Karácsonyi aszaltgyümölcsös kosárkák (mince pie) - vegán, cukormentes, tejmentes


A briteknél a karácsony elengedhetetlen kelléke a mince pie. Ezek a ropogós tésztájú piték mincemeat-tel, azaz narancsos-fűszeres aszaltgyümölcs-lekvár szerűséggel vannak töltve. A mincemeat szó egyébként vagdalt húst is jelent, ami szintén remek pitetöltelék lehet, de most maradjunk a gyümölcsöknél :)

Már 2 éve, hogy hazaköltöztem Londonból és a mince pie már régóta szerepel a sütős bakancslistámon, így hát december 25-én, nosztalgiázva nekiugrottam a házi mincemeat főzésnek és a pitéknek. 


A gyümölcspép önmagában is isteni - bármilyen karácsonyi sütiben jól jöhet :)



Hozzávalók (12db mini pitéhez)

Az aszaltgyümölcsös töltelékhez ("mincemeat"):
  • 2 zöldalma
  • 1 teáskanál vanília
  • 100g aranymazsola
  • 100g mazsola
  • 100g aszalt vörösáfonya
  • 2 narancs (v 4 mandarin) leve
  • 1 narancs héja
  • 2 evőkanál mandulavaj vagy kókuszolaj
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál gyömbér*
  • 0.5 teáskanál szerecsendió*
  • 0.25 teáskanál szegfűszeg*
  • 4-5 teáskanál erytrit
* a kékkel írt fűszerek helyett 2 teáskanál mézeskalács fűszer is megteszi :)

A tésztához:
  • 100g őrölt mandula
  • 250g fehérliszt (vagy 125g fehér- és 125g teljes kiőrlésű liszt)
  • 140g kókuszzsír hidegen**
  • 4 púpos kanál por állagú édesítőszer (“porxukor”)
  • 1 evőkanál őrölt lenmag 2 evőkanál vízbe áztatva (“lenmagtojás”)***
  • a tetejét 1-2 evőkanál szójatejjel kenem meg***
Ha nem vegán változatot készítesz, ezeket a hozzávalókat helyettesítheted:
** a kókuszzsír helyett használj vajat
*** 1 tojás: a sárgája megy a tésztába, a fehérjével pedig megkenem a sütiket 
Elkészítés:

Először a tölteléket készítem el:
  1. Lereszelem az almákat és a narancshéjat.
  2. Egy lábasba öntöm az almát, narancshéjat, hozzáadom a vaníliát, a 2 narancs levét, az aszalt gyümölcsöket, mandulavajat, fűszereket. (Az erytritet még nem!)
  3. Kb. 45 percen keresztül, gyakori kavargatás mellett, alacsony tűzön lekvár állagú masszává főzöm.
  4. Ha elkészült, leveszem a tűzről és hozzáadom a 4-5 evőkanál édesítőszert.
Míg fő a töltelék, összegyúrom a tésztát: . 
  1. Robotgépben (vagy kézzel) összedolgozom a mandula lisztet, a lisztet és az erytritet, míg morzsás állagú lesz.
  2. Hozzáadok 3 evőkanál hideg vizet és a tojássárgáját. Összedolgozom kézzel/robotgéppel.
  3. A tésztát kiöntöm egy nyújtódeszkára és kézzel addig gyúrom, amíg nagyjából összeáll. 
  4. 2 tömböt gyúrok belőle és folpackba csomagolva 15-20 percre a hűtőbe teszem.
  5. Ha letelt az idő kinyújtom a 2 tésztatömböt olyan vékonyra, amilyen vékonyra csak tudom. Az egyikből köröket vágok és kibélelem velük a muffinformákat. 
  6. Az így kapott tésztakosárkák mindegyikét megtöltöm a mincemeat-tel.
  7. A maradék tésztából csillagokat vágok ki és ezzel lefedem a kosárkákat.
  8. A tetejüket megkenem egy pici szójatejjel vagy tojásfehérjével (esetleg megszórom mandula/mogyoró darabkákkal).
  9. 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt ropogósra és aranybarnára sütöm a pitéket.
  10. 5 percig hagyom őket a muffinformákban hűlni. Csipet porxukorral, lehetőleg langyosan tálalom őket.

Megjegyzések