőben a 2 gerezd felszelelt fokhagymával és a kapribogyóval.
- A spenótfőzeléket megsózom-borsozom, egy csipet szerecsendiót és 1 teáskanál citromhéjat is szórok bele.
- A főzeléket ízlés szerint hígíthatom még egy kis vízzel és/vagy tejjel.
- Tálaláskor a lazacot meglocsolom egy kis citromlével.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése