Scone - az angol pogi

Angol teapartyk elmaradhatatlan kelléke a scone. Ez egy sós vagy édes süti, ami kb. a puha keksz és a pogácsa közötti átmenet és általában még megkenik vajjal és lekvárral. 

Még ha cukormentes és teljes kiőrlésű is, nem nevezném fogyókúra-barátnak, mert vajjal és tejföllel készült. De nekem eléggé bejön, és elég sokféleképp elkészíthető. Kávéval-teával szuper.



MÁLNÁS-CITROMOS SCONE

Hozzávalók: (8 nagy vagy 16 db kis háromszöghöz)
  • 1.8 bögre teljes kiőrlésű zabliszt
  • 1.5 teáskanál sütőpor
  • 0.5 teáskanál só
  • 130 ml tejföl
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál vanília
  • 45 g hideg vaj felkockázva 
  • 4 evőkanál erytrit
  • 1 citrom héja
  • fél bögre fagyasztott málna
  • opció1: tálald vajjal, lekvárral
  • opció2: csepegtess rá mázat: 3 evőkanál por erytrit/nyírfacukor + 1 evőkanál citromlé keverékéből
Elkészítés:
  1. A sütőt előmelegítem 200 fokra.
  2. Összekeverem a lisztet, sütőport, sót.
  3. Egy másik tálban turmixgéppel elkeverem a tejfölt, tojást, vanília aromát. Majd hozzáadom a hideg vajat, erytritet, citromhéjat. 
  4. A vajas keveréket ráöntöm a lisztre és jól összedolgozom. 
  5. Beleszórom a fagyasztott málnát és kézzel összegyúrom. Csak óvatosan, hogy a málnák ne nagyon törjenek össze.
  6. A tésztát kiborítom egy enyhén lisztes felületre és kézzel egy nagy, kb. 2 cm vastag kört formálok belőle. Ha kisebb scone-okat szeretnél, akkor 2 kisebb kört készíts.
  7. Késsel 8 egyenlő háromszögre vágom a körlapokat. 
  8. A háromszögeket egymástól 2-3 centire, sütőpapírral kibélelt tepsibe teszem. 
  9. 200 fokon kb. 15-17 percig sütöm őket, amíg aranybarnák nem lesznek. 
  10. Magában, mázzal (ehhez hagyd, hogy kihűljenek), vagy vajjal-lekvárral tálalom. 



Megjegyzések