A legjobb áfonyás muffin / kenyérke
Minden bogyós gyümölcsért odáig vagyok, de muffinban az áfonya a kedvenc.
Itt van az eddigi legjobb receptem, ami gyönyörű, magas és finom muffinokat eredményez. Annyira egyszerű, hogy még a reggeli koffeinadagom előtt el tudom készíteni, bedobom a sütőbe és mire összeszedem magam, ülhetek is le vele a kávém mellé :)
Kenyérformában is működik :)
cukormentes, laktózmentes, teljes kiőrlésű
Hozzávalók (12 db közepes muffinhoz)
- 2 bögre (240 g) teljes kiőrlésű zabliszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- csipet só
- 100g erytrit vagy kókuszvirágcukor
- 2 tojás (vagy tojásfehérje, ha a kalóriát/koleszterint csökkentenéd)
- 150g laktózmentes tejföl (vagy joghurt, ha kevesebb kalóriával szeretnéd)
- 50 ml olívaolaj
- 2 ek. növényi tej (vagy ennyivel több olívaolaj)
- 1 kisebb citrom héja (opcionális)
- 1 tk vanília aroma
- 150-200g áfonya (friss vagy fagyasztott)
- a tetejére kókuszvirágcukor/erytrit szórás, esetleg szétmorzsolt Korpovit keksz vagy zabpehely
Elkészítés
- A sütőt előmelegítem 220 fokra. A tejet kimérem és beleöntöm a friss citromlevet.
- Összekeverem a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, sót, és erytritet/kókuszvirágcukrot.
- Egy másik tálban villával felvetem a tojásokat, hozzáadom tejfölt, olajat, citromhéjat és vanília aromát.
- A masszát hozzáöntöm a lisztes keverékhez és összedolgozom. Viszonylag sűrű tésztát kapok.
- Beleszórom a tésztába az áfonyát.
- Megtöltöm a muffin formákat, a végén megszórom a muffinokat egy kis erytrittel/kókuszvirágcukorral. Ettöl lesz ropogós a teteje ☺️
- 5-10 percig 220 fokon, utána még 15-20 percig 180 fokon sütjük. A kezdeti magasabb hőmérséklet segít abban, hogy a muffinok szépen megemelkedjenek.
Ezt a receptet alakítottam át
Megjegyzések
Megjegyzés küldése