Almás-szedres rácsos pite
Az első pitém. Nagyon büszke vagyok. Még ha a rácsokkal kell is egy kicsit kísérleteznem a jövőben - legközelebb kipróbálom ezt.
Omlós vajas-teljes kiőrlésű tészta, gazdag és bőséges gyümölcs töltelékkel. Vigyázat, hipp-hopp eltűnik! :)
Omlós vajas-teljes kiőrlésű tészta, gazdag és bőséges gyümölcs töltelékkel. Vigyázat, hipp-hopp eltűnik! :)
SZEDRES-ALMÁS PITE
cukormentes, teljes kiőrlésű
Hozzávalók (4 kicsi vagy 1 nagy pitéhez):
Tészta:
- 1.8 bögre teljes kiőrlésű tönköly- vagy zabliszt
- 0.25 teáskanál só
- 130g hideg vaj
- kb. 30 ml hideg víz
Töltelék:
- 2 alma
- 2 bögre szeder (- ez kb. egy fél literes korsó tartalmának felel meg)
- 1 teáskanál fahéj
- 0.5 teáskanál őrölt gyömbér
- 6 evőkanál erytrit
- egy citrom reszelt héja és leve
- 1 teáskanál kukoricakeményítő
- pár csepp tej a tészta tetejére
Elkészítés
- Ha a szeder fagyott, felolvasztom és lecsepegtetem, hogy ne áztassa majd el a tésztát.
- Először elkészítem a tésztát, ugyanis kell neki 30 perc pihentetés
- A lisztet és a sót összekeverem egy tálban
- Felkockázom a vajat és hozzáadom a liszthez. Villával addig töröm össze a vajdarabokat, amig morzsaszerűvé összeáll a liszttel.
- Kanállal kis adagonként adom hozzá a hideg vizet, annyit hogy a liszt éppen, hogy átnedvesedjen és gyúrhatóvá váljon
- 1 nagyobb és egy kisebb vagy 6 kis cipót formálok belőle, fóliába csomagolom és beteszem a hűtőbe 30 percre
- Az almákat meghámozom, kimagozom és felkockázom.
- Összekeverem a szederrel, fahéjjal, gyömbérrel, erytrittel, citromhéjjal, citrom levével és a keményítővel.
- Előmelegítem a sütőt 190 fokra.
- Ha lejárt a tészta pihentetési ideje, lisztezett felületen kinyújtom a cipókat.
- Az 1 nagy vagy 4 kicsi kivajazott piteformát kibélelem tésztával, a sarkakban is lenyomkodva. Az tészták alját 3-4x megszurkálom egy villával.
- Megpakolom a szedres-almás töltelékkel.
- A megmaradt tésztát is kinyújtom és késsel csíkokat vágok rajta. Fonás mintában elhelyezem.
Alternatíva: különböző formákat vágok belőle (csillagok, szivecskék) és ezeket szabadon ráteszem a töltelékre - legközelebb kipróbálom ezt. - A tetején levő tésztát egy pár csepp tejjel megkenem.
- Kb. 30-35 percig sütöm, amíg aranybarna nem lesz a teteje.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése