Új konyha első sütije: körtés-diós morzsás

Új lakásba költöztem! Az első, az új sütőben készült sütit pedig kedves lakberendezőmnek, Eszternek csináltam. 

A megújulás jegyében mindenképp valami újat és különlegeset akartam készíteni. Eszterről tudom, hogy fontos neki, hogy cukormentes sütiket egyen (nem mintha én készítenék másmilyet :-D) és hogy szereti a körtét :)

A sütiben többféle réteg keveredik, ismétlődik:
  • fahéjas-mandulavajas-sokdiós morzsa
  • körte
  • cukormentes, laktózmentes, teljes kiőrlésű tészta 

A megújulásra, a gyönyörű konyhára & sütire :)



Hozzávalók:

Dió"morzsa"

  • 1 bögre dió
  • 4 evőkanál erytrit
  • 1 teáskanál fahéj
  • 4 evőkanál teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 3 evőkanál mandulavaj hidegen
Tészta:
  • 225 g teljes kiőrlésű tönköly- vagy zabliszt
  • 3/4 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 0.25 teáskanál só
  • 240 ml laktózmentes tej & fél citrom leve (vagy tejföl, joghurt - ezektől sűrűbb, nehezebb lesz a tészta)
  • 120 ml olívaolaj
  • 6 evőkanál erytrit
  • 2 tojás
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 2 kisebb körte
  • plusz 2-3 marék összetöredezett dió a tetejére
Elkészítés:


  1. A sütőt 175 fokra előmelegítem. Egy 20 cm átmérőjű tortaformát olajjal kikenek.
  2. Elkészítem a morzsát: a bögrényi összetört dióhoz 4 ek erytritet és 1 tk fahéjat adok. Félreteszem.
  3. Egy másik tálban összedolgozom kézzel a 4 kanálnyi lisztet a hideg mandulavajjal - nem fog összeállni, darabos lesz. De ez így oké.
  4. A fahéjas-cukros-diót beleszórom a mandulavajas-lisztes morzsába. Összekeverem és félreteszem.
  5. Kis darabokra vágom a körtét. Egy tányérba teszem, rácsepegtetek kb. 2 teáskanálnyi citromlevet és félreteszem.
  6. Jöhet a tészta. 
  7. A tejbe csepegtetem a maradék citromlevet. Félreteszem pár percre, hogy a citromlé összehúzza a tejet. Ha tejfölt, joghurtot használok, erre a lépésre nincs szükség.
  8. Összekeverem egy nagy tálban a lisztet, sütőport, szódabikarbónát és sót.
  9. A tejhez hozzáadom az olajat, erytritet, tojásokat és a vaníliát és villával jól összedolgozom.
  10. Folyamatos kevergetés mellett a lisztes keverékhez adom a folyékony hozzávalókat.
  11. Az olajjal kikent tortaforma aljába öntöm a tészta 2/3-át.
  12. Megszórom a diós-fahéjas morzsa 3/4-ével.
  13. Egy újabb rétegként ráteszem a körtedarabokat.
  14. Ráöntöm a maradék tésztát.
  15. Megszórom a megmaradt diós-fahéjas morzsával és még plusz dióval.
  16. 175 fokon kb. 55 percig sütöm. Folyamatosan ellenőrzöm, nehogy megégjen a teteje.
  17. Ha megsült, hagyom kihűlni, mielőtt kivenném a formából. 





Megjegyzések