Almás paszternák leves
A paszternák az új felfedezettem: úgy néz ki, mint egy fehérrépa és édeskés, kókuszra emlékeztető íze van. Zseniális párost alkot az almával ebben a krémlevesben. Finom csak úgy sóval-borssal, vagy hidegebb napokon (mint ez a mai) curryvel.
Télen mindig van a hűtőmben sütőtök és jópár fajta gyökérzöldség (répa, cékla, zeller, paszternák), amire 3 fő okom van:
1. Egészségesek és IR-diéta-barátok
Almás paszternák krémleves
Hozzávalók (2 nagy tálhoz)
Elkészítés:
Télen mindig van a hűtőmben sütőtök és jópár fajta gyökérzöldség (répa, cékla, zeller, paszternák), amire 3 fő okom van:
1. Egészségesek és IR-diéta-barátok
- "Jó", azaz lassú felszívódású szénhidrát van bennük, ami energiát ad, de nem emeli meg az inzulinszintet. Alternatívát nyújtanak tehát a gabonákra és a teljes kiőrlésű pékárura, tésztára, aminek többek között a gluténérzékenyek is örülhetnek. A zöldségekben persze sokkal több a vitamin és ásványianyag mint a gabonában, szóval mindenki jobban jár velük.
- Sokáig elállnak, így csak egyszer kell a hétvégén bevásárolnom ahhoz, hogy akár minden nap legyen ebédem vagy vacsorám.
- Előre megsüthetőek, ezért 10-20 perc alatt teljes értékű vacsit lehet belőlük varázsolni. Több adag vegyes gyökérzöldséget szoktam előre megsütni alufóliában. Ezután 2-3 napon keresztül, amikor hazaérek a munkából, csak azt kell kitalálnom, hogy aznap este melyikből készítsek főzeléket, krémlevest, köretet, salátát vagy ... édességet.
3. Ezekkel a zöldségekkel lehet a legjobb sütiket vagy éppen csokipudingot készíteni. De erről majd máskor :)
Almás paszternák krémleves
Hozzávalók (2 nagy tálhoz)
- 300-400g paszternák
- 1 db közepes alma
- 1 evőkanál olívaolaj
- 0.5 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- zöldségleves kocka vagy levesízesítő por
- 2-3 pohár víz (ízlésed szerint)
- kb. fél pohár laktózmentes tej (ízlésed szerint)
- 1 teáskanál curry por
- só-bors
Elkészítés:
- Alufóliában megsütöm a meghámozott paszternákot és a kimagozott almát kb. 40-45 perc alatt a sütőben. Ezt 1-2 nappal korábban is megtehetem.
- Felhevítem az olajat egy lábasban és 1-2 perc alatt megpirítom rajta a vöröshagymát és a fokhagymát.
- A hagymákhoz hozzáadom a paszternákot és az almát. Felöntöm 2 pohár vízzel és hozzáadom a leveskockát is.
- 5 percig forralom a zöldségeket, majd botmixerrel összeturmixolom az egészet.
- Hozzáadom a tejet és a curryt. Attól függően, hogy milyen hígra szeretném, adok még hozzá egy kis vizet és/vagy tejet.
- 3-5 percre fedővel letakarva visszateszem a tűzre főni.
- Frissen őrölt borssal, korienderrel tálalom.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése