Túrókrémek szépe - a szedres

Uzsonnára, tízóraira, desszertre gyakran készítek túrókrémet, mert annyira egyszerű és annyira változatos. 

A fantáziátokra bízom, hogyan készítitek el, de nekem az alábbi recept nagyon bevált. 
Mindig úgy készítem, hogy kb. 100g zsírszegény túróhoz ugyanannyi natúrjoghurtot keverek.  Ez állag és szénhidrát/cukor mennyiség tekintetében is ideális eredményhez vezet. 



Általában a natúr joghurtot nagyon egészségesnek gondoljuk, ám csak mérsékelten az. 
A túróban kevesebb a gyors felszívódású szénhidrát/cukor (erre nincs szükségünk), és több a fehérje (erre szükségünk van). Ezért is javasolja a dietetikus az IR-eseknek, hogy cseréljék a joghurtot túróra, reggel pedig felejtsék el. 
   100g túró =                2,7g cukor; 17g fehérje
   100g natúr joghurt =  17g cukor;   4g fehérje

A túró hátránya, hogy elég zsíros, de lehet már kapni sok alacsony zsírtartalmú túrót, ami nem zsírosabb a natúr joghurtnál.

SZEDRES TÚRÓKRÉM
Recept 1 személyre 
cukormentes, gluténmentes (laktózmentes termékekből szoktam készíteni, hogy ne fújódjak fel :))
20g gyors CH és kb. 200 kcal

  • 100g zsírszegény túró
  • 100g joghurt 
  • 1 ek erytrit
  • fél citrom leve
  • fél citrom héja reszelve
  • 1/2 teáskanál vanília aroma
  • 15-20 érett szem szeder 
  • néhány friss mentalevél

Összekeverem a hozzávalókat 2-3 perc alatt (nem baj, ha a szedrek kicsit összetörnek, sőt!) és pár szem szederrel és menta levelekkel a tetején, hidegen tálalom.
Jól működik más bogyós gyümölccsel is (málna, áfonya, ribizli) de meggyel, fügével vagy lekvárral is szuper!

Megjegyzések