Túrókrémek szépe - a szedres
Uzsonnára, tízóraira, desszertre gyakran készítek túrókrémet, mert annyira egyszerű és annyira változatos.
A fantáziátokra bízom, hogyan készítitek el, de nekem az alábbi recept nagyon bevált.
Mindig úgy készítem, hogy kb. 100g zsírszegény túróhoz ugyanannyi natúrjoghurtot keverek. Ez állag és szénhidrát/cukor mennyiség tekintetében is ideális eredményhez vezet.
Általában a natúr joghurtot nagyon egészségesnek gondoljuk, ám csak mérsékelten az.
A túróban kevesebb a gyors felszívódású szénhidrát/cukor (erre nincs szükségünk), és több a fehérje (erre szükségünk van). Ezért is javasolja a dietetikus az IR-eseknek, hogy cseréljék a joghurtot túróra, reggel pedig felejtsék el.
100g túró = 2,7g cukor; 17g fehérje
100g natúr joghurt = 17g cukor; 4g fehérje
A túró hátránya, hogy elég zsíros, de lehet már kapni sok alacsony zsírtartalmú túrót, ami nem zsírosabb a natúr joghurtnál.
SZEDRES TÚRÓKRÉM
Recept 1 személyre
cukormentes, gluténmentes (laktózmentes termékekből szoktam készíteni, hogy ne fújódjak fel :))
20g gyors CH és kb. 200 kcal
- 100g zsírszegény túró
- 100g joghurt
- 1 ek erytrit
- fél citrom leve
- fél citrom héja reszelve
- 1/2 teáskanál vanília aroma
- 15-20 érett szem szeder
- néhány friss mentalevél
Összekeverem a hozzávalókat 2-3 perc alatt (nem baj, ha a szedrek kicsit összetörnek, sőt!) és pár szem szederrel és menta levelekkel a tetején, hidegen tálalom.
Jól működik más bogyós gyümölccsel is (málna, áfonya, ribizli) de meggyel, fügével vagy lekvárral is szuper!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése