Fűszeres fügelekvár tartósítószer nélkül
Ha túl sok fügét, barackot vagy bogyós gyümölcsöt kapok/veszek, egy részéből lekvár lesz. Így hetekig élvezhetem az amúgy hamar romlandó gyümölcsöt lekvár formájában - pirítóson, joghurtban, sütiben.
Gyorsan megvan és egyszerű: 30 perc telt el aközött, hogy felvágtam a gyümölcsöt és aközött, hogy a lekvár az üvegbe került. Tényleg!
Csak egészséges és természetes alapanyagok vannak benne: gyümölcs, citrom, erytrit és fűszerek.
Akár egy üvegnyi lekvárnak is érdemes neki állni. Így soha nem kell majd gyümölcsöt kidobnod :)
GYÜMÖLCSLEKVÁR - 1 kis befőttesüveghez
Hozzávalók
- A választott gyümölcsöd - kockákra vágva 2,5 bögrényi
- 1 citrom
- 3-4 evőkanál erytrit
- csipet só
- opcionális - fűszerek: vanília, fahéj, szerecsendió, ánizs, kardamom
- Felszerelés
- 2 vagy 3 fém evőkanál
- Kés, vágódeszka
- Lábas
- Fakanál
- 1 db kis méretű tiszta befőttesüveg
Elkészítés
- Tedd be a fém kanalakat a mélyhűtőbe. Ezekre később lesz szükséged (ld. 7. pont).
- Tegyél fel forrni egy lábas vizet és tedd bele a befőttesüveget, amit használni szeretnél. (sterilizálás)
- Vágd fel / magozd ki a gyümölcsöt.
- A lábasban keverd össze a gyümölcsöt, az erytritet és a csipet sót.
- Csavard rá a gyümölcsökre a citrom levét, szeleteld fel a citromhéjat és dobd bele a citromhéj darabokat is a lábasba.
- Közepes hőfokon kezdd el főzni a gyümölcsöt. Villával nyomkodd szét, ha akarod. Én darabosan szeretem.
(opcionális: add hozzá a fűszereket: én egy teáskanál vanília aromát, 1 teáskanál fahéjat, 0.5 teáskanál szerecsendiót és egy csipet ánizst használtam a fügéhez) - Folyamatos kevergetés mellett forrald fel a gyümölcsöket. Amikor felforrt, akkor is kevergesd tovább. 8-10 percig.
- Jöhet az első ellenőrzés: Vedd ki az egyik kanalat a mélyhűtőből. Tegyél pár csepp lekvárt a kanálra és várj néhány másodpercet. Majd húzz egy csíkot a lekvár közepébe. Ha az ujjad nyoma ott marad, elkészültél. Ha összefolyik, akkor még pár percig főzd és teszteld le újra a második kanállal.
10. Ha elkészült, vedd le a tűzről és kanalazd bele az előkészített befőttesüvegbe. Amikor kihűlt, tedd rá a tetejét, cimkézd fel és tárold hűtőben 3 hétig. Mélyhűtőbe is teheted, de akkor ne legyen tele a befőttesüveg.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése