Fetás-hagymás kenyér (vagy muffin)


A bolti kenyerek sokszor 'átverősek' sajna. A napokban jelent meg egy cikk arról, hogy bármilyen kenyeret lehet "teljes kiőrlésűnek" hívni, ha van benne valamennyi teljes kiőrlésű liszt... azaz már az is elég, ha 1%-ban teljes kiőrlésű. Valószínűleg vannak, akik visszaélnek ezzel.

Emiatt én általában csomagolt kenyeret veszek, amin el tudom olvasni a címkét ... vagy megsütöm magamnak :) 
Ma olyan barátomhoz mentem vendégségbe, aki nem édesszájú, ezt a hagymás-fetás kenyeret viszont nagyon díjazta. A sajt és a tej puhává teszi a tésztáját, így már nem kell bele plusz olaj vagy vaj. És 100%-ban teljes kiőrlésű!


FETÁS-HAGYMÁS KENYÉR

Hozzávalók: (1 28 cm-es kenyérformához vagy 10-12 db muffinhoz)

  • 1+1 evőkanál olívaolaj
  • 1-2 szál zöldhagyma
  • 100g feta sajt, kis kockákra vágva
  • 1 szál friss rozmaring levelei összetépkedve
  • bors
  • 260 g teljes kiőrlésű liszt (2 x 240 ml-es bögre)
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 0.5 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál só
  • 2 nagy tojás
  • 225 ml (laktózmentes) tej
  • egy kis citromlé
  • aszalt paradicsom, koktélparadicsom a tetejére

Elkészítés:

  1. 200 fokra előmelegítem a sütőt. Bő olajjal kikenek egy kenyérformát.
  2. Kimérem a tejet és belecsepegtetek pár csepp citromlevet. Pár percig így pihentetem.
  3. Közben egy serpenyőben 1 evőkanál olívaolajon 2-3 perc alatt megpirítom a felszeletelt hagymát és egy tálba szórom.
  4. A pirított hagymához hozzákeverem az összemorzsolt feta sajtot, a friss rozmaringot és megborsozom. Félreteszem.
  5. Kimérem a lisztet, hozzáadom a sütőport, szódabikarbónát, sót.
  6. Felverem a tojásokat és félreteszek belőle 2-3 evőkanálnyit, hogy majd azzal kenjem meg a kenyér tetejét. 
  7. A tojás többi részét a tejhez adom és összedolgozom villával. 
  8. Ezt a tojásos-tejes masszát ráöntöm a lisztre, jól összekeverem. 
  9. Az így kapott tésztába beleöntöm a hagymás fetasajtot is. Fakanállal jól összedolgozom, ízlés szerint adok hozzá még koktélparadicsomot vagy aszalt paradicsomot is.
  10. Beletöltöm a tésztát a kiolajozott sütőformába és a tetejét még megkenem a maradék tojással. 
  11. 200 fokon kezdem sütni, majd 5 perc után csökkentem a hőfokot 175 fokra és még így kb. 25-30 percig, aranybarnára sütöm. Muffinok esetén kb. 10 perccel rövidebb a sütési idő.
  12. Ha megsült, hagyd egy kicsit a formában hűlni, csak utána próbáld kifordítani.


Megjegyzések