Cékla+narancs+mák
A cékla nemcsak a csokihoz passzol remekül (pl. brownie) de a narancs-mák kombó is nagyon jól megy hozzá.
Ebbe a receptbe alig kell zsiradékot tenni, a céklától mégis finom puha lesz a tésztája.
Hozzávalók (12 muffinhoz)
- 2 és 1/4 bögre (290 g) teljes kiőrlésű zabliszt
- 1/2 bögre erytrit + 2 ek a tetejére
- 3 evőkanál mák
- 2 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 1/2 teáskanál só
- 1 közepes cékla megsütve, leturmixolva
- 1 kisebb narancs leve és héja
- 1 tojás + 1 tojásfehérje
- 5 evőkanál olívaolaj
- 50 ml tej
- 1 teáskanál vanília aroma
Elkészítés
- Alufóliában megsütöm előre a céklát (kb. 40 perc)
- A kihűlt céklát meghámozom, konyhai robotgépben összeaprítom.
- Egy krumplihámozóval meghámozom a narancsot (a macerásabb narancshéj reszelés helyett) és hozzáadom a céklához a robotgépben. Összeaprítom.
- A sütőt előmelegítem 220 fokra. A tejet kimérem és belefacsarom a narancslevet. Pár percig állni hagyom.
- Összekeverem a lisztet, erytritet, mákot, sütőport, szódabikarbónát és a sót.
- Egy másik tálban villával kicsit felverem a tojásokat, hozzáadom a narancsleves tejet, olajat, vanília aromát.
- A folyékony hozzávalókat összedolgozom a céklapürével.
- Utolsó lépésként a liszthez apránként hozzáadom a céklás masszát. Fakanállal addig keverem, míg teljesen összeáll és felszívja az összes lisztet.
- Megtöltöm a muffin formákat vagy a kenyérformát, majd megszórom őket még egy kis erytrittel.
- 5 percig 220 fokon, utána még 15-20 percig 180 fokon sütöm. A kezdeti magasabb hőmérséklet segít abban, hogy a muffinok szépen megemelkedjen
Megjegyzések
Megjegyzés küldése