Málnalekváros "ujjlenyomat" kekszek karácsonyi vendéglátáshoz (is)

Ezt a kekszet "ujjlenyomat" keksznek hívják. Miért? A nyers tésztába ujjal kell kis mélyedéseket nyomni, amiket sütés után megtöltünk lekvárral vagy krémmel.

A fogyasztó szempontjából sokkal frappánsabb lenne a "kráter" keksz elnevezés - engem ugyanis a vulkán kráterére emlékeztet, közepében lávával... vagy egy tóval. Eszembe is jutott egy costa rica-i kalandnyaralásom, amikor barátnőmmel dzsungelharcosként kúsztunk órákig a sárban, hogy eljussunk egy kialudt vulkán belsejében fekvő lagúnához :)

De vissza a kekszhez: ÓRIÁSI sikere volt! A titka a mandula esszencia (Culinarisból) és anyukám xilites málnalekvárja :) Karácsonyig azért még kipróbálok pár töltelék-variációt.

Tojás-, cukor és tejtermék sincs a receptben.


Hozzávalók (kb. 16-18 kekszhez)

  • 0.25 bögre mandulavaj
  • 0.25 bögre kókuszolaj (50g)
  • 0.25 bögre erytrit
  • 0.5 teáskanál mandula kivonat
  • 1 bögre teljes kiőrlésű zabliszt
  • 0.5 bögre mandulaliszt
  • anyukám málna lekvárja
Tipp: Durvára őrölt mandulalisztet használtam, ami a manduladarabok miatt fontos. Ha tudtok, ilyet vegyetek, vagy őröljétek le Ti magatok a mandulát/mandulapelyhet a robotgépetekben.

Elkészítés:
1. Kézi botmixerrel/robotgéppel összedolgozom a mandulavajat, megolvasztott kókuszolajat, az erytritet és a mandulakivonatot.
2. Egy másik tálban összekeverem a zablisztet és a mandulalisztet.
3. A lisztes keveréket beleszórom a vajas mixbe, jól összekeverem.
4. 30 percre beteszem a tésztát a hűtőbe.
5. Előmelegítem a sütőt 175 fokra és egy tepsibe sütőpapírt teszek.
6. A 30 perc letelte után teáskanálnyi tészta adagokból kis golyókat formálok és ráteszem a sütőpapírra. Mindegyikbe nyomok egy mélyedést az ujjammal. 
7. 15  percig sütöm, majd hagyom kihűlni a tepsiben.
8. A kekszekben a lyukakat málna lekvárral töltöm meg.

Megjegyzések