Cékla+narancs+mák


A cékla nemcsak a csokihoz passzol remekül (pl. brownie) de a narancs-mák kombó is nagyon jól megy hozzá. 
Ebbe a receptbe alig kell zsiradékot tenni, a céklától mégis finom puha lesz a tésztája. 


Hozzávalók (12 muffinhoz)
  • 2 és 1/4 bögre (290 g) teljes kiőrlésű zabliszt
  • 1/2 bögre erytrit + 2 ek a tetejére
  • 3 evőkanál mák
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1/2 teáskanál só
  • 1 közepes cékla megsütve, leturmixolva
  • 1 kisebb narancs leve és héja
  • 1 tojás + 1 tojásfehérje
  • 5 evőkanál olívaolaj
  • 50 ml tej
  • 1 teáskanál vanília aroma
Elkészítés
  1. Alufóliában megsütöm előre a céklát (kb. 40 perc)
  2. A kihűlt céklát meghámozom, konyhai robotgépben összeaprítom.
  3. Egy krumplihámozóval meghámozom a narancsot (a macerásabb narancshéj reszelés helyett) és hozzáadom a céklához a robotgépben. Összeaprítom.
  4. A sütőt előmelegítem 220 fokra. A tejet kimérem és belefacsarom a narancslevet. Pár percig állni hagyom.
  5. Összekeverem a lisztet, erytritet, mákot, sütőport, szódabikarbónát és a sót.
  6. Egy másik tálban villával kicsit felverem a tojásokat, hozzáadom a narancsleves tejet, olajat, vanília aromát. 
  7. A folyékony hozzávalókat összedolgozom a céklapürével.
  8. Utolsó lépésként a liszthez apránként hozzáadom a céklás masszát. Fakanállal addig keverem, míg teljesen összeáll és felszívja az összes lisztet.
  9. Megtöltöm a muffin formákat vagy a kenyérformát, majd megszórom őket még egy kis erytrittel.
  10. 5 percig 220 fokon, utána még 15-20 percig 180 fokon sütöm. A kezdeti magasabb hőmérséklet segít abban, hogy a muffinok szépen megemelkedjen

Megjegyzések