Színes vegán őszi zöldség és tofu tál
Imádom a változatos színeket, textúrákat :)
Szerintem ezek abban is segítenek, hogy a borongós őszi idővel könnyebben megbirkózzunk.
Én most 4 részre osztottam a tányéromat, majd mindegyik negyedet más-más ízű, textúrájú és tápanyagú növényi finomsággal töltöttem meg:
Hozzávalók (1 főre):
- 2-3 kanál olívaolaj
- 12-15 db kelbimbó
- egy csipet chilli pehely (elhagyható)
- kb. 1/4 sütőtök (vagy egy közepes édesburgonya)
- 1 gerezd fokhagyma (nyers vagy sült)
- 2 ek növényi tejszín
- 1 teáskanál currypor ÉS/VAGYnatúr ételízesítő
- tálaláshoz pár szál friss koriander vagy rozmaring (elhagyható)
- 1 bögre fagyaszott leveles spenót
- 2 gerezd fokhagyma
- 1/2 bögre szeletelt csiperke gomba
- kakukkfű
- só, bors
- 150 g (füstölt) tofu
Elkészítés (45 perc sütési idő + 25-30 perc aktív idő)
Sütőtök, kelbimbó (ha előző este megsütöd őket, akkor jelentősen lerövidítheted az ebédkészítés idejét)
- Előmelegítem a sütőt 190 C fokra.
- A sütőtököt megkenem egy kis olívaolajjal és sütőpapírra teszem egy tepsire. (Ha édesburgonyát használok a sütőtök helyett, akkor a héjában egészben vagy félbevágva egy kis olajjal sütöm.)
- A kelbimbókat félbevágom és egy sütőtálba teszem. Sózom, borsozom, meglocsolom 1 teáskanál olívaolajjal és chilli pelyhet szórok rá.
- A kelbimbós tálat a sütőtök mellé teszem a tepsire és 190 fokon mindkettőt kb. 40-45 percig sütöm. (Ha a kelbimbók már nagyon sötétbarnák kezdenek lenni, de a sütőtök/édesburgonya még nem puhult meg, akkor a kelbimbós tálat korábban kiveszem.)
- (ezalatt pihenőidő😊)
- Kiveszem a puhára sült tököt/édesburgonyát és a kelbimbót a sütőből. A kelbimbóra alufóliát/hőálló fedőt teszek és visszateszem a sütőbe lefedve, hogy meleg maradjon.
- Leszedem a sült tök héját, eltávolítom a magokat. Botmixerrel összeturmixolom egy kis lábasban 1 gerezd fokhagymával, növényi tejszínnel és 1 teáskanál curryporral/natúr ételízesítővel VAGY rozmaring levéllel.
- Sózom-borsozom.
- Alacsony hőfokon melegítve a lábasban hagyom, amíg a többi étel is elkészül.
- A mélyhűtött spenótot mikróban kiolvasztom vagy forró vizet öntök rá és hagyom, hogy kiolvadjon.
- Felforrósítok egy wok serpenyőt, 1 evőkanál olajjal.
- Beleteszem a wokba gombát és a spenótot.
- Hozzáadok egy gerezd szétpaszírozott/apróra vágott fokhagymát.
- Kakukkfűvel, sóval, borssal ízesítem és 10 percig főzöm. Időnként adok hozzá egy kis vizet, ha a gomba nem ereszt levet és nagyon leragadna.
Tofu:
- Felkockázom a tofut és 1 evőkanál olajat teszek egy serpenyőben
- 5-7 perc alatt meggrillezem.
Szépen, negyedekre elrendezve tálalom a 4-féle ételt a tányéromon. A sütőtök pürére friss koriander- vagy rozmaringlevelet szórok (opcionális)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése