Almás-szedres rácsos pite

Az első pitém. Nagyon büszke vagyok. Még ha a rácsokkal kell is egy kicsit kísérleteznem a jövőben - legközelebb kipróbálom ezt.
Omlós vajas-teljes kiőrlésű tészta, gazdag és bőséges gyümölcs töltelékkel. Vigyázat, hipp-hopp eltűnik! :)



SZEDRES-ALMÁS PITE
cukormentes, teljes kiőrlésű

Hozzávalók (4 kicsi vagy 1 nagy pitéhez):
Tészta:
  • 1.8 bögre teljes kiőrlésű tönköly- vagy zabliszt 
  • 0.25 teáskanál só
  • 130g hideg vaj
  • kb. 30 ml hideg víz 
Töltelék:
  • 2 alma
  • 2 bögre szeder (- ez kb. egy fél literes korsó tartalmának felel meg)
  • 1 teáskanál fahéj
  • 0.5 teáskanál őrölt gyömbér
  • 6 evőkanál erytrit
  • egy citrom reszelt héja és leve
  • 1 teáskanál kukoricakeményítő
  • pár csepp tej a tészta tetejére
Elkészítés

  1. Ha a szeder fagyott, felolvasztom és lecsepegtetem, hogy ne áztassa majd el a tésztát.
  2. Először elkészítem a tésztát, ugyanis kell neki 30 perc pihentetés
  3. A lisztet és a sót összekeverem egy tálban
  4. Felkockázom a vajat és hozzáadom a liszthez. Villával addig töröm össze a vajdarabokat, amig morzsaszerűvé összeáll a liszttel.
  5. Kanállal kis adagonként adom hozzá a hideg vizet, annyit hogy a liszt éppen, hogy átnedvesedjen és gyúrhatóvá váljon
  6. 1 nagyobb és egy kisebb vagy 6 kis cipót formálok belőle, fóliába csomagolom és beteszem a hűtőbe 30 percre
  7. Az almákat meghámozom, kimagozom és felkockázom. 
  8. Összekeverem a szederrel, fahéjjal, gyömbérrel, erytrittel, citromhéjjal, citrom levével és a keményítővel. 
  9. Előmelegítem a sütőt 190 fokra.
  10. Ha lejárt a tészta pihentetési ideje, lisztezett felületen kinyújtom a cipókat. 
  11. Az 1 nagy vagy 4 kicsi kivajazott piteformát kibélelem tésztával, a sarkakban is lenyomkodva. Az tészták alját 3-4x megszurkálom egy villával.
  12. Megpakolom a szedres-almás töltelékkel. 
  13. A megmaradt tésztát is kinyújtom és késsel csíkokat vágok rajta. Fonás mintában elhelyezem.
    Alternatíva: különböző formákat vágok belőle (csillagok, szivecskék) és ezeket szabadon ráteszem a töltelékre - legközelebb kipróbálom ezt.
  14. A tetején levő tésztát egy pár csepp tejjel megkenem.
  15. Kb. 30-35 percig sütöm, amíg aranybarna nem lesz a teteje.


Megjegyzések