Muffin karácsony reggelre (teljes kiőrlésű, vegán)
Eljött az adventi készülődés ideje 🎄😊
Ezt a karácsonyi hangulatú muffint szinte bármilyen diétába beillesztheted: legyen szó inzulinrezisztenciáról, diabéteszről vagy vegán törekvésekről.
Illetve azoknak is ajánlom, akik szeretnék egészségesebb sütikkel kompenzálni a karácsonyi dőzsölést 😋
Cukrozatlan aszalt vörös áfonyát nem olyan egyszerű találni, de a bio boltokban általában tartanak. Sőt, ha szerencsés vagy, akkor néhány boltban találsz friss/fagyasztott vörösáfonyát is. De ha nem futnál ilyen plusz köröket, akkor helyettesítsd a vörösáfonyát mazsolával, így is tökéletesen működik.
Alább több opciót adok meg, hogy a saját diétádra/otthon fellelhető hozzávalókra szabd a receptet. Ezek az opciók szabadon váltogathatók.
A vegán recept eltéréseit zölddel kiemeltem.
Ha a vegán opciót készíted, akkor használhatsz növényi tejet is, de én inkább a kókuszjoghurtot ajánlom, vagy azt, hogy fele-fele arányban használj növényi tejet és kókuszjoghurtot. A lenmag-tojás ugyanis szárazabb sütit eredményez, mintha hagyományos tojással dolgoznánk. Tapasztalataim szerint ezt a szárazságot a kókuszjoghurt jól tudja semlegesíteni. Növényi tejjel és lenmag tojás kombinációjával szárazabb lesz a tészta.
Hozzávalók (12 db muffinhoz)
- 2 bögre teljes kiőrlésű zabliszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 0.5 teáskanál szódabikarbóna
- 0.25 teáskanál só
- 70 g erythritol (VAGY 150g kókuszvirágcukor, ha nem számolod a kalóriákat/szénhidrátot)
- 1 teáskanál mézeskalács fűszer + 0.5 teáskanál őrölt fahéj (VAGY 1 teáskanál fahéj + 0.25 teáskanál szerecsendió)
- 1 narancs/2 mandarin leve kifacsarva - kb. 60ml
- 1 narancs/2 mandarin héja lereszelve
- 150 ml (laktózmentes) tej VAGY vegánoknak 125 ml natúr vegán kókuszjoghurt VAGY 125 ml zabtej
- 80 ml repceolaj (VAGY kókuszolaj VAGY olívaolaj)
- 2 db tojás VAGY vegánoknak 2 db "lenmagtojás"*
- 1 teáskanál őrölt vanília
- 2 marék aszalt vörösáfonya VAGY mazsola
- opcionális: 1-2 marék dió és/vagy fél tábla étcsoki apró darabokra törve
*1 'lenmagtojás' = 1 evőkanál őrölt lenmagot elkeverek 2 evőkanál langyos vízzel és 10-15 percre állni hagyom
Elkészítés (15 perc aktív, összesen 30 perc)
- Előmelegítem a sütőt 210 C fokra.
- A mazsolát/aszalt vörösáfonyát forró vízbe áztatom kb. 10 percre. Amikor megszívták magukat, leöntöm róla a vizet. Félreteszem.
- Az előmelegített sütőben pár perc alatt megpirítom a diót. Kiveszem és amikor kihűlt, a kezemmel összetöröm apró darabokra.
- Összekeverem a lisztet, szódabikarbónát, sütőport, az erytritet/kókuszvirágcukrot és a fűszereket.
- Egy másik tálba belefacsarom a narancs levét. Ehhez hozzáadom a narancshéjat, a tejet/joghurtot, az olajat, a tojásokat és a vaníliát.
- Turmixgéppel/villával összekeverem a folyós alapanyagokat, majd ezt a masszát hozzáöntöm a lisztes keverékhez. Fakanállal eldolgozom.
- Amikor összeállt a sűrű, folyós tészta, beleszórom az aszalt áfonyát/mazsolát (és a diót és a csokidarabokat). Párszor megkeverem.
- A muffin formákat megtöltöm tésztával, kb. 4/5-ig. Meg fognak emelkedni a muffinok, így nem érdemes tele rakni a formát.
- Opcionális: A muffinok tetejét megszórom fahéjas erytrittel vagy csak simán erytrittel.
- 5 percig 210C fokon sütöm őket, majd csökkentem a hőmérsékletet 180C-ra és további 15-20 percig sütöm.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése