Muffin karácsony reggelre (teljes kiőrlésű, vegán)

Eljött az adventi készülődés ideje 🎄😊

Ezt a karácsonyi hangulatú muffint szinte bármilyen diétába beillesztheted: legyen szó inzulinrezisztenciáról, diabéteszről vagy vegán törekvésekről. 
Illetve azoknak is ajánlom, akik szeretnék egészségesebb sütikkel kompenzálni a karácsonyi dőzsölést 😋

Cukrozatlan aszalt vörös áfonyát nem olyan egyszerű találni, de a bio boltokban általában tartanak. Sőt,  ha szerencsés vagy, akkor néhány boltban találsz friss/fagyasztott vörösáfonyát is. De ha nem futnál ilyen plusz köröket, akkor helyettesítsd a vörösáfonyát mazsolával, így is tökéletesen működik.

Alább több opciót adok meg, hogy a saját diétádra/otthon fellelhető hozzávalókra szabd a receptet. Ezek az opciók szabadon váltogathatók. 

A vegán recept eltéréseit zölddel kiemeltem. 
Ha a vegán opciót készíted, akkor használhatsz növényi tejet is, de én inkább a kókuszjoghurtot ajánlom, vagy azt, hogy fele-fele arányban használj növényi tejet és kókuszjoghurtot. A lenmag-tojás ugyanis szárazabb sütit eredményez, mintha hagyományos tojással dolgoznánk. Tapasztalataim szerint ezt a szárazságot a kókuszjoghurt jól tudja semlegesíteni. Növényi tejjel és lenmag tojás kombinációjával szárazabb lesz a tészta. 

karácsonyi muffin teljes kiőrlésű vegán cukormentes


Hozzávalók (12 db muffinhoz)

  • 2 bögre teljes kiőrlésű zabliszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 0.5 teáskanál szódabikarbóna
  • 0.25 teáskanál só
  • 70 g erythritol (VAGY 150g kókuszvirágcukor, ha nem számolod a kalóriákat/szénhidrátot)
  • 1 teáskanál mézeskalács fűszer + 0.5 teáskanál őrölt fahéj (VAGY 1 teáskanál fahéj + 0.25 teáskanál szerecsendió)
  • 1 narancs/2 mandarin leve kifacsarva - kb. 60ml
  • 1 narancs/2 mandarin héja lereszelve
  • 150 ml (laktózmentes) tej VAGY vegánoknak 125 ml natúr vegán kókuszjoghurt VAGY 125 ml zabtej
  • 80 ml repceolaj (VAGY kókuszolaj VAGY olívaolaj)
  • 2 db tojás VAGY vegánoknak 2 db "lenmagtojás"*
  • 1 teáskanál őrölt vanília
  • 2 marék aszalt vörösáfonya VAGY mazsola
  • opcionális: 1-2 marék dió és/vagy fél tábla étcsoki apró darabokra törve
*1 'lenmagtojás' = 1 evőkanál őrölt lenmagot elkeverek 2 evőkanál langyos vízzel és 10-15 percre állni hagyom 

Elkészítés (15 perc aktív, összesen 30 perc)

  1. Előmelegítem a sütőt 210 C fokra.
  2. A mazsolát/aszalt vörösáfonyát forró vízbe áztatom kb. 10 percre. Amikor megszívták magukat, leöntöm róla a vizet. Félreteszem.
  3. Az előmelegített sütőben pár perc alatt megpirítom a diót. Kiveszem és amikor kihűlt, a kezemmel összetöröm apró darabokra.
  4. Összekeverem a lisztet, szódabikarbónát, sütőport, az erytritet/kókuszvirágcukrot és a fűszereket. 
  5. Egy másik tálba belefacsarom a narancs levét. Ehhez hozzáadom a narancshéjat, a tejet/joghurtot, az olajat, a tojásokat és a vaníliát.
  6. Turmixgéppel/villával összekeverem a folyós alapanyagokat, majd ezt a masszát hozzáöntöm a lisztes keverékhez. Fakanállal eldolgozom.
  7. Amikor összeállt a sűrű, folyós tészta, beleszórom az aszalt áfonyát/mazsolát (és a diót és a csokidarabokat). Párszor megkeverem.
  8. A muffin formákat megtöltöm tésztával, kb. 4/5-ig. Meg fognak emelkedni a muffinok, így nem érdemes tele rakni a formát.
  9. Opcionális: A muffinok tetejét megszórom fahéjas erytrittel vagy csak simán erytrittel.
  10. 5 percig 210C fokon sütöm őket, majd csökkentem a hőmérsékletet 180C-ra és további 15-20 percig sütöm. 
Jó étvágyat! 🎄😊

adventi muffin teljes kiőrlésű cukormentes vegán


Megjegyzések