Avokádókenyér! Jobb, mint a banánkenyér

A banánkenyér szuper dolog, ha rendeltetésszerűen használják benne a banánt: azaz a zsír/vaj/cukor egy részének kiváltására. 

Még ha így is történik, a banán az egyik legmagasabb cukortartalmú gyümölcs, ezért inzulin- vagy vércukorszint zavarok esetén csak mértékkel szabad fogyasztani.

100g banánban 23g szénhidrát van, ebből 13g cukor 

100g avokádóban 7g szénhidrát van, ebből 0g cukor

Ráadásul az avokádó tele van 'jó' zsírokkal, ami nagyon fontos a szívünk, agyunk egészséges működéséhez és a vércukorszint szabályozásához.

Szóval miért lágyítanánk banánnal egy sütit, ha avokádóval is lehet! :)


AVOKÁDÓKENYÉR - cukormentes, teljes kiőrlésű és laktózmentes

Hozzávalók (6 mini vagy 1 nagy kenyérformához):
2 bögre (2x240ml) teljes kiőrlésű zabliszt
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
1/2 teáskanál fahéj
csipet só
1/2 bögre (120ml) olivaolaj vagy kókuszolaj
1/2 bögre erytrit
1 tojás és 1 fehérje
1/2 teáskanál vanília aroma
1 bögre avokádó püré - kb 1 nagyobb avokádó krémesre turmixolva
pár csepp lime lé (elhagyható)

Elkészítés
  1. A sütőt előmelegítem 220 fokra. Előkészítem a sütőformákat. Ha fém sütőformát használok, kikenem olajjal.
  2. Turmixgéppel vagy botmixerrel avokádópürét készítek. Lime levet csepegtetek bele, hogy ne barnuljon meg.
  3. Összekeverem a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, fahéjat és a sót.
  4. Egy másik tálban felverem a tojásokat, hozzáadom az erytritet, olajat és vanília aromát.
  5. Hozzáadom a folyékony hozzávalókhoz az avokádót. Eldolgozom.
  6. Az avokádós masszát hozzáöntöm a lisztes keverékhez. Jól összekeverem.
  7. Megtöltöm a kenyér formá(ka)t.
  8. A végén megszórom a kenyerek tetejét egy kis erytrittel.
  9. 5 percig 220 fokon, utána még kb. 25 percig 175 fokon sütöm a kenyereket. A kezdeti magasabb hőmérséklet segít abban, hogy szépen megemelkedjenek.
    (1 db nagy kenyér sütése esetén a sütési idő kb. 50 perc)
  10. Napokig elállnak légmentesen lezárt dobozban. Vajjal, lekvárral vagy megédesített krémsajttal is remek :)

Megjegyzések