Körtés-fűszeres muffin őszi-téli reggelekre

Beköszöntött az ősz és vele a fűszeres sütik ideje. Előkerül a fahéj, a szerecsendió, a kardamom meg a gyömbér és a mézeskalács szezonig el se rakom őket.
Már a konyhát betöltő illattól is felmelegedtem, amikor ezt a körtés-fűszeres muffint sütöttem. Aszalt gyömbér is került bele, ami szuperül passzol a körtéhez és melengető hatása a forró teáéval vetekszik :)


KÖRTÉS-FŰSZERES MUFFIN

Hozzávalók (12 db normál muffinhoz)
  • 1.75 bögre teljes kiőrlésű zabliszt (1 bögre = 240 ml)
    A liszt mennyiségéből egy keveset helyettesíthetsz zabpehellyel is, mondjuk 0.25 bögrényit.
  • 1 csapott teáskanál sütőpor
  • 1 csapott teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál fahéj 
  • 1 teáskanál őrölt kardamom vagy gyömbér
  • 0.5 teáskanál só
  • 130 ml növényi tej vagy laktózmentes tej
  • pár csepp citromlé - elhagyható
  • 1 tojás és 1 tojásfehérje
  • 70 ml olívaolaj vagy repce olaj 
  • 8 csapott evőkanál kókuszvirágcukor vagy erytrit
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 2db közepes vagy 1db nagyobb körte, kockákra vágva (mindegy, hogy milyen fajta - lásd 1. pont alább)
  • opcionális extrák: aprított dió vagy aszalt gyömbér vagy csokidarabok
Elkészítés

  1. Ha puhább körtével dolgozol, ezt a lépést átugorhatod. Ha keményebb fajta a körtéd, akkor főzd meg, mielőtt nekiállnál a muffin tésztának. 
    A teendő ehhez a következő: Tedd egy lábasba a körte darabkákat. Öntsd fel annyi vízzel, ami épp ellepi és szórj bele 1 teáskanál fahéjat. Fedő alatt főzd közepes hőfokon a körte darabkákat 10-15 percig, majd a fedő alatt hagyd kihűlni és tovább puhulni - további 10 percig. Az így megpuhított körtéket majd lecsepegtetve tedd a muffinba a 6. lépésben.
  2. A sütőt előmelegítem 200 fokra. A tejet kimérem és belefacsarok pár csepp citromlevet.
  3. Összekeverem a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, fahéjat, kardamomot / gyömbért és a sót. 
  4. A tejhez hozzáadom a tojást, a tojásfehérjét, olajat, kókuszvirágcukrot/erytritet és a vanília aromát. Egy villával eldolgozom őket.
  5. A tejes-tojásos masszát hozzáöntöm a lisztes keverékhez és összedolgozom. 
  6. A körte darabkákat beleszórom a tésztába.
  7. Hozzáadom a diót vagy aszalt gyömbért vagy a csokidarabokat. (opcionális)
  8. Megtöltöm a muffin formákat a tésztával, a tetejüket megszórom még egy kis dióval.
  9. 5 percig 200 fokon, utána még 15-20 percig 180 fokon sütöm a muffinokat. A kezdeti magasabb hőmérséklet segít abban, hogy a muffinok szépen megemelkedjenek.
Jó étvágyat! 😋



Megjegyzések