65 kalóriás csokis muffin
Már említettem, hogy a cukkini a kedvenc desszert-zöldségem. Napok óta rakosgatok jobbra-balra egy nagyobb példányt a hűtőben, úgyhogy ma úgy döntöttem, ennek véget vetek, még mielőtt megromlana.
Csokis muffint készítettem - olyat, ami finom, puha, de darabja csak 65-70 kalóriát tartalmaz. Ez kb. egy nagyobb almának felel meg. Az alacsony kalória tartalom főleg a zsiradékok és a cukor elhagyásának köszönhető.
Csokis muffint készítettem - olyat, ami finom, puha, de darabja csak 65-70 kalóriát tartalmaz. Ez kb. egy nagyobb almának felel meg. Az alacsony kalória tartalom főleg a zsiradékok és a cukor elhagyásának köszönhető.
Az alacsony CH (10g lassú) és kalória tartalom miatt ideális reggeli, mert 2 muffin mellé is könnyedén befér valamilyen fehérjeforrás is - anélkül, hogy a kalóriák elszállnának.
Zsír/koleszterin:
Elkészítés:
- összesen 1 teáskanál olívaolajat használtam 13 db muffinhoz
- kihagytam a tojássárgáját
- csokidarabok helyett kakaóbabot használtam
- a cukkini pótolta a zsiradékokat, emiatt egyáltalán nem száraz
Szénhidrát:
- nincs benne cukor & fehérliszt,
- teljes kiörlésü zablisztet használtam, kb 10g lassú felszívódású szénhidráttal kell számolni muffinonként
- elhanyagolható (1-2 g) gyors felszívódású szénhidrát van benne (tej & pár szem málna - utóbbi el is hagyható)
Egyebek:
- egy pohár laktózmentes tej van benne
- a cukkini miatt még rostot is tartalmaz
- a közepébe málnát tettem, ami remekül illik a csokihoz és ami a legalacsonyabb cukortartalmú gyümölcs :)
Hozzávalók (13 db normál muffinhoz).
- 1.7 bögre teljes kiőrlésű zabliszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 0.5 teáskanál szódabikarbóna
- csipet só
- 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 7 evőkanál erytrit
- 10-15 szem kakaóbab összetörve
- 2 tojásfehérje
- 240 ml laktózmentes tej
- pár csepp citromlé
- 1 teáskanál olívaolaj
- 2 teáskanál instant kávé, 2 teáskanál forró vízben feloldva
- 1 teáskanál vanília aroma
- fél nagyobb cukkini robotgépben felaprítva
- néhány szem fagyasztott málna
Elkészítés:
- A sütőt előmelegítem 220 fokra. A tejet kimérem és belecsepegtetek pár csepp friss citromlevet.
- Robotgépben összeaprítom a cukkinit. Egy kicsit lecsepegtetem a levét.
- Összekeverem a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, sót, kakaóport és erytritet.
- Egy másik tálban felverem a tojásfehérjéket, hozzáadom tejet, olajat, kávét és vanília aromát.
- Hozzáadom a cukkinipépet. Eldolgozom.
- A cukkinis masszát hozzáöntöm a lisztes keverékhez, és jól összekeverem.
- Ezen a ponton összetöröm kicsit a kakaóbab szemeket és beleszórom a lisztes keverékbe. (diabetikus csokival is helyettesíthető, egy picit kevésbé egészséges)
- Megtöltöm a muffin formákat félig. Teszek beléjük 2-3 szem málnát, majd teletöltöm a muffin formákat.
- A végén megszórom a muffinokat egy kis erytrittel.
- 5-10 percig 220 fokon, utána még 15-20 percig 180 fokon sütjük. A kezdeti magasabb hőmérséklet segít abban, hogy a muffinok szépen megemelkedjenek.
- 3 napig jól elállnak légmentesen lezárt dobozban.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése