Narancsos-fügés muffin
Nyáron többször kaptam friss fügét kedves fügefa-tulajdonos ismerőseimtől. Idén estem szerelembe ezzel a gyümölccsel, ezért ezek a pillanatok a nyár legboldogabb pillanatai közé tartoztak :)
Sajnos a piacokon nem lehet fügét kapni, így már épp kezdtem szomorkodni, hogy a nagyvárosban nem jutok idén több fügéhez, mikor felfedeztem, hogy a Jászai téren rendszeresen vannak 'gyanús külsejű' fügeárusok. Odaszoktam. A mai vételből készítettem ezt a narancsos-fügés muffint, amit kardamommal és étcsokival tettem még izgalmasabbá.
Tökéletes íznégyes, ezt érdemes megjegyezni: füge+narancs+kardamom+étcsoki
FÜGÉS-NARANCSOS MUFFIN
Hozzávalók: (10 nagy muffinhoz vagy 1 kenyérformához)
3 bögre teljes kiőrlésű zabliszt (a harmadik bögre legyen 1-2 evőkanállal kevesebb)
1 csipet só
0.5 teáskanál fahéj
0.5 teáskanál őrölt kardamom
1.5 teáskanál sütőpor
1.5 teáskanál sütőpor
0.5 teáskanál szódabikarbóna
2 tojásfehérje
2 tojásfehérje
0.5 bögre erytrit (kb 100 gramm)
270ml mandulatej vagy laktózmentes tej
fél citrom leve
270ml mandulatej vagy laktózmentes tej
fél citrom leve
1 narancs héja és leve
40 ml olívaolaj
40 ml olívaolaj
1 teáskanál vanília aroma
30-50 diabetikus étcsoki összetörve
30-50 diabetikus étcsoki összetörve
6-7db friss füge
Elkészítés
- A sütőt előmelegítem 220 fokra. A tejet kimérem és belefacsarom a fél citrom levét.
- Összekeverem a lisztet, sót, fahéjat, kardamomot, sütőport és a szódabikarbónát.
- A narancs héját lereszelem vagy krumplihámozóval levágom.
- Egy másik tálban kézi botmixerrel összekeverem a tojásfehérjéket, erytritet, tejet, narancslevet, narancshéjat, olajat és vanília aromát.
- A tejes masszát hozzáöntöm a lisztes keverékhez és összedolgozom.
- Felvagdalom a fügét. Megnézem melyik 2-nek a legszebb a keresztmetszete (általában a keményebbeké) és azokat úgy szeletelem, hogy jók legyenek a tetejére díszítésnek.
- A díszítő füge szeletek kivételével beleszórom a tésztába a fügedarabokat.
- Hozzáadom az étcsoki darabokat.
- Megtöltöm a muffin formákat a tésztával, a tetejükre néhány szelet fügét teszek díszítésképp.
- A végén megszórom a muffinokat egy kis erytrittel.
- 5-10 percig 220 fokon, utána még 15-20 percig 180 fokon sütöm. A kezdeti magasabb hőmérséklet segít abban, hogy a muffinok szépen megemelkedjenek.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése