Currys sütőtök krémleves (Vegán)
8 fős csapatom heti munkájának beindítása élvezetes, egyben fárasztó feladat.
Hétfő esténként valami nagyon egyszerű vacsira vágyok, szellemi kihívásoktól mentesen :)
Ma kókusztejes-currys sütőtök"krémlevest" készítek, ami nálam inkább egy főzelék, mint leves. Tegnap este elősütöttem a tököt, szóval ma már nem kellet gondolkoznom már semmit és kb. 10 perc alatt el is készült.
Vegán verzióban készítem, ezért egy kevés kókusztejet használok hozzá. A tetejére tofukockákat grilleztem.
Vegán verzióban készítem, ezért egy kevés kókusztejet használok hozzá. A tetejére tofukockákat grilleztem.
Hozzávalók (1 nagy adaghoz):
- 500 g sütőtök sütőben megsütve (kb. 45 perc alatt 180 fokon)
- ha csökkenteni szeretnéd a szénhidrát- és kalóriatartalmat használj 500g répát és sütőtök ötvegyesen
- 1 teáskanál olívaolaj
- 1/2 kisebb vöröshagyma felkockázva
- 1 gerezd fokhagyma vékonyra szeletelve
- 500 ml víz
- 1/2 leveskocka / 1 evőkanál vegyes ételízesítő
- 1 teáskanál curry paszta vagy 2 teáskanál currypor
- 3 evőkanál sűrű kókusztej sűrítmény
- sosem használok el egy doboz kókusztejet pár napon belül, ezért jégkocka tartóban le szoktam fagyasztani
- fél csokor friss koriander
- 100g tofu
- fél csokor friss koriander
Elkészítés
A leveshez:
A leveshez:
- Elősütöm a sütőtököt kb. 40-45 perc alatt a sütőben. Ezt 1-2 nappal korábban is megtehetem.
- Mikor kihűlt és megsült a sütőtök, kivágom a közepét és levágom a héját.
- Felhevítem az olajat egy lábasban és megpirítom rajta a vöröshagymát és a fokhagymát.
- A hagymához hozzáadom a sütőtököt (répát), felöntöm a vízzel és hozzáadom a leveskockát.
- Mikor picit összefőtt (5 perc), botmixerrel összeturmixolom az egészet.
- Hozzáadom a curryt és egy kevés kókusztejet és 2-3 percre fedővel letakarva visszateszem a tűzre főni.
- Ropogós tofukockákkal (lásd alább) és friss korianderrel tálalom.
A ropogós tofukockákhoz:
- A sütőt grillfokozatra kapcsolom, 200 fokra.
- A tofut 1x1 cm-es kockákra vágom és a sütőpapírra teszem. Megsózom-borsozom.
- Kb 10 perc alatt ropogósra sülnek a sütőben, ezalatt 1-2x forgassuk át őket, hogy ne égjen meg egyik felük sem.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése