Fügés-málnás csajbuli

Tegnap rég nem látott barátnőkkel tartottunk "házibulit". Én voltam a sütifelelős és kivételesen egy kis ideológiát is vittem az alkotásba.

Az 5 harmincas nő csajos estéjéről a füge-málna ízkombináció jutott eszembe: magabiztosan megélt nőiesség és a fiatal lányok frissessége együtt.
Füge. Ötünk között van anyuka, feleség és szingli is - az évek múlásával egyre magabiztosabbak és nőiesebbek vagyunk és egyikünk sem cserélne 10 évvel fiatalabb önmagával. Citrom. Tapasztalatok és élmények, olykor akár nehézségek vagy kudarcok, amik azzá tettek minket, akik ma vagyunk. És a barátságunkat is erősítették. Málna. Fiatalság, lányság. Ez ránk is jellemző, illetve pizsiosztásukig egy 3 és egy féléves kishölgy is részt vett a lánybulin. :)


Bónusz info, hogy 5-ből 3-unknak volt/van inzulinrezisztanciája. Így csak természetes, hogy cukormentes és teljeskiőrlésű lett a süti.





CITROMOS-FÜGÉS-MÁLNÁS KENYÉR

Hozzávalók (egy 28 cm-es kenyérformához vagy 12 muffinhoz)

  • 2 és 3/4 bögre teljes kiőrlésű zabliszt (1 bögre = 240 ml)
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 0.5 teáskanál szódabikarbóna
  • csipet só
  • 270ml tej (én laktózmenteset használtam)
  • 1 citrom leve és héja
  • 100g erytrit (kb. fél bögre) plusz 1 evőkanál a tetejére
  • 1 tojás + 1 tojásfehérje
  • 50g olvasztott vaj vagy 60 ml olívaolaj
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 4 db füge
  • fél bögre fagyasztott málna


Elkészítés:
  1. A sütőt előmelegítem 220 fokra. A kenyérformát jól kikenem vajjal vagy olajjal.
  2. A tejet kimérem és belefacsarom a citrom levét. Félreteszem.
  3. Összekeverem a lisztet, sütőport, a szódabikarbónát és sót.
  4. A citrom héját lereszelem vagy krumplihámozóval levágom és hozzáadom a citromos tejhez. Botmixerrel összekeverem (a botmixer miatt nem kell feltétlenül reszelni, mert az majd összeaprítja).
  5. A tejhez hozzáadom az erytritet, tojást és tojásfehérjét, olajat/vajat és vanília aromát is. Botmixerrel fél-egy perc alatt összeturmixolom a hozzávalókat.
  6. A tejes masszát ráöntöm a lisztes keverékre és összedolgozom, hogy ne legyen száraz, lisztes rész benne. 
  7. Beleszórom a tésztába a fagyasztott málnaszemeket és picit elkeverem (nem kell felolvasztani a fagyasztott gyümölcsöt, mert akkor csak összeszínezné a leve a tésztát)
  8. Felszeletelem a fügét. A középső, legszebb szeleteket félreteszem a süti tetejének díszítésére. A többi fügedarabot beleszórom a tésztába.
  9. A tésztát beleöntöm a kenyérformába. A tetején elhelyezem a félretett, dekoratív fügeszeleteket, esetleg pár szem málnát és/vagy mandulapelyhet.
  10. A végén megszórom a sütit egy kanál erytrittel.
  11. 5 percig 220 fokon, utána még 45 percig 180 fokon sütöm. A kezdeti magasabb hőmérséklet segít abban, hogy a süti szépen megemelkedjen.
  12. Ha szép aranyszínűre sült és megemelkedett, akkor a formában 10-15 percig hagyom hűlni. Utána érdemes kivenni a formából, nehogy beleragadjon.

Megjegyzések

Megjegyzés küldése