Fűszeres fügelekvár tartósítószer nélkül

Ha túl sok fügét, barackot vagy bogyós gyümölcsöt kapok/veszek, egy részéből lekvár lesz. Így hetekig élvezhetem az amúgy hamar romlandó gyümölcsöt lekvár formájában - pirítóson, joghurtban, sütiben.

Gyorsan megvan és egyszerű: 30 perc telt el aközött, hogy felvágtam a gyümölcsöt és aközött, hogy a lekvár az üvegbe került. Tényleg!

Csak egészséges és természetes alapanyagok vannak benne: gyümölcs, citrom, erytrit és fűszerek.

Akár egy üvegnyi lekvárnak is érdemes neki állni. Így soha nem kell majd gyümölcsöt kidobnod :)


fügelekvár


GYÜMÖLCSLEKVÁR - 1 kis befőttesüveghez

Hozzávalók

  • A választott gyümölcsöd - kockákra vágva 2,5 bögrényi 
  • 1 citrom
  • 3-4 evőkanál erytrit
  • csipet só
  • opcionális - fűszerek: vanília, fahéj, szerecsendió, ánizs, kardamom
    Felszerelés 
  • 2 vagy 3 fém evőkanál
  • Kés, vágódeszka
  • Lábas
  • Fakanál
  • 1 db kis méretű tiszta befőttesüveg 

Elkészítés


  1. Tedd be a fém kanalakat a mélyhűtőbe. Ezekre később lesz szükséged (ld. 7. pont). 
  2. Tegyél fel forrni egy lábas vizet és tedd bele a befőttesüveget, amit használni szeretnél. (sterilizálás)
  3. Vágd fel / magozd ki a gyümölcsöt. 
  4. A lábasban keverd össze a gyümölcsöt, az erytritet és a csipet sót. 
  5. Csavard rá a gyümölcsökre a citrom levét, szeleteld fel a citromhéjat és dobd bele a citromhéj darabokat is a lábasba.
  6. Közepes hőfokon kezdd el főzni a gyümölcsöt. Villával nyomkodd szét, ha akarod. Én darabosan szeretem.
    (opcionális: add hozzá a fűszereket: én egy teáskanál vanília aromát, 1 teáskanál fahéjat, 0.5 teáskanál szerecsendiót és egy csipet ánizst használtam a fügéhez)
  7. Folyamatos kevergetés mellett forrald fel a gyümölcsöket. Amikor felforrt, akkor is kevergesd tovább. 8-10 percig. 
  8. Jöhet az első ellenőrzés: Vedd ki az egyik kanalat a mélyhűtőből. Tegyél pár csepp lekvárt a kanálra és várj néhány másodpercet. Majd húzz egy csíkot a lekvár közepébe. Ha az ujjad nyoma ott marad, elkészültél. Ha összefolyik, akkor még pár percig főzd és teszteld le újra a második kanállal.

9. A végén kóstold meg, hogy elég édes-e a lekvárod. Ha nem, akkor adj hozzá még egy kis erytritet és főzd még 1-2 percig.
10. Ha elkészült, vedd le a tűzről és kanalazd bele az előkészített befőttesüvegbe. Amikor kihűlt, tedd rá a tetejét, cimkézd fel és tárold hűtőben 3 hétig. Mélyhűtőbe is teheted, de akkor ne legyen tele a befőttesüveg.

     




    Megjegyzések