Scone - az angol pogi
Angol teapartyk elmaradhatatlan kelléke a scone. Ez egy sós vagy édes süti, ami kb. a puha keksz és a pogácsa közötti átmenet és általában még megkenik vajjal és lekvárral.
Még ha cukormentes és teljes kiőrlésű is, nem nevezném fogyókúra-barátnak, mert vajjal és tejföllel készült. De nekem eléggé bejön, és elég sokféleképp elkészíthető. Kávéval-teával szuper.
MÁLNÁS-CITROMOS SCONE
Hozzávalók: (8 nagy vagy 16 db kis háromszöghöz)
- 1.8 bögre teljes kiőrlésű zabliszt
- 1.5 teáskanál sütőpor
- 0.5 teáskanál só
- 130 ml tejföl
- 1 tojás
- 1 teáskanál vanília
- 45 g hideg vaj felkockázva
- 4 evőkanál erytrit
- 1 citrom héja
- fél bögre fagyasztott málna
- opció1: tálald vajjal, lekvárral
- opció2: csepegtess rá mázat: 3 evőkanál por erytrit/nyírfacukor + 1 evőkanál citromlé keverékéből
- A sütőt előmelegítem 200 fokra.
- Összekeverem a lisztet, sütőport, sót.
- Egy másik tálban turmixgéppel elkeverem a tejfölt, tojást, vanília aromát. Majd hozzáadom a hideg vajat, erytritet, citromhéjat.
- A vajas keveréket ráöntöm a lisztre és jól összedolgozom.
- Beleszórom a fagyasztott málnát és kézzel összegyúrom. Csak óvatosan, hogy a málnák ne nagyon törjenek össze.
- A tésztát kiborítom egy enyhén lisztes felületre és kézzel egy nagy, kb. 2 cm vastag kört formálok belőle. Ha kisebb scone-okat szeretnél, akkor 2 kisebb kört készíts.
- Késsel 8 egyenlő háromszögre vágom a körlapokat.
- A háromszögeket egymástól 2-3 centire, sütőpapírral kibélelt tepsibe teszem.
- 200 fokon kb. 15-17 percig sütöm őket, amíg aranybarnák nem lesznek.
- Magában, mázzal (ehhez hagyd, hogy kihűljenek), vagy vajjal-lekvárral tálalom.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése