Mézmentes mézeskalács (teljes kiőrlésű, cukormentes, vegán opcióval)
3 éves 'barátnőmmel' készítettük idén a mézeskalácsot. Nem csak szépek lettek, de szinte bármilyen diéta mellett meg lehet őket enni :)
Nincs benne se tejtermék, se cukor, se fehérliszt. Tökéletesen lehetett dolgozni a tésztával és finomak is.
Dekorációnak én most 'macera'-mentes dekortollakat használtam (Dr.Oetker), ami szerintem sokkal praktikusabb, mint a házi cukormázzal szenvedni és a gyerekeknek is érdekesebb. Ha nem fér bele ennyi cukor se a diétádba, akkor porxukorból könnyen készíthetsz cukormázat is.
Hozzávalók (kb. 25 db mézeskalácshoz)
- 60 ml kókuszolaj (olvasztott kókuszzsír)
- 50g erytrit
- 2 teáskanál agavé szirup (elhagyható)
- 1 tojás VAGY 1 "lenmagtojás" *
- 0.25 teáskanál vanília aroma
- 1 és 1/8 bögre teljes kiőrlésű zabliszt
- 0.25 teáskanál fahéj
- 0.5 teáskanál gyömbér
- 0.25 teáskanál szerecsendió (elhagyható)
- 0.5 teáskanál só
- 0.25 teáskanál sütőpor
*1 'lenmagtojás' = 1 evőkanál őrölt lenmagot elkeverek 2 evőkanál langyos vízzel és 10-15 percre állni hagyom
Elkészítés:
- A megolvasztott kókuszolajat összekeverem az erytrittel és az agavésziruppal. Hozzáadom a tojást és a vaníliát és habverővel vagy robotgéppel jól összedolgozom.
- Egy másik tálban összekeverem a lisztet, fahéjat, gyömbért, szerecsendiót, sót és sütőport.
- Fokozatosan hozzáadom a lisztes keveréket a folyékony hozzávalókhoz és összegyúrom.
- Az így kapott tésztát 30 percre a hűtőbe teszem.
- Előmelegítem a sütőt 180 fokra.
- Lisztes felületen kinyújtom 3-5mm-es vastagra. Kiszúróformával kekszeket vágok ki belőle.
- Sütőpapírral kibélelt tepsiben 8-9 perc alatt megsütöm a kekszet.
- Hagyom kihűlni.
- Dekoráció: Én most a gyerkőcök miatt készen kapható, többszínű cukormázas dekortollal díszítettem :) De vízből és porxukorból könnyen elkészítheted a diétás, felnőttesebb változatot is.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése