Sült "rizs" karfiolból
Igen, ez egy 'rizsmentes' sült rizs, mert a rizst karfiolból készítettem :)
És miért is vetemedek ilyesmire? Hát egyrészt kísérletező kedvből, másrészt:
- egy rohanós nap után, ha csak péksütit ettem egész nap, igyekszek maximalizálni a vacsim zöldségtartalmát
- a fehérrizsnek, de még a barnarizsnek is elég magas a glikémiás indexe (64 és 55), így én ha lehet, elkerülöm
- alig van benne szénhidrát, így eszek valami rendeset, mégis megmarad a szénhidrát keretem utána a desszertre :)
Hát így esett, hogy sült rizst készítettem, rizs nélkül. És tényleg kísértetiesen hasonlít a rizsre! :)
ÁZSIAI SÜLTRIZS KARFIOLBÓL
Hozzávalók (1 nagy adaghoz)
- fél kisebb karfiol
- 1+1 teáskanál olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma szétpréselve
- 1 cm gyömbér lereszelve
- 1 répa
- fél bögre fagyasztott zöldborsó
- 6 kis garnélarák
- 1-2 tojás
- 3 evőkanál szójaszósz*
- 1 zöldhagyma
- friss koriander levél
eszközök: konyhai robotgép, 2 lábas vagy mélyebb serpenyő, 1 fakanál
- A karfiol rózsáit a robotgépbe teszem és pár perc alatt rizsszerűre aprítom.
- 1 teáskanál olajat felmelegítek serpenyőben és 1-2 perc alatt megpirítom rajta a fokhagymát.
- A serpenyőhöz hozzáadom a reszelt gyömbért, majd a felszeletelt répát. 2 percig párolom.
- A répához hozzáadom a zöldborsót és az összeaprított karfiolt is. Lefedem a zöldségeket és 8-10 percig alacsony tűzön párolom őket. Néha megkevergetem, hogy ne ragadjon le.
- Közben egy másik serpenyőben felmelegítek egy kis olajat. A kiolvasztott garnélákat megsózom-borsozom, (én szórok rá egy kis fokhagymaport vagy chillit is) majd a serpenyőben megpirítom.
- Amikor a garnélák kezdenek pirulni, beleütöm a serpenyőbe a tojás(oka)t és fakanállal kavargatom, hogy egy darabos rántottát kapjak.
- Ellenőrzöm, hogy a a másik lábasban megpuhultak-e a zöldségek. Ha igen, ráöntöm őket a garnélás rántottára és összeforgatom.
- Az egészet meglocsolom 3 evőkanál szójaszósszal és hozzáadom a felszeletelt zöldhagymát.
- 1-2 perc alatt pirítok még az egészen, fakanállal gyakran átmozgatva.
- Friss koriander levelekkel, lime levével és egy kis extra szójaszósszal tálalom.
*a szójaszósz nem gluténmentes, így ha ez szempont, akkor gluténmentes szójaszószt vegyél - ázsiai boltokban lehet kapni
Megjegyzések
Megjegyzés küldése