Céklachips

Vasárnap esti filmnézéshez egy nagy adag cékla chips-et készítettem, azzal költöztem be a kanapéra.

A bolti chips-ek tele vannak olajjal és sóval - egyik sem valami jó a testünknek. Érdemes tehát belefogni az otthoni, egészségesebb chips elkészítésbe, nem ördöngősség!

A cékla előkészítése picit macerás, de egy gumikesztyűvel leküzdhető, érdemes belevágni: 100g céklában kb. feleannyi szénhidrát és kalória van, mint 100g krumpliban. Több tápanyagot és vitamint tartalmaz, így ezek nem csak 'üres kalóriák' és sokkal izgalmasabb az íze!




CÉKLACHIPS
gluténmentes, cukormentes, tejmentes, tojásmentes, mindenmentes
35 kcal, 8g szénhidrát/adag

Hozzávalók (15 chips-hez):

  • 1 cékla
  • 1 teáskanál olivaolaj
  • só-bors

Elkészítés:

  1. A sütőt előmelegítem 190 fokra.
  2. A céklát gumikesztyűben meghámozom. 
  3. Reszelővel vagy éles késsel nagyon vékony szeleteket vágok belőle (kb 2mm)
  4. Egy tálba teszem a céklaszeleteket, meglocsolom 1 tk olivaolajjal, sózom-borsozom és összeforgatom őket.
  5. Egy sütőpapírral bélelt tepsiben elterítem a céklaszeleteket.
  6. 190 fokon kb. 25 percig sütöm. Félidőben megfordítom őket a másik oldalukra. Folyamatosan figyelem, nehogy odaégjenek. 
  7. 25 perc leteltével kikapcsolom a sütőt, de még a chipseket benne hagyom kb. 10 percig, amíg ki nem száradnak ropogósra. 

Megjegyzések