Currys-karfiolos répa vitaminbomba

A curry-karfiol-répa és koriander együttese egyszerűen megunhatatlan számomra. Egy novemberi estén tökéletesen átmelegít egy fagyos hazabiciklizés után, a színek sem utolsók :) 

Kísérleteztem már többféle variációval, de ez a kedvencem, leginkább azért mert többféle textúrát kombinál: currys alappüré, sült zöldségek és ropogós tofukockák. És hát a koriander, amiből én olyan sokat használok, hogy minden falatra jusson :) 
Mellé kenyeret érdemes enni, mert annak ellenére, hogy mennyire tápláló, szinte alig van szénhidrát- vagy kalóriatartalma.  (én inkább elhagyom a kenyeret, de csordultig pakolom a tányérom ezzel a finomsággal... és nagyon jól lakok így is)


Hozzávalók (2 nagy adaghoz):
Egy nagy adag 250 kcal-t és 30g CH-t tartalmaz - utóbbi mind zöldségből.

  • 1 teáskanál olivaolaj
  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 zöldségleves kocka
  • 0,75l víz
  • 2-3 teáskanál vörös curry paszta (vagy curry por)
  • 5-6 db közepes sárgarépa
  • 1/4 kisebb fej karfiol 1/4-e
  • néhány evőkanál kókusztej (elhagyható vagy sima tejjel helyettesíthető)
  • 160g tofu
  • egy csokor korianderlevél
  • só, bors
Elkészítés:
  1. Előmelegítem a sütőt 180 fokra/grill fokozatra.
  2. Felszeletelem a hagymát és a répát, a karfiolt pedig kisebb rózsáira szedem. 
  3. Az olajat felmelegítem egy lábasban, rádobom a felszeletelt vöröshagymát és fokhagymát. 1-2 percig pirítom.
  4. 10-15 szelet répa és néhány karfiol rózsa kivételével hozzáadom a hagymához a répát és a karfiolt. Pár percig pirítom, majd felöntöm a 0.75l vízzel és hozzáadom a leveskockát és a curryt.
  5. Fedővel letakarva 15-20 percig főzöm a zöldségeket a lábasban, amíg megpuhulnak. 
  6. Közben a félretett répát és karfiolt sütőpapírra helyezem és olívaolaj spray-vel lefújom, sózom-borsozom. 
  7. A tofut felkockázom, sózom-borsozom és a beolajozott zöldségek mellé teszem a sütőpapírra.
  8. 180 fokon kb. 10 percig grillezem a sütőben a zöldségeket és a tofut. A tofu állaga olyan lesz kb, mint a kenyérkockáé.
  9. Közben megpuhultak a zöldségek a lábasban. Leveszem őket a tűzről és botmixerrel pürét készítek belőle. Hozzáadok egy kevés kókusztejet, illetve ha még szükséges vizet és/vagy curry-t.
  10. Az így kapott pépet még visszateszem a tűzre egy kicsit, sózom-borsozom és még pár percig fedővel lefedve főzöm. 
  11. Tálaláskor a pürét jól megpakolom a sült zöldségekkel, tofukockákkal és koriander levelekkel.

Megjegyzések