Naracsos-citromos-mákos muffin

A szokásos mák-citrom kombinációt most mandarinnal dobtam fel. És nagyon jól sikerült! :)

Érdekes, hogy mandarinos süti receptet nem szoktam látni. Ezért picit idegenkedtem tőle, de hát narancs nem volt itthon, mandarin meg igen :-) Úgy tűnik, gyakorlatilag felcserélhetőek. 

Ha szereted a mákot, mindenképpen próbáld ki a meggyes-mákos muffinomat is :-) 
Több ismerősömnek is ez az egyik kedvenc receptje a blogról, amit rendszeresen elkészítenek.

mákos egészséges cukormentes teljes kiőrlésű muffin


CITRUSOS-MÁKOS MUFFIN
cukormentes, laktózmentes, teljes kiőrlésű, csökkentett koleszterin tartalmú
10 db nagyobbacska muffin esetén 190 kalória/muffin

Hozzávalók:
  • 2 bögre teljes kiőrlésű zabliszt
  • 2 kávéskanál sütőpor
  • 0.5 kávéskanál szódabikarbóna
  • 0.25 kávéskanál 
  • 100 g erythritol
  • 3-4 evőkanál mák (darálatlan)
  • 125 ml laktózmentes tej
  • 2 db tojásfehérje
  • 2 kávéskanál vanília kivonat
  • 80 ml olívaolaj
  • 2 citrom héja és leve
  • 2 mandarin (vagy 1 narancs) héja és leve
  • 1 evőkanál erytrit a tetejére

Elkészítés:

  1. Egy krumplihámozóval meghámozom a citromokat és a mandarinokat (a macerás citromhéj reszelés helyett)
  2. A sütőt előmelegítem 220 fokra. A tejet kimérem és belefacsarom a citromok és a mandarinok levét. Pár percig állni hagyom.
  3. Összekeverem a lisztet, szódabikarbónát, sütőport, sót, az erythritet és a mákot.
  4. Egy másik tálban összekeverem a tojásfehérjét, hozzáadom citromleves tejet, olajat, vanília aromát és a citrom héjat. Turmixgéppel egy kicsit összedolgozom, míg a citromhéjat apróra nem darabolom.
  5. A tejes masszát hozzáöntöm a lisztes keverékhez, és jól összedolgozom.
  6. Megtöltöm a muffin formákat, majd megszórom őket még egy kis erytrittel.
  7. 5 percig 220 fokon, utána még 15-20 percig 180 fokon sütöm. A kezdeti magasabb hőmérséklet segít abban, hogy a muffinok szépen megemelkedjenek.

Megjegyzések