Currys-karfiolos répa vitaminbomba
A curry-karfiol-répa és koriander együttese egyszerűen megunhatatlan számomra. Egy novemberi estén tökéletesen átmelegít egy fagyos hazabiciklizés után, a színek sem utolsók :)
Kísérleteztem már többféle variációval, de ez a kedvencem, leginkább azért mert többféle textúrát kombinál: currys alappüré, sült zöldségek és ropogós tofukockák. És hát a koriander, amiből én olyan sokat használok, hogy minden falatra jusson :)
Mellé kenyeret érdemes enni, mert annak ellenére, hogy mennyire tápláló, szinte alig van szénhidrát- vagy kalóriatartalma. (én inkább elhagyom a kenyeret, de csordultig pakolom a tányérom ezzel a finomsággal... és nagyon jól lakok így is)
Hozzávalók (2 nagy adaghoz):
Egy nagy adag 250 kcal-t és 30g CH-t tartalmaz - utóbbi mind zöldségből.
- 1 teáskanál olivaolaj
- 1 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 zöldségleves kocka
- 0,75l víz
- 2-3 teáskanál vörös curry paszta (vagy curry por)
- 5-6 db közepes sárgarépa
- 1/4 kisebb fej karfiol 1/4-e
- néhány evőkanál kókusztej (elhagyható vagy sima tejjel helyettesíthető)
- 160g tofu
- egy csokor korianderlevél
- só, bors
Elkészítés:
- Előmelegítem a sütőt 180 fokra/grill fokozatra.
- Felszeletelem a hagymát és a répát, a karfiolt pedig kisebb rózsáira szedem.
- Az olajat felmelegítem egy lábasban, rádobom a felszeletelt vöröshagymát és fokhagymát. 1-2 percig pirítom.
- 10-15 szelet répa és néhány karfiol rózsa kivételével hozzáadom a hagymához a répát és a karfiolt. Pár percig pirítom, majd felöntöm a 0.75l vízzel és hozzáadom a leveskockát és a curryt.
- Fedővel letakarva 15-20 percig főzöm a zöldségeket a lábasban, amíg megpuhulnak.
- Közben a félretett répát és karfiolt sütőpapírra helyezem és olívaolaj spray-vel lefújom, sózom-borsozom.
- A tofut felkockázom, sózom-borsozom és a beolajozott zöldségek mellé teszem a sütőpapírra.
- 180 fokon kb. 10 percig grillezem a sütőben a zöldségeket és a tofut. A tofu állaga olyan lesz kb, mint a kenyérkockáé.
- Közben megpuhultak a zöldségek a lábasban. Leveszem őket a tűzről és botmixerrel pürét készítek belőle. Hozzáadok egy kevés kókusztejet, illetve ha még szükséges vizet és/vagy curry-t.
- Az így kapott pépet még visszateszem a tűzre egy kicsit, sózom-borsozom és még pár percig fedővel lefedve főzöm.
- Tálaláskor a pürét jól megpakolom a sült zöldségekkel, tofukockákkal és koriander levelekkel.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése