Fetás-hagymás kenyér (vagy muffin)
A bolti kenyerek sokszor 'átverősek' sajna. A napokban jelent meg egy cikk arról, hogy bármilyen kenyeret lehet "teljes kiőrlésűnek" hívni, ha van benne valamennyi teljes kiőrlésű liszt... azaz már az is elég, ha 1%-ban teljes kiőrlésű. Valószínűleg vannak, akik visszaélnek ezzel.
Emiatt én általában csomagolt kenyeret veszek, amin el tudom olvasni a címkét ... vagy megsütöm magamnak :)
Ma olyan barátomhoz mentem vendégségbe, aki nem édesszájú, ezt a hagymás-fetás kenyeret viszont nagyon díjazta. A sajt és a tej puhává teszi a tésztáját, így már nem kell bele plusz olaj vagy vaj. És 100%-ban teljes kiőrlésű!
FETÁS-HAGYMÁS KENYÉR
Hozzávalók: (1 28 cm-es kenyérformához vagy 10-12 db muffinhoz)
- 1+1 evőkanál olívaolaj
- 1-2 szál zöldhagyma
- 100g feta sajt, kis kockákra vágva
- 1 szál friss rozmaring levelei összetépkedve
- bors
- 260 g teljes kiőrlésű liszt (2 x 240 ml-es bögre)
- 1 teáskanál sütőpor
- 0.5 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál só
- 2 nagy tojás
- 225 ml (laktózmentes) tej
- egy kis citromlé
- aszalt paradicsom, koktélparadicsom a tetejére
Elkészítés:
- 200 fokra előmelegítem a sütőt. Bő olajjal kikenek egy kenyérformát.
- Kimérem a tejet és belecsepegtetek pár csepp citromlevet. Pár percig így pihentetem.
- Közben egy serpenyőben 1 evőkanál olívaolajon 2-3 perc alatt megpirítom a felszeletelt hagymát és egy tálba szórom.
- A pirított hagymához hozzákeverem az összemorzsolt feta sajtot, a friss rozmaringot és megborsozom. Félreteszem.
- Kimérem a lisztet, hozzáadom a sütőport, szódabikarbónát, sót.
- Felverem a tojásokat és félreteszek belőle 2-3 evőkanálnyit, hogy majd azzal kenjem meg a kenyér tetejét.
- A tojás többi részét a tejhez adom és összedolgozom villával.
- Ezt a tojásos-tejes masszát ráöntöm a lisztre, jól összekeverem.
- Az így kapott tésztába beleöntöm a hagymás fetasajtot is. Fakanállal jól összedolgozom, ízlés szerint adok hozzá még koktélparadicsomot vagy aszalt paradicsomot is.
- Beletöltöm a tésztát a kiolajozott sütőformába és a tetejét még megkenem a maradék tojással.
- 200 fokon kezdem sütni, majd 5 perc után csökkentem a hőfokot 175 fokra és még így kb. 25-30 percig, aranybarnára sütöm. Muffinok esetén kb. 10 perccel rövidebb a sütési idő.
- Ha megsült, hagyd egy kicsit a formában hűlni, csak utána próbáld kifordítani.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése