Sajtos, laktózmentes zabkeksz

Tudtad, hogy a parmezán sajt laktózmentes? A sajt érlelése során ugyanis távozik az összes tejcukor.

Én nem vagyok laktózérzékeny, de pár barátom az. Jó tudni, hogy ezzel őket is megkínálhatom... ha marad :)

Parmezános zabkeksz

Hozzávalók (kb. 18-20 kekszhez)

  • 1 bögre zabpehely
  • 80 ml bögre langyos víz
  • 70 ml olívaolaj
  • 2-3 evőkanák erytrit
  • 1 tojás
  • 1 bögre teljes kiőrlésű zabliszt 
  • 0.5 teáskanál só
  • 0.25 teáskanál szódabikarbóna
  • néhány szál friss rozmaring
  • 0.25 teáskanál bors
  • 1 bögre reszelt parmezán
  • só a kekszek tetejére

Elkészítés

  1. 180 fokra előmelegítem a sütőt. Egy tepsibe sütőpapírt teszek.
  2. A zabpelyhet egy nagy tálba teszem és rácsorgatom a vizet.
  3. Egy másik tálban összekeverem az olívaolajat, erytritet és a tojást. 
  4. Az így kapott mixet ráöntöm a beáztatott zabpehelyre és összedolgozom.
  5. Egy újabb tálba kimérem a lisztet, sót, szódabikarbónát, rozmaringot, borsot és összeforgatom. Beleszórom a parmezánt is.
  6. Apránként beleszórom a lisztes keveréket a 4. pontban összekevert zabpelyhes-tojásos masszába. Addig dolgozom, amíg összeáll. Ha még több percnyi munka után is vannak száraz részek, csepegtetek még bele egy pici vizet vagy olajat.
  7. Kézzel diónyi golyókat gyúrok és a sütőlapon kilapítom őket kézzel. Minden korong tetejét megszórom még egy csipet sóval.
  8. Kb 15 percig sütöm, amíg picit elkezd megbarnulni a szélük. A tepsiben hagyom kihűlni. 
Nagyon jó levesekhez, mediterrán salikhoz, vagy magában krémsajttal, pesztóval.



Megjegyzések