Színes vegán őszi zöldség és tofu tál

Imádom a változatos színeket, textúrákat  :)
 
Szerintem ezek abban is segítenek, hogy a borongós őszi idővel könnyebben megbirkózzunk. 
Én most 4 részre osztottam a tányéromat, majd mindegyik negyedet más-más ízű, textúrájú és tápanyagú növényi finomsággal töltöttem meg: 
  • 1/4 fehérje: grillezett tofu kockák 
  • 1/4 szénhidrát: fűszeres, krémes sütőtök püré
  • 2 x 1/4 zöldség: fokhagymás-kakukkfüves gomba & spenót
                           +  sült kelbimbó egy kis chillivel
vegán tál kelbimbóval

Hozzávalók (1 főre):
  • 2-3 kanál olívaolaj
  • 12-15 db kelbimbó
  • egy csipet chilli pehely (elhagyható)
  • kb. 1/4 sütőtök (vagy egy közepes édesburgonya)
  • 1 gerezd fokhagyma (nyers vagy sült)
  • 2 ek növényi tejszín
  • 1 teáskanál currypor ÉS/VAGYnatúr ételízesítő 
  • tálaláshoz pár szál friss koriander vagy rozmaring (elhagyható)
  • 1 bögre fagyaszott leveles spenót
  • 2 gerezd fokhagyma 
  • 1/2 bögre szeletelt csiperke gomba
  • kakukkfű
  • só, bors

  • 150 g (füstölt) tofu
Elkészítés (45 perc sütési idő + 25-30 perc aktív idő)

Sütőtök, kelbimbó (ha előző este megsütöd őket, akkor jelentősen lerövidítheted az ebédkészítés idejét)
  1. Előmelegítem a sütőt 190 C fokra.
  2. A sütőtököt megkenem egy kis olívaolajjal és sütőpapírra teszem egy tepsire. (Ha édesburgonyát használok a sütőtök helyett, akkor a héjában egészben vagy félbevágva egy kis olajjal sütöm.) 
  3. A kelbimbókat félbevágom és egy sütőtálba teszem. Sózom, borsozom, meglocsolom 1 teáskanál olívaolajjal és chilli pelyhet szórok rá. 
  4. A kelbimbós tálat a sütőtök mellé teszem a tepsire és 190 fokon mindkettőt kb. 40-45 percig sütöm. (Ha a kelbimbók már nagyon sötétbarnák kezdenek lenni, de a sütőtök/édesburgonya még nem puhult meg, akkor a kelbimbós tálat korábban kiveszem.)
  5. (ezalatt pihenőidő😊)
  6. Kiveszem a puhára sült tököt/édesburgonyát és a kelbimbót a sütőből. A kelbimbóra alufóliát/hőálló fedőt teszek és visszateszem a sütőbe lefedve, hogy meleg maradjon.
  7. Leszedem a sült tök héját, eltávolítom a magokat. Botmixerrel összeturmixolom egy kis lábasban 1 gerezd fokhagymával, növényi tejszínnel és 1 teáskanál curryporral/natúr ételízesítővel VAGY rozmaring levéllel.
  8. Sózom-borsozom.
  9. Alacsony hőfokon melegítve a lábasban hagyom, amíg a többi étel is elkészül. 
Spenót & gomba:
  1. A mélyhűtött spenótot mikróban kiolvasztom vagy forró vizet öntök rá és hagyom, hogy kiolvadjon.
  2. Felforrósítok egy wok serpenyőt, 1 evőkanál olajjal. 
  3. Beleteszem a wokba gombát és a spenótot.
  4. Hozzáadok egy gerezd szétpaszírozott/apróra vágott fokhagymát. 
  5. Kakukkfűvel, sóval, borssal ízesítem és 10 percig főzöm. Időnként adok hozzá egy kis vizet, ha a gomba nem ereszt levet és nagyon leragadna. 
Tofu:
  1. Felkockázom a tofut és 1 evőkanál olajat teszek egy serpenyőben
  2. 5-7 perc alatt meggrillezem.
Szépen, negyedekre elrendezve tálalom a 4-féle ételt a tányéromon. A sütőtök pürére friss koriander- vagy rozmaringlevelet szórok (opcionális)

Megjegyzések