Karácsonyi aszaltgyümölcsös kosárkák (mince pie) - vegán, cukormentes, tejmentes
A briteknél a karácsony elengedhetetlen kelléke a mince pie. Ezek a ropogós tésztájú piték mincemeat-tel, azaz narancsos-fűszeres aszaltgyümölcs-lekvár szerűséggel vannak töltve. A mincemeat szó egyébként vagdalt húst is jelent, ami szintén remek pitetöltelék lehet, de most maradjunk a gyümölcsöknél :)
Már 2 éve, hogy hazaköltöztem Londonból és a mince pie már régóta szerepel a sütős bakancslistámon, így hát december 25-én, nosztalgiázva nekiugrottam a házi mincemeat főzésnek és a pitéknek.
A gyümölcspép önmagában is isteni - bármilyen karácsonyi sütiben jól jöhet :)
Hozzávalók (12db mini pitéhez)
Az aszaltgyümölcsös töltelékhez ("mincemeat"):
- 2 zöldalma
- 1 teáskanál vanília
- 100g aranymazsola
- 100g mazsola
- 100g aszalt vörösáfonya
- 2 narancs (v 4 mandarin) leve
- 1 narancs héja
- 2 evőkanál mandulavaj vagy kókuszolaj
- 1 teáskanál fahéj
- 1 teáskanál gyömbér*
- 0.5 teáskanál szerecsendió*
- 0.25 teáskanál szegfűszeg*
- 4-5 teáskanál erytrit
* a kékkel írt fűszerek helyett 2 teáskanál mézeskalács fűszer is megteszi :)
A tésztához:
- 100g őrölt mandula
- 250g fehérliszt (vagy 125g fehér- és 125g teljes kiőrlésű liszt)
- 140g kókuszzsír hidegen**
- 4 púpos kanál por állagú édesítőszer (“porxukor”)
- 1 evőkanál őrölt lenmag 2 evőkanál vízbe áztatva (“lenmagtojás”)***
- a tetejét 1-2 evőkanál szójatejjel kenem meg***
** a kókuszzsír helyett használj vajat
*** 1 tojás: a sárgája megy a tésztába, a fehérjével pedig megkenem a sütiket
Elkészítés:
Először a tölteléket készítem el:
- Lereszelem az almákat és a narancshéjat.
- Egy lábasba öntöm az almát, narancshéjat, hozzáadom a vaníliát, a 2 narancs levét, az aszalt gyümölcsöket, mandulavajat, fűszereket. (Az erytritet még nem!)
- Kb. 45 percen keresztül, gyakori kavargatás mellett, alacsony tűzön lekvár állagú masszává főzöm.
- Ha elkészült, leveszem a tűzről és hozzáadom a 4-5 evőkanál édesítőszert.
- Robotgépben (vagy kézzel) összedolgozom a mandula lisztet, a lisztet és az erytritet, míg morzsás állagú lesz.
- Hozzáadok 3 evőkanál hideg vizet és a tojássárgáját. Összedolgozom kézzel/robotgéppel.
- A tésztát kiöntöm egy nyújtódeszkára és kézzel addig gyúrom, amíg nagyjából összeáll.
- 2 tömböt gyúrok belőle és folpackba csomagolva 15-20 percre a hűtőbe teszem.
- Ha letelt az idő kinyújtom a 2 tésztatömböt olyan vékonyra, amilyen vékonyra csak tudom. Az egyikből köröket vágok és kibélelem velük a muffinformákat.
- Az így kapott tésztakosárkák mindegyikét megtöltöm a mincemeat-tel.
- A maradék tésztából csillagokat vágok ki és ezzel lefedem a kosárkákat.
- A tetejüket megkenem egy pici szójatejjel vagy tojásfehérjével (esetleg megszórom mandula/mogyoró darabkákkal).
- 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt ropogósra és aranybarnára sütöm a pitéket.
- 5 percig hagyom őket a muffinformákban hűlni. Csipet porxukorral, lehetőleg langyosan tálalom őket.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése