Sajtos, laktózmentes zabkeksz
Tudtad, hogy a parmezán sajt laktózmentes? A sajt érlelése során ugyanis távozik az összes tejcukor.
Én nem vagyok laktózérzékeny, de pár barátom az. Jó tudni, hogy ezzel őket is megkínálhatom... ha marad :)
Parmezános zabkekszÉn nem vagyok laktózérzékeny, de pár barátom az. Jó tudni, hogy ezzel őket is megkínálhatom... ha marad :)
Hozzávalók (kb. 18-20 kekszhez)
- 1 bögre zabpehely
- 80 ml bögre langyos víz
- 70 ml olívaolaj
- 2-3 evőkanák erytrit
- 1 tojás
- 1 bögre teljes kiőrlésű zabliszt
- 0.5 teáskanál só
- 0.25 teáskanál szódabikarbóna
- néhány szál friss rozmaring
- 0.25 teáskanál bors
- 1 bögre reszelt parmezán
- só a kekszek tetejére
Elkészítés
- 180 fokra előmelegítem a sütőt. Egy tepsibe sütőpapírt teszek.
- A zabpelyhet egy nagy tálba teszem és rácsorgatom a vizet.
- Egy másik tálban összekeverem az olívaolajat, erytritet és a tojást.
- Az így kapott mixet ráöntöm a beáztatott zabpehelyre és összedolgozom.
- Egy újabb tálba kimérem a lisztet, sót, szódabikarbónát, rozmaringot, borsot és összeforgatom. Beleszórom a parmezánt is.
- Apránként beleszórom a lisztes keveréket a 4. pontban összekevert zabpelyhes-tojásos masszába. Addig dolgozom, amíg összeáll. Ha még több percnyi munka után is vannak száraz részek, csepegtetek még bele egy pici vizet vagy olajat.
- Kézzel diónyi golyókat gyúrok és a sütőlapon kilapítom őket kézzel. Minden korong tetejét megszórom még egy csipet sóval.
- Kb 15 percig sütöm, amíg picit elkezd megbarnulni a szélük. A tepsiben hagyom kihűlni.
Nagyon jó levesekhez, mediterrán salikhoz, vagy magában krémsajttal, pesztóval.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése