A legjobb áfonyás muffin / kenyérke

Minden bogyós gyümölcsért odáig vagyok, de muffinban az áfonya a kedvenc. 
Itt van az eddigi legjobb receptem, ami gyönyörű, magas és finom muffinokat eredményez. Annyira egyszerű, hogy még a reggeli koffeinadagom előtt el tudom készíteni, bedobom a sütőbe és mire összeszedem magam, ülhetek is le vele a kávém mellé :)



Kenyérformában is működik :) 


ÁFONYÁS MUFFIN 
cukormentes, laktózmentes, teljes kiőrlésű

Hozzávalók (12 db közepes muffinhoz)

  • 2 bögre  (240 g) teljes kiőrlésű zabliszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • csipet só
  • 100g erytrit vagy kókuszvirágcukor
  • 2 tojás (vagy tojásfehérje, ha a kalóriát/koleszterint csökkentenéd)
  • 150g laktózmentes tejföl (vagy joghurt, ha kevesebb kalóriával szeretnéd)
  • 50 ml olívaolaj
  • 2 ek. növényi tej (vagy ennyivel több olívaolaj)
  • 1 kisebb citrom héja (opcionális)
  • 1 tk vanília aroma
  • 150-200g áfonya (friss vagy fagyasztott)
  • a tetejére kókuszvirágcukor/erytrit szórás, esetleg szétmorzsolt Korpovit keksz vagy zabpehely
Elkészítés
  1. A sütőt előmelegítem 220 fokra. A tejet kimérem és beleöntöm a friss citromlevet.
  2. Összekeverem a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, sót, és erytritet/kókuszvirágcukrot.
  3. Egy másik tálban villával felvetem  a tojásokat, hozzáadom tejfölt, olajat, citromhéjat és vanília aromát.
  4. A masszát hozzáöntöm a lisztes keverékhez és összedolgozom. Viszonylag sűrű tésztát kapok.
  5. Beleszórom a tésztába az áfonyát.
  6. Megtöltöm a muffin formákat, a végén megszórom a muffinokat egy kis erytrittel/kókuszvirágcukorral. Ettöl lesz ropogós a teteje ☺️
  7. 5-10 percig 220 fokon, utána még 15-20 percig 180 fokon sütjük. A kezdeti magasabb hőmérséklet segít abban, hogy a muffinok szépen megemelkedjenek.










Ezt a receptet alakítottam át

Megjegyzések