Új konyha első sütije: körtés-diós morzsás
Új lakásba költöztem! Az első, az új sütőben készült sütit pedig kedves lakberendezőmnek, Eszternek csináltam.
A megújulás jegyében mindenképp valami újat és különlegeset akartam készíteni. Eszterről tudom, hogy fontos neki, hogy cukormentes sütiket egyen (nem mintha én készítenék másmilyet :-D) és hogy szereti a körtét :)
A sütiben többféle réteg keveredik, ismétlődik:
- fahéjas-mandulavajas-sokdiós morzsa
- körte
- cukormentes, laktózmentes, teljes kiőrlésű tészta
A megújulásra, a gyönyörű konyhára & sütire :)
Dió"morzsa"
- 1 bögre dió
- 4 evőkanál erytrit
- 1 teáskanál fahéj
- 4 evőkanál teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 3 evőkanál mandulavaj hidegen
- 225 g teljes kiőrlésű tönköly- vagy zabliszt
- 3/4 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 0.25 teáskanál só
- 240 ml laktózmentes tej & fél citrom leve (vagy tejföl, joghurt - ezektől sűrűbb, nehezebb lesz a tészta)
- 120 ml olívaolaj
- 6 evőkanál erytrit
- 2 tojás
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 2 kisebb körte
- plusz 2-3 marék összetöredezett dió a tetejére
- A sütőt 175 fokra előmelegítem. Egy 20 cm átmérőjű tortaformát olajjal kikenek.
- Elkészítem a morzsát: a bögrényi összetört dióhoz 4 ek erytritet és 1 tk fahéjat adok. Félreteszem.
- Egy másik tálban összedolgozom kézzel a 4 kanálnyi lisztet a hideg mandulavajjal - nem fog összeállni, darabos lesz. De ez így oké.
- A fahéjas-cukros-diót beleszórom a mandulavajas-lisztes morzsába. Összekeverem és félreteszem.
- Kis darabokra vágom a körtét. Egy tányérba teszem, rácsepegtetek kb. 2 teáskanálnyi citromlevet és félreteszem.
- Jöhet a tészta.
- A tejbe csepegtetem a maradék citromlevet. Félreteszem pár percre, hogy a citromlé összehúzza a tejet. Ha tejfölt, joghurtot használok, erre a lépésre nincs szükség.
- Összekeverem egy nagy tálban a lisztet, sütőport, szódabikarbónát és sót.
- A tejhez hozzáadom az olajat, erytritet, tojásokat és a vaníliát és villával jól összedolgozom.
- Folyamatos kevergetés mellett a lisztes keverékhez adom a folyékony hozzávalókat.
- Az olajjal kikent tortaforma aljába öntöm a tészta 2/3-át.
- Megszórom a diós-fahéjas morzsa 3/4-ével.
- Egy újabb rétegként ráteszem a körtedarabokat.
- Ráöntöm a maradék tésztát.
- Megszórom a megmaradt diós-fahéjas morzsával és még plusz dióval.
- 175 fokon kb. 55 percig sütöm. Folyamatosan ellenőrzöm, nehogy megégjen a teteje.
- Ha megsült, hagyom kihűlni, mielőtt kivenném a formából.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése