Almás paszternák leves

A paszternák az új felfedezettem: úgy néz ki, mint egy fehérrépa és édeskés, kókuszra emlékeztető íze van. Zseniális párost alkot az almával ebben a krémlevesben. Finom csak úgy sóval-borssal, vagy hidegebb napokon (mint ez a mai) curryvel.



Télen  mindig van a hűtőmben sütőtök és jópár fajta gyökérzöldség (répa, cékla, zeller, paszternák), amire 3 fő okom van:

1. Egészségesek és IR-diéta-barátok

  • "Jó", azaz lassú felszívódású szénhidrát van bennük, ami energiát ad, de nem emeli meg az inzulinszintet. Alternatívát nyújtanak tehát a gabonákra és a teljes kiőrlésű pékárura, tésztára, aminek többek között a gluténérzékenyek is örülhetnek. A zöldségekben persze sokkal több a vitamin és ásványianyag mint a gabonában, szóval mindenki jobban jár velük.
2. Nagyon változatosan elkészíthetőek és "dolgozónő-barátok".
  • Sokáig elállnak, így csak egyszer kell a hétvégén bevásárolnom ahhoz, hogy akár minden nap legyen ebédem vagy vacsorám.
  • Előre megsüthetőek, ezért 10-20 perc alatt teljes értékű vacsit lehet belőlük varázsolni. Több adag vegyes gyökérzöldséget szoktam előre megsütni alufóliában. Ezután 2-3 napon keresztül, amikor hazaérek a munkából, csak azt kell kitalálnom, hogy aznap este melyikből készítsek főzeléket, krémlevest, köretet, salátát vagy ... édességet. 
3. Ezekkel a zöldségekkel lehet a legjobb sütiket vagy éppen csokipudingot készíteni. De erről majd máskor :)





Almás paszternák krémleves
Hozzávalók (2 nagy tálhoz)

  • 300-400g paszternák
  • 1 db közepes alma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 0.5 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • zöldségleves kocka vagy levesízesítő por
  • 2-3 pohár víz (ízlésed szerint)
  • kb. fél pohár laktózmentes tej (ízlésed szerint)
  • 1 teáskanál curry por
  • só-bors

Elkészítés:
  1. Alufóliában megsütöm a meghámozott paszternákot és a kimagozott almát kb. 40-45 perc alatt a sütőben. Ezt 1-2 nappal korábban is megtehetem.
  2. Felhevítem az olajat egy lábasban és 1-2 perc alatt megpirítom rajta a vöröshagymát és a fokhagymát. 
  3. A hagymákhoz hozzáadom a paszternákot és az almát. Felöntöm 2 pohár vízzel és hozzáadom a leveskockát is.
  4. 5 percig forralom a zöldségeket, majd botmixerrel összeturmixolom az egészet. 
  5. Hozzáadom a tejet és a curryt. Attól függően, hogy milyen hígra szeretném, adok még hozzá egy kis vizet és/vagy tejet.
  6. 3-5 percre fedővel letakarva visszateszem a tűzre főni. 
  7. Frissen őrölt borssal, korienderrel tálalom. 


Megjegyzések