Shakshuka - újévi macskajajra :)

Ráérős vagy másnapos reggeleken is jól fog esni ez az izraeli-arab reggeli. Nagyon jól lehet vele lakni, de igazából nagyon könnyű, mármár diétás étel, hiszen főleg zöldségekből van. 

Persze, ha valaki úgy kívánja, tovább lehet turbózni több tojás vagy kolbász hozzáadásával :)


Pesten amúgy több helyen is lehet jó shakshukát enni: a Hummus barban, vagy a Macesz bisztróban.
Én a legjobbat talán Jordániában ettem, a Vörös tengernél, de lehet, hogy csak az autentikus környezet és a napfény miatt mondom ezt :)


Hozzávalók (1 nagy adaghoz):

  • pár csepp olívaolaj
  • 1/2 vöröshagyma, felkockázva
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 1 teáskanál fűszerpaprika vagy sómentes ételizesítő 
  • 1/4 teáskanál chilli pehely
  • 1 konzerv paradicsom
  • 1 kaliforniai paprika
  • 1 tojás
  • csipet só, bors

  • friss koriander vagy petrezselyem
  • opcionális: virsli, szójavirsli, vagy kolbász

Elkészítés:
  1. Előmelegítem a sütőt.
  2. Egy nagyobb serpenyőben, vagy wok serpenyőben felmelegítem az olajat és megpirítom rajta a hagymákat kb. 1 perc alatt. Megszórom a köménnyel, fűszerpaprikával és chillivel.
  3. A felszeletelt paprikát és a virslit hozzáadom a hagymához és 3-4 percig pirítom az egészet.
  4. Beleöntöm a konzerv paradicsomot is a serpenyőbe és jól összeforgatom.
  5. Az egészet átöntöm egy lapos jénai tálba (ha sütőbe is tehető serpenyőt használsz, akkor ezt a részt természetesen hagyd ki :))
  6. Kis lyukat csinálok a tál közepébe és beleütök egy tojást. 
  7. A tálat a sütőbe teszem kb. 7-10 percre, amíg a tojás megsül.
  8. Friss petrezselyemmel vagy korianderrel és teljes kiőrlésű kenyérrel tálalom, azonnal :)


Megjegyzések